Властите настояват: Е-тротинетки само с книжка за мотопед

Предложението включва още водачите да са навършили 16 години
11 сеп 2019 14:08,
80
Властите настояват: Е-тротинетки само с книжка за мотопед
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Dnes.bg

Заради растящия брой на инцидентите с електрически тротинетки, властите настояха за промяна – забрана за използване на превозните средства без книжка за мотопед.

Още по темата

Предложението е водачите на тротинетките да притежават шофьорска книжка за мотопед, да са навършили 16 години и да не се допуска да карат с повече от 25 километра в час.

Хората, които използват тротинетки, настояват да не бъдат глобявани, докато не се изяснят всички правила и как ще се налагат санкции.

А иначе глобата ще бъде 50 лева. Планира се да бъде под формата на фиш, който не може да се обжалва в съда, съобщи Bulgaria ON AIR.

До края на годината се очаква регламентът за придвижване с електрически тротинетки да влезе в сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
3
 
! Отговори
Емил Омайски преди 4 години
До мнениеЧета такива коментари и ми разбирам защо сме на това дередже. Как може да не разбират хората, че тротинетките не представляват заплаха за никого - тежат 12 кг. и се движат с максимална скорост 25 км/ч (аз и толкова не съм достигал между другото). Правилата за велосипедите са напълно приложими за тротинетките. Цялата тази глупост с регулацията е, за да се вземат едни пари.
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МанчоОкей ли си да ти излизат от тук и там разни *** на по 12-13 г. пред колата, докато си на пътя? Не става въпрос за скорост.
67
1
 
0
 
! Отговори
Ro преди 4 години
И дрогери за тротинеткаджиите :D Индустрия
66
0
 
2
 
! Отговори
Манчо преди 4 години
Закона в момента обхваща МПСта в категория М с максимална конструктивна скорост от 25 до 45км/ч. Под 25 км/ч където попадат и повечето скутери, не е обходима шофьорска книжка.
65
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 74:Те са направени за културни хора спазващи правилата, а не за Бай ***
64
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В германия си ги карат навсякаде мн.са практични и не вдигат шум без книжка без регистрация
63
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Книжката изглежда е само началото. После ще има и данък тротинетка, гражданска, каско, преглед. Иначе 'МПС-то' ще е неизрядно :D
62
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БГ - най мразим да мислим!
61
0
 
1
 
! Отговори
Iceblast88 преди 4 години
Бай Тиквун ще направи министерство по тротинетките специално за Свинетзила, където да се назначат 300 роднини да мъдрят статуса на тротинетката. Когато ЕС измъдри директива, Свинетзила ще иска поне 1000 роднини да се назначат, че да я прилагат тая директива и ще им вземат на тях тротинетки от 50 лева с държавна поръчка на цена 10 000 лева броя и понеже е иновативно ще е по програма от новия ресор на Гаргамел!
60
0
 
2
 
! Отговори
Iceblast88 преди 4 години
Значи за това създават още отдели към кочинка МВР? Използват тротинетките като претекст за още агенции и комисии към МВР където да се назначат верни лапачи да си грухтят в кочинката на държавна издръжка. Че и психолозите на МВР щели да стават първа категория защото много трудна им била работата. Иновациите на Баце край нямат. Сега и министерство по клозета с министър Свинетзила направете!
59
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще ми карат тротинетки. Я да купуват бензина на Лукоил.
58
2
 
3
 
! Отговори
Счети преди 4 години
Ей значи при последната дискуския на тази тема всички ме оплюка, защото писах, че тротинетките могат да си приравнят на мотопеди и ето, че познах какво точно ще измисли КАТ. Иначе според европейската директива тротинетката не е мпс, нито ппс поради две причини няма място за сядане и е самобалансиращо се средство. Обаче според нашия закон туй "нящо" след като не е МПС, нито ППС няма място на пътното платно. Няма място и на пешеходните пътеки, така че остава да ги карате в двора или апартамента.
57
2
 
3
 
! Отговори
КАТ преди 4 години
ППС е съоръжение предвижващо се на колела:каруци ,велосипеди ,колички с тикви ,и прочие....Велосипед е ППС задвижвано от мусколната сила на човек ,и е участник в пътното движение за което трябна да има светлоотразители ,звънец и водачът му да подава сигнали с ръце при маневри .МПС е ППС снабдено и предвижващо се с ДВИГАТЕЛДАЛИ Е ДВГ или ЕЛЕКТРОДВИГАТЕЛ НЯМА ЗНАЧЕНИЕ ДРУГ Е ВЪПРОСА ЧЕ ТРОТИНЕТКИТЕ НЕ СА КАТЕГОРИЗИРАНИ КАКЪВ ВИД МПС са спрямо мощност,киловати,и конски сили както другите МПС
56
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МПС е Моторно превозно средство или?Електромотор е мотор или?Тролейбуса дали трябва книжка като е с електромотор?Засилваш се с 15 конски на тортинетка или друго електромоторно колело и не си виновен, защото е електро ли? Щом има двигател е МПС и носиш отговорност по закона за движение по пътищата. Закона не важи ако си кара тортинетката извън републиканската пътна мрежа!
55
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето това е нагледен пример как се гонят инвеститори от България.Друг е въпросът кой е за или против е-скутерите.
54
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 59Ел. Моторче до 5-10 к.с. НЕ Е МПС Така верно сега за колоздачите и за тях книжки. Ами книжки за пешекодци също. Книжки за пазаруване " ДА НЕ СЕ БУТАТ ХОРАТА ПО МАГАЗИНИТЕ"СЛУШАЙТЕ СЕ ОСТРАНИ, ЧЕ ДЪРЖАВАТА Е НЯМА. НЯМА И ХОРА НА ТЕРИТОРИЯТА
53
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 57"Всъщност, грешка... грешно се изразих... Иска се книжка за мотопед."Така е тези който не се изразяват правлно са едни много надрусани хорица с лекарство. Не знаят на коя планета са!ХАХАХАХ
52
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом е МПС, трябва книжка, независимо от кубиците. Винаги е било така.Ъъъъ... Ами ховърборда на детето?
51
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 54"Винаги са се водили МПС. Просто за малките кубици не се иска книжка. По спомен, май беше до 49 или до 50 кубика. Все тая."Хахах досега плю и накрая какво било. БИЛО ПО СПОМЕН!!!! КАКТО ТИ ИЗНАСЯ ТЕБ ЛЪЖЕНЕ И МАЖЕНЕ.Препвавен ВЕЛОСИПЕД С МОТОР НЕ Е МПС ТЕЗИ КУБИЦИ КОИТО ПИШЕШ Е МОТОПЕД.ХАХАХАХАХААХ ВРЪЩАЙ СИ КНИЖКАТА НЕ ТИ ТРЯБВА
50
4
 
2
 
! Отговори
Коки преди 4 години
Цялата мара втасала, тротинетките са най-големият проблем...