Чужденците в България живеят добре, доволни са от живота си

Изследване поставя страната ни на 11-о място сред 64 страни
7 сеп 2019 07:30, Елка Василева
128
Чужденците в България живеят добре, доволни са от живота си
Снимка: архив, Reuters

В тази класация България се представя изненадващо добре: работещите в страната чуждестранни специалисти дават оценки, които поставят България на 11-о място сред общо 64 държави. С какво България привлича чужденците?

11-о място сред общо 64 държави - тази година България се представя много добре в изследването „Expat Insider 2019" на компанията „InterNations", която поддържа социална мрежа за хора, работещи в чужбина, пише Дойче веле.

От компанията твърдят, че това е едно от най-мащабните допитвания за живота и работата в чужбина. Анкетирани са били 20 000 души в 64 страни, сред които и България. Миналата година страната бе включена за първи път в изследването. Тогава тя се нареди на 21-ва позиция - с десет места по-надолу в сравнение с тазгодишната класация.

Предимствата на България

Изследването се съсредоточава върху такива аспекти като качеството на живот, привикване към страната, работа, семеен живот, разходи и лични финанси.

По един от показателите (разходи за живот) България изпреварва всички останали изследвани страни, а по удовлетвореност от личните финанси е поставена на трето място. По показателя качество на живот България се класира по средата - 31-во място.

Основната причина за изкачването на България в тази класация е удовлетвореността на анкетираните от личните им финанси, отбелязват авторите на изследването. 79% от запитаните са посочили, че като цяло са много доволни от финансовото си положение (при 64% средна стойност за всички изследвани държави).

И още данни: 70 на сто от анкетираните в България чужденци са заявили, че техните доходи са повече от достатъчни за посрещане на разходите за живот в тази страна. А цели 91% от участниците са доволни от нивото на цените в България.

Освен това в България е лесно да завържеш нови приятелства, смятат 75% от анкетираните. И докато 72% оценяват високо местните културни традиции, езиковата бариера се оказва сериозен проблем - по този показател България заема едва 50-о място в общото класиране. Чужденците са загрижени също така за състоянието на местната икономика и за политическата стабилност.

Кои страни изпреварват България?

Според изследването „Expat Insider 2019" най-добри условия за чужденци предлагат Тайван, Виетнам и Португалия. В топ 10 влизат още Мексико, Испания, Сингапур, Бахрейн, Еквадор, Малайзия и Чехия. Непосредствено след тях се нарежда България.

А най-лоши оценки получават Кувейт, Италия, Нигерия, Бразилия, Турция, Индия, Великобритания, Гърция, Русия и Южна Корея.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още по темата: животчужденци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
30
 
! Отговори
Кратун преди 4 години
Тази статия ми напомня ония виц за разликата между туриста на посещение в ада и постоянно пребиваващите.
48
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Статията е много заблуждаваща. Статистиката е направена между expacts, които идват за 2 или 4 години и след това си тръгват. В софия повечето са от ЕС, което им дава достъп до здравна помощ в случай на нещо спешно, а пък в случай на сериозно заболяване отиват в тяхната държава - Германия, Франция, Италия, сипания и тн. Имат право на болничен, който се поема от фирмата, в която работятАко говорим обаче за чуждестранни граждани, които идват от страни извън ЕС със синя ката, смея да твърдя....
47
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фейк нюз, Кои са тези запитаните, дали живеят постоянно в БГ или са командировани, дали са ползвали медицински услуги или са били на работа при български работодател на средна заплата и под наем в Люлин .Дали им се е налагало да оцеляват в бетонната джунгла с незаконно строителство и без детски градини. Дали имат дребен и среден бизнес за да опитат от рекета на Винету... Намирисва на предизборна пропаганда
46
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако говорим обаче за чуждестранни граждани, които идват от страни извън ЕС със синя ката, смея да твърдя, че България предлага най-лошите условия вЕС. Като започнем от дългия процес за изготвяне на документи, около 6 месеца, срещу три седмици в Германия, две седмици в Полша и тн. след това хорта нямат право нито на здравно, нито на социално осигуряване. Отделно нямат право на кредити, на кола с бг номера и тн. и тн. и тн. Бих казал, че България може да се преименувам на Абсурдистан!
45
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъй като спомена Либхер и заплати от 3000/4000? ще ти кажа как точно стоят нещата в Германия Живял съм там и нещата там са ми до болка познати Ще започна първо с това че там 70 % живеят под наем (бг15%) Средната заплата е 1600/1700? НЕТО .Договора ти може да е за 3000? но данъка и соц удръжки са много по високи от нашите и ще получиш от тях средно около 60% (зависи от това каква дан.категория си) Наемите са ужасни Средно за 2 стаи от 700? (без ток и парно) в мюнхен до 400? в слабо развития Изто
44
8
 
4
 
! Отговори
Олеее преди 4 години
Заминаха си опорните точки за България на последно място ...........
43
15
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Защото умеят да ценят повече това, което им се предлага. Ние не го виждаме и усещаме. Не казвам, че имаме достатъчно, не казвам, че няма бедност, напротив, хиляди, че и повече са бедните в България, но не е безнадеждно положението. Нас просто ни е завладяла скептичността. Скептичност и песимизъм ни владеят в много голяма степен.
42
4
 
14
 
! Отговори
Експерт преди 4 години
Ако говорим обаче за чуждестранни граждани, които идват от страни извън ЕС със синя ката, смея да твърдя, че България предлага най-кошите условия в ЕС.Като започнем от дългият процес за исготвянето на документи, около 6 месеца, срещу три седмици в Германия, две седмици в Полша и тн. след това хорта нямат право нито на здравно, нито на социално осигуряване. Отделно нямат право на кредити, на кола с бг номера и тн. и тн. и тн. Бих казал, че България може да се преименувам на Абсурдистан.
41
3
 
13
 
! Отговори
Експерт преди 4 години
Статията е много заблуждаваща. Статистиката е направена между expacts, които идват за 2 или 4 години и след това си тръгват. В софия повечето са от ЕС, което им дава достъп до здравна помощ в случай на нещо спешно, а пък в случай на сериозно заболяване отиват в тяхната държава - Германия, Франция, Италия, сипания и тн. Имат право на болничен, който се поема от фирмата, в която работят.Ако говорим обаче за чуждестранни граждани, които идват от страни извън ЕС със синя ката, смея да твърдя....
40
6
 
24
 
! Отговори
Василев преди 4 години
До До василевПърво прочети статията и след това прави оценки и пиши!Хубаво е да прочетеш само първото изречение, работещите чуждестранни специалисти в България дават оценка за живота си!Аз ако съм немец и работя в Либхер нали няма да работя на българска заплата и да получавам 1000-1500 лева колкото получава административно управленския екип, а ще работя с немска заплата от 4-5 000 евра!!!Добре се живее с десет хилядарки , когато наема ти е 500 лева за луксозен апартамент!Ник Брамбъл!ЦРУ!!!
39
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако си руснак пенсионер в БГ е ОК. С пенсия от 1400 български левчета се живее доста прилично. Дори и на морето. Не случайно руснаците изупиха почти всички затворени комплекси по морето.Да не говорим пък ако си англичанин с 4200 български левчета пенсия и водка по 10 лв бутилката и умнотутки по 20 лв на сеанс.Здравей живот.
38
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ха въпросните чужденци със сигурност работят по чужди компании, защото ако работеха за 1000 лв нямаше да са доволни от нищо, с квартира 800лв примерно...
37
8
 
20
 
! Отговори
Емо от Мюнхен преди 4 години
Живейте си вие в добрата България, аз си живея в лошата Германия.
36
6
 
7
 
! Отговори
До василев преди 4 години
Работническа класа се казваше през едни други времена. Има три класи на този свят Елит Средна и Бедна. Аз съм от средната работя във фирма не съм богат, но не съм и беден.И понеже тука става въпрос за чужденците в БГ повечето от тях са от средната класа или руски немски и английски пенсионери със средни пенсии от 600/700? (познавам няколко такива)тоест толкова колкото печеля и аз.
35
1
 
17
 
! Отговори
МВРО преди 4 години
Е от какво пак сте недоволни ?Тиквата нали ви каза, че средната заплата в Ко чината вече е 1800 лв,и това австрийци, хървати ще си счупят краката да тичат за Тикволандски паспорти.А пък патериците на Тиквата от МВРО направиха минималната пенсия 600 лв.Е, вярно че това беше преди изборите, ама няма значение.
34
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никъде в нормалния свят не можеш да пиеш бира за 1 евро в заведение.Макар и долнопробна.
33
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България добре живеят само чужденците и Шайкаджиите.Нормалните българи бягат навън.Тук за тях живот няма.
32
0
 
21
 
! Отговори
Василев преди 4 години
До До ВасилевНяма такова животно работник от средната класа!Работникът е от работническата класа!Аз не казвам, че живота не се подобряват в България , но когато се случат скандали , като този с къщичките за гости, тогава на човек му идва да плюе и доброто и хубавото, което и направено, защото то се губи и не се забелязва!Защото за да се случи това, първо се иска корумпирана държавна администрация и второ морално недопустим закон!И друго , без парите от еврофондовете , ще сме аут!Бамби!ЦРУ!
31
1
 
8
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 4 години
Бе то и в Монако съм чувал че не било лошо но... Пицата парче само тук в България е 0.75цента ......Цената има значение...
30
7
 
5
 
! Отговори
До Василев преди 4 години
Василев не нужно да си бизнесмен.Аз съм работник от средната класа и имам всичко което ми е нужно. И съм ок .Познатите и колегите ми също не се оплакват.