Ако светът беше в женски ръце, щеше да е по-добър! Вярват го 41%

Оказахме се сред най-толерантните нации, на другия полюс са тези от Северна Африка
Обновена: 19 авг 2019 15:30 | 19 авг 2019 15:28, Камелия Цветанова
152
Ако светът беше в женски ръце, щеше да е по-добър! Вярват го 41%
Снимка: Pixabay

Българите са сред най-големите поддръжници на идеята повече жени да влизат в политиката. Това показва проучване на световната асоциация "Галъп интернешънъл",даните от което са обобщени специално за БНТ.

Изследването е проведено в 65 държави по целия свят и сред повече от 66 000 души.

Подкрепата за идеята у нас събира повече привърженици отколкото е средното за света.

За сравнение, средно за Източна Европа, делът на вярващите, че светът ще е по-добър с повече жени в политиката, надвишава този на смятащите, че ще е по-лош с 15 процентни пункта. У нас тази разлика е 34 процентни пункта.

41% от българите отговарят, светът би бил по-добро място, ако политиците бяха преимуществено жени. 35% – избират опцията "ще бъде същият", а 7% казват "по-лош". 17% се колебаят или не отговарят. Сериозната преднина на "по-добър” пред „по-лош" нарежда страната ни сред принципните поддръжници на идеята за повече жени в политиката.

Ако в България мнозинството е готово да даде лидерските позиции в женски ръце, то в световен мащаб по-голямата част от хората не смятат, че това би променило нещо - цели 41%.

17 на сто мислят, че идеята не е добра. Това е с 10% повече, отколкото у нас. А подкрепящите жените в политиката са 34%.

Северна и Южна Америка са най-категорични, че това би означавало по-добър свят. На противоположната позиция обаче са Близкият Изток и Северна Африка. Само там преобладава мнението, че нежният пол във властта не трябва да доминира.

Докато възрастта и доходите имат малко влияние върху отговорите, религиозно-културната традиция оставя очевиден отпечатък. Полът също. При жените е много по-голямо очакването, че светът ще бъде по-добър, ако от високите трибуни звучи женски глас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До безотговорниБезотговорни са жените, а не мъжете. Малко са умните и свястни жени. И такива умни, свястни способни жени ги няма в парламента, но човешката история и политика знае за тях - това са достойни жени императрици, царици, кралици, принцеси. Има и умни жени и в науката- Мария Кюри например. Но 99% от жените нямат такива данни за такива сравнения. Повечето са комплексирани феминизирани лигли и пи.кли. Ако се правите на мъже, откажете се да бъдете жени и се направете мъже!
107
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
жените като цяло са по-хуманни ,обаче има жени и жени,ей такива като хилъри или елизабет не са точно жени
106
4
 
1
 
! Отговори
изакан преди 4 години
До Анонименбегай от тука ве/маа си праем само майтап
105
5
 
7
 
! Отговори
изакан преди 4 години
пък ако баба имаше М. Ъ.де щеше да е дедо
104
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продължение от коментар 108Жената може да получи спокойствие, сигурност, защита само, когато тя НЕ противоречи на мъжа си и не иска да бъде като него. Мъжът няма нужда от жена, която се прави на мъж. Мъжът има си дарби и таланти за да бъде той такъв - мъжът е умен, силен физически, умее да изкарва повече пари и да издържа семейството си. Когато жената НЕ иска да бъде майка, да ражда деца, да уважава мъжа си (съпруга си в брака или приятеля си в семейното си съжителство), лошото е за нея.
103
7
 
5
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
Вижте сега, недейте се хваща на тази въдица. Върпсоът не е в доминацията на Матриархата над Патриархата или обратното, както го направиха авраамическите вери, а в тяхната Взаимност! Запомнете я тази Дума: Взаимност! Ние, Българите имаме горчив хилядолетен опит, защото създадохме две праисторически матриархални държави, първата, си отиде безславно, а втората бе принудена да включи мъжете в управлението, на подчинено ниво и въпреки това капитулира жестоко. И сега си имаме Матриархат в семействата.
102
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мъжът и жената са равнопоставени, НО и МНОГО РАЗЛИЧНИ. Мъжът не може без жената, както и жената НЕ може без мъжа.Жените са слабия пол и трябва да се държат на добро положение като прилични жени. Жените да се подчиняват на мъжетеЖената като цяло може да бъде успешна само, когато тя НЕ противоречи на мъжа си (за тези жени, които нямат граждански брак - те си имат мъже приятели / гаджета, а не съпрузи) и когато жената НЕ се опитва да бъде пред мъжа си ( било то нейн съпруг или гадже и прияте
101
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-добре жена шеф, отколкото мъж.Мъжете са натегачи и кариеристи.Жената шеф има майчински инстинкт спрямо подчинените.Аман от комплексари,които мислят,че са хванали Господ за шлифера,щом имат власт .
100
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В части от света властва матриархатът- в туземните народи в Африка и Южна Америка. Мисля че бях достатъчно ясен.
99
6
 
16
 
! Отговори
До 97 преди 4 години
Слагат снимка на женски крака, защото на всички е ясно, че жените управляват, чрез допълнителната дупка между краката.
98
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От една седмица пишете в този сайт само феминистки хард шит, мъжете били феминисти и голямата им мечта било да станат гейове, сега хората искали непременно жени да ги управляват. Много слаба либерастка пропаганда, точно в стила на демократите и техните медиини леки женички от бумбърг.
97
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ако светът беше в женски ръце, щеше да е по-добър!"Голо твърдение без грам доказателства в подкрепа.
96
8
 
2
 
! Отговори
Кръстьо преди 4 години
Обаче жените - след 50, моля ... Иначе правят бели ... А при мъжете импотенцията идва по-рано ...
95
6
 
5
 
! Отговори
Makedon преди 4 години
Kakavi zeni be na vlast......... ke ja prodadat drzavata za MAKE UP .....toa sto se pod kontrola doma seko den novi gluposti + torsenje na tugi pari od mazot .....do neboto
94
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ако светът беше в женски ръце, щеше да е по-добър!"Щеше да прилича на онези пост апокалиптични филми за бъдещето.
93
7
 
6
 
! Отговори
MGTOW преди 4 години
До Fallschirmspringer,Ти мислиш, че: "по-масовото им навлизане на жените в политическияи икономическият живот,международната обстановка ще премине към по диалогичен режим на взаимоотношения"? Спорил/а ли си някога с жена? Сега използвай когнитивният си потенциал да го проектираш върху политически дебат.
92
6
 
15
 
! Отговори
Това в върхът преди 4 години
на простотията! Има достатъчно друг терен за изява! Глупостта на жените в управлението трудно се поправя.Ако някой си мисли че управлението на държавата е като курварлъка и жени могат да се оправят - много бърка! Меркел, Мей, Клинтън(ката) са живото доказателство.
91
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И защо тогава вместо на женски ръце, слагате снимка на женски крака?
90
7
 
7
 
! Отговори
А, таковата... преди 4 години
Защо няма жени свещеници, кюрета, проповедници, попове? А ако има, защо няма жени Епископи, Архиереи, Протосингели, Мюфтии, Кардинали, Папи? В зависимост от деноминациите, там...Защо така? Нали сте равни с мъжете? Що не си ги вземете тези титли, така? Ако всичко постигнато от жените, в процеса на еманципация, не е подарък от мъжете?
89
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От това ще излезе чудесен сценарий за филм на ужасите.