Промяна: Без ДДС за българските зеленчуци и плодове

Идеята е млякото също да се облага с нулева ставка
21 авг 2019 07:00, Елка Василева
64
Промяна: Без ДДС за българските зеленчуци и плодове
Снимка: архив, Reuters

Министерство на земеделието настоява плодовете, зеленчуците и суровото мляко, произведени у нас, да се облагат с нулева ставка на ДДС. Това заяви ресорният министър Десислава Танева за „Труд“.

Вече е изпратено официално искане за обратното начисление на ДДС на тези продукти до Министерство на финансите, което от своя страна да договори данъчното изключение в ЕС. Водени са и предварителни разговори, за да се намери административно решение.

Идеята е да се подкрепят секторите, в които продукцията се произвежда основно от малки стопани.

За промяната от години настояват и самите фермери, за да са конкуренти спрямо чуждите компании, тъй като вътрешната търговия в еврообщността е освободена от облагане, обясни министърът.

Близо 30-40 на сто от производителите на плодове, зеленчуци и сурово мляко у нас и сега не са регистрирани по ДДС заради обема на тяхната дейност, уточни Танева.

Според нея с нулевата ставка освен че ще се стимулират българските производители, ще се решат и други проблеми. Като опитите за укриване на данъци чрез предоставяне на фактури с вписани прекалено ниски, непазарни цени. Което би бил проблем и за самите фермери по време на данъчни проверки. Така че мярката ще помогне и за пълното изсветляване на пазара, въпреки че и сега се работи в тази насока чрез целенасоченото субсидиране.

Вместо да изгуби фиска, ще се увеличи приходът в бюджета, категорична е Танева. Тя се надява на съдействие от страна на финансовото ведомство. И припомни,че именно след такава промяна, инициирана от нея като депутат и подкрепена от финансовия министър Владислав Горанов, данъкът върху зърното бе намален на 0%. Това спряло различните схеми за източване на ДДС и опити за измама, както и ощетяването на хазната. И в резултат държавата спечелила.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 23как така сега на 500лв данък 10% и на 5 Милиона пак 10%Е така!На 500лв са 50, на 5 милиона са 500 000
33
6
 
4
 
! Отговори
ananio преди 4 години
Министърката е потресаващо неграмотна ! Според вас какво ще кажат от Брюксел?Как може да се връзвате на такива щуротии?
32
10
 
15
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
До Активист на БКПКрая на животновъдството беше сложен от руските *** през 1945г, когато отраднаха земята и добитъка на хората. После ги изселиха в панелните гета да работят в губещите си мегазаводи
31
3
 
27
 
! Отговори
Един преди 4 години
"Идеята е млякото също да се облага с нулева ставка" - ключовата дума е идея. Винаги преди избори идват такива идеи. След изборите се оказва, че няма как да се реализират. Тва обаче не е проблем, щото рaятa вече е гласувала, пък и е късопаметна, та на следващите избори номерът пак ще мине.
30
1
 
22
 
! Отговори
опетков преди 4 години
До Анонимен20 Много си се объркАл. Свалянето на ДДС показва само икономическата неграмотност на министърката и непознаването на българската действителност. Как не се научихте, че ДДС го плаща клиента и е основния източник на приходи за бюджета. И че намаляването му няма да мръдне цените и със стотинка надолу. Другаде е заровено кучето. Цените се вдигат с пъти от производителя до пазарите. На борсата цена 0.50 лв, на пазара 2 лв. От производителя се купува за 20 ст, на борсата 1 лв.
29
0
 
11
 
! Отговори
НАП преди 4 години
Няма да стане тая работа
28
8
 
2
 
! Отговори
бай Стамат преди 4 години
браво на министъркатабраво Танева
27
6
 
11
 
! Отговори
до 26 преди 4 години
Прогресивния данък не е комунизъм , в почти Всички Капиталистически ,Развити и Проспериращи държави има Прогресивен данък !а ти чакай с това ддс черешите от 4лв да станат 80ст - смеехххтова са само предизборни дърдорения с цел запрашване на овчето стадо
26
0
 
4
 
! Отговори
huy преди 4 години
До Пенсионерявно си изкукуригал пенсионер или платен *** щом сипеш такива глупости
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 23Тия 5 милиона как ги смяташ като годишен приход ли? Защото, ако е така изоставаш от социалистическите си братя отвъд океана от демократическата партия предлагат да се облагат натрупани пари с години нищо, че преди това вече си плащал данъци, а ще облагат от недвижими имоти до акции на борсата.
24
2
 
15
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Помните ли ,, ЛИКВИДАЦИЯТА,, ???Е,те тогава умря и българското село ??? Отдолу един пише,че бил ветеринар .Точно такива като него са виновни за унищожаване на животните ! Вместо да ги лекуват ,те пишеха някое агне болно ,теглеха му ножа и техните банкети бяха нескончаеми ! Ако СЛУЧАЙНО им останеше от банкети време отиваха да скопят някое прасе за собствения джоб и фиестата продължаваше ! Давали по 4 литра ! Ами нали затова си получавал заплата,бе ! Да ги лекуваш и подобряваш млеконадоя !
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако махнат ДДС на производителите , а на преработвателите не го премахнат,ще паднат изкупните цени.
22
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да има пари в хазната богатите трябва да внасят повече - нарича се Прогресивен данъккак така сега на 500лв данък 10% и на 5 Милиона пак 10% ? милионерите и това Не внасят , те са свикнали да взимат ,не да дават.А това с ддс за зеленчуци е бабини деветини - да иде министерката да проверява как влизат тировете от Турция ,Македония ,колко плащат ? и на Кого ?
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно от изключително малкото правилни решения.Трябва да се прецени на кои продукти също да се диференцира ДДС-то.Почти в цяла Европа е така,но защо чак сега сетиха!!!
20
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
После ще ги вземат от паспортите за жилилища и четки за зъби. Герберастиятаси иска твърдо 20 милиарда и това е.
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Sasидеята е българското производство да има равни позиции с вносното което не плаща ддс. От там вместо парите да изтичат в чужбина, остават тук. От там се вдига прихода на родния производител а от там покупателната му способност. От там вместо гръцкия фермер да си купува в Гърция неща с парите от българските консуматори, българския фермер го прави в България - тоест увеличава се прихода и на българските търговци а от там и тяхната покупателна способност и т.н.
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да прибавят всички храни и лекарства от до и ги признавам.
17
11
 
12
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
До Активист на БКП 1 Аз помня какви" расови" животни имаше в ТКЗС през70-те години. Яловост 30 % , среден млеконадой 4 литра. Това бяха "постиженията". Бил съм вет. лекар и знам по добре от теб какво беше. Разсипия до шия.Ци.га...те доячи и гледачи съсипваха животните.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 12То това време настъпи вече.
15
4
 
7
 
! Отговори
Sas преди 4 години
При без това ниските данъци, дайте още да сваляме. Това намаление на ддс ще се чувства 2-3 месеца, докато горките търговци просто не вдигнат маржа си с 20% и цените не се върнат ба старото си ниво.