Чужденците в България живеят добре, доволни са от живота си

Изследване поставя страната ни на 11-о място сред 64 страни
7 сеп 2019 07:30, Елка Василева
128
Чужденците в България живеят добре, доволни са от живота си
Снимка: архив, Reuters

В тази класация България се представя изненадващо добре: работещите в страната чуждестранни специалисти дават оценки, които поставят България на 11-о място сред общо 64 държави. С какво България привлича чужденците?

11-о място сред общо 64 държави - тази година България се представя много добре в изследването „Expat Insider 2019" на компанията „InterNations", която поддържа социална мрежа за хора, работещи в чужбина, пише Дойче веле.

От компанията твърдят, че това е едно от най-мащабните допитвания за живота и работата в чужбина. Анкетирани са били 20 000 души в 64 страни, сред които и България. Миналата година страната бе включена за първи път в изследването. Тогава тя се нареди на 21-ва позиция - с десет места по-надолу в сравнение с тазгодишната класация.

Предимствата на България

Изследването се съсредоточава върху такива аспекти като качеството на живот, привикване към страната, работа, семеен живот, разходи и лични финанси.

По един от показателите (разходи за живот) България изпреварва всички останали изследвани страни, а по удовлетвореност от личните финанси е поставена на трето място. По показателя качество на живот България се класира по средата - 31-во място.

Основната причина за изкачването на България в тази класация е удовлетвореността на анкетираните от личните им финанси, отбелязват авторите на изследването. 79% от запитаните са посочили, че като цяло са много доволни от финансовото си положение (при 64% средна стойност за всички изследвани държави).

И още данни: 70 на сто от анкетираните в България чужденци са заявили, че техните доходи са повече от достатъчни за посрещане на разходите за живот в тази страна. А цели 91% от участниците са доволни от нивото на цените в България.

Освен това в България е лесно да завържеш нови приятелства, смятат 75% от анкетираните. И докато 72% оценяват високо местните културни традиции, езиковата бариера се оказва сериозен проблем - по този показател България заема едва 50-о място в общото класиране. Чужденците са загрижени също така за състоянието на местната икономика и за политическата стабилност.

Кои страни изпреварват България?

Според изследването „Expat Insider 2019" най-добри условия за чужденци предлагат Тайван, Виетнам и Португалия. В топ 10 влизат още Мексико, Испания, Сингапур, Бахрейн, Еквадор, Малайзия и Чехия. Непосредствено след тях се нарежда България.

А най-лоши оценки получават Кувейт, Италия, Нигерия, Бразилия, Турция, Индия, Великобритания, Гърция, Русия и Южна Корея.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още по темата: животчужденци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
11
 
! Отговори
GOst преди 4 години
Двойни и тройни стандарти. А Милен Велчев призоваваше инвеститири да идват, щото сме били евтини на труда (.. без пари даже)
68
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я им дайте на тия чужденци български заплати и после ги питайте, ако ги намерите в България де.
67
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да,с европейска заплата или пенсия добре се живее тук
66
1
 
8
 
! Отговори
От Германия преди 4 години
В България се живее прекрасно ако имаш пари. Но за печелене на пари като работник не става. Или трябва си IT или работодател или мошенник за да печелиш добри пари.В България плащам 5 лева за разходи на входа а в Германия 490 евро (и няма не искам). Разходите в Германия са невероятни. Даже и държавните органи в България работят по-добре от немските колкото и невероятно да ви се струва.
65
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едни познати дойдоха от САЩ и за 5 седмици изхарчиха 6000лв. Верно повечето време прекараха в Гърция но и БГ им хареса, от ресторант на ресторант щото то други какво да гледаш. Ангелкова, не можа да ги излъжеш и те отидоха на море в Гърция.
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 71Какво стана бе? Сложи едно минусче, оригна се на чесън и се изниза!
63
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Случка от вчера - китайска студентка се качва на такси, вземат и 17лв вместо 5лв. Оплаква се, таксиджията е изважда е насила от колата и е хвърля в храстите. Случката е в Пловдив, таксито е от гарата ... ниво на обслужване едва ли има такова и в Сомалия, и това се оказва не единствения случай.Чужденците ни заобикалят от километри и тези който се излъжат да дайдат втори път няма да повторят.Това няма реклама на БГ която да оправи.
62
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лъжите на БСП, че при ГЕРБ се живеело зле за пореден път са разбити на пух и прах!
61
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 59Спешнта медицинска помощ е право на всички хора. А иначе, дори ид а не работиш в България, като пребиваващ, за 20 лева на месец и ти може, да си здравно осигурен :)
60
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 69Чакам дълго и добре структурирано обяснение, с посочени източници, разбира се, как чуждестранна компания, която е на трети рунд инвестиции, има вече доходи по 200-300 000 евро на месец, взима от пенсионера, за да дава по 7000 лева заплата на служителите си в офиса в България.Давай!
59
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, всичко е на 6, ако си чужденец в България или си изработил парите си в чужбина. Вярно е, че Мамковината "за едни е майка, а за други мащеха"!
58
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"79% от запитаните са посочили, че като цяло са много доволни от финансовото си положение"Правилото гласи:Ако някой получава нещо безплатно друг го губи.Затова масово пенсиите са по 200лв.
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 58И аз живея като тяхно знам - смао мастни болници и чуждестранни работодатели.
56
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 65Добре е, ако са и еквивалентни заплати, но в моята компания, всеки дошъл от холндския офис взимаше поне с 50% повече, включително и едно момче, което беше завършило в Холандия и беше работело за фирмата там.
55
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не думай ... Представете си, да имате 5-6000 лева чист доход, държавата не е ваша, така ме политическите, морални и други проблеми рядко ви засягат. Никой не смее да се закача с вас, както биха го сторили с обикновен българин, защото едно позвъняване в посолството и О ЧУДО! Съдебната система заработва! Отделни на всички сте к тересни, всели иска, да ви е приятел. А кандидат гаджета много и лесни.И аз ще съм щастлив така.
54
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чета последните негативни коментари и се чудя дали изобщо сте чели статията?! Не става въпрос за пенсионери, а за работещи в страната имигранти. Аз познавам такива, имам такива колеги, от Англия, Германия, Холандия, Италия, Полша, Чехия. И са доволни, да. Работят в аутсорс индустрията (не в кол центрове- да правим разлика!), взимат заплата като българите, които работим там и са доволно.
53
1
 
9
 
! Отговори
До61 преди 4 години
Пенсиите на немците покрай морето са средно 600/700?познавам такива няколко Тоест най ниските в тяхната страна.На Руснаците 400/500? едни най високите при тях
52
4
 
3
 
! Отговори
до Авторката преди 4 години
добре че има от къде да копираш иначе не те виждам , каквато ви е Медията така и Държавата
51
6
 
14
 
! Отговори
До59 преди 4 години
Статията е за чужденците ЖИВЕЕЩИ в БГ а те са повечето смея да твърдя пенсионери най вече покрай морето от Русия (предимно бивши военни или служители с по високи пенсии) Германци и Англичани с точно обратно най ниски за там пенсии.Чужденците в столицата са дипломати или служители в чуждестранни фирми.
50
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кво няма да са доволни. Пенсиите им са 1000+ евро или паунда. 2000 лв на горе на пенсионер :) двама пенсионери чужденци 5к на месец за хсрпене. Тука неможе ги изхарчиш в България, ако си пенсионер. Хаха