Китеникът, телевизорът, секцията: Животът на българина в НРБ!

В етнографския музей в София можете да се потопите в живота от едно време
Обновена: 12 сеп 2019 15:32 | 12 сеп 2019 15:30,
176

>

 

История на комунистическата партия на СССР. Стари лачени обувки. Китеник. Часовник от несъществуващата Чехословакия.

Все неща, които може би имаме у дома си, но намират своето място в Етнографския музей в София.

Всички, които искат да дарят вещи от епохата на социализма, са добре дошли. Така в кашон от банани пристигат някои експонати.

С помощта на дарения пък е нареден социалистическия хол - досущ като за рожден ден с тортата, майката, облечена в модна рокля от 80-те, добре познатата на всички секция.

Вижте още за изложбата във видеото на DW.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
14
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Типичното българско жилище предполагаше удобства по начина, по който всеки разбираше това. Сега е същото и типичното българско жилище не се различава съществено от това по времето на соца. Голямото ограничение и преди и сега е площта на помещенията, защото на практика всички живеем в малки жилища. Сега само мутрите и политиците имат големи жилища с много стаи с огромни помещения, които могат да се обзаведат по друг начин.
28
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При соцаилизма не можехме да забогатяваме и живеехме в панелки които ни измукваха, а при демокрацията забогатяхме и построихме луксозни къщи, караме мощни западни коли и водим скъпи жени, живеем добре и другите ни завиждат!
27
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боко Тиквата също е за музея на тоталитаризма. Препарирайте го, вместо да го избирате да ви управлява.
26
13
 
20
 
! Отговори
При демокрацията преди 4 години
- закрити 1200 училища в последните 30 години- последната една година над 100 хил. българи са емигрирали- раждаемост по-ниска от времето на Втората Световна- най-бедната страна в ЕС - 2.4 милиона живеят под прага за бедността- най-корумпираната и най-обезлюдената страна в Европа- първо място по смъртност в в света- над 2,7 милиона работещи бедни- над 2 милиона пенсионери, едва оцеляващи с пенсия от 200 лева
25
10
 
12
 
! Отговори
Sicht Punkt преди 4 години
Помня, че ключа от вкъщи си го слагах под изтривалката на вратата на апартамента. Никой не го пипаше. Сега сме с решетки и бронирани врати.Аз мога да потвърдя, как ключа стоеше под изтривалката, но за най - обикновен виц срещу властта, вкарваха трудови лагери.
24
8
 
17
 
! Отговори
lol преди 4 години
- да те приемат в университет, работа и за абсолютно всичко първо с предимство са тези с червените книжки
23
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 14При социализма: жилища (чудовищни панелки дето изсмукват всичко човешко от теб), добра храна (три вида хляб, барабар с "огребките" на мишките в хляба, разваленото кисело мляко още в буркана и бирата с парцалите), сигурност (Белене беше много сигурно, да.), работа (всички получавате еднакво, без значение кой какво и колко работи), деца (прираста ни започна да спада още в средата на 80те), да добавим "безплатното здравеопазване" (за крадените патенти за лекарства, Чернобил нещо?)
22
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При социализма хората бяха бедни и не можеха да си позволят китеник от вълна, затова си купуваха китеници от кълчища, а при деморакцията и капитализма имаме тоалетна хартия и банани и магазините са пълни със западни стоки като корекоми и можеме свободно да бегаме на запад.
21
22
 
18
 
! Отговори
lol преди 4 години
При комунизма - - режим на тока, - режим на водата (за баш ***.ите нямаше режими естествено) - дефицит на тоалетна хартия - ползваха се вестници- дефицит на абсолютно всичко... тук там ако пообиколиш доста и с доста връзки ествествено - малко ябълки, краставици- новината на деня е нещо от сорта: "Пуснали са чушки! Бързо!"- стреляха по границите някой да не ИЗЛЕЗЕ и да види как живеят в "гнилия капитализъм"- трябваха ти връзки за абсолютно всичко или бартер - да те приемат в уни
20
10
 
11
 
! Отговори
Сандокан Сандански преди 4 години
По коментарите разбирам едно, държите да сте мачкани ( роби ).
19
8
 
16
 
! Отговори
До 12 преди 4 години
Ами бягай да живееш в капиталистически Бангладеш. Там не е имало социализъм, а ти нали това искаш. Може и в Нигер или Централно африканската република да отидеш, а защо не и в Хаити. В никоя от тези държави не е имало социализъм. Бягай там, какво чакаш! Къде предпочиташ - в Москва или в Хаити?
18
5
 
12
 
! Отговори
Капитализъм преди 4 години
Йемен, Ирак, Иран, Афганистан, Чили, Хондурас, България, Хаити, Сомалия, Либия, Нигерия, Ангола, Гватемала, Колумбия, Панама...няма да стигне тик място!Какво ни показват само няколко страни от Европа които се броят на пръсту плюс САЩ които живеят на гърба на останалите.
17
5
 
12
 
! Отговори
71 преди 4 години
Китеник или халище имаше в малко жилища,защото бяха от чиста вълна и не бяха по джоба на всеки. Синтетичният китеник бе така нареченото Ледека и се виждаше във всеки дом почти.
16
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Капитализъм = бананова република и мизерия. Искахте капитализъм - ето ви капитализъм.
15
5
 
24
 
! Отговори
До 13 преди 4 години
Ти изобщо наясно ли си какво питаш или просто манипулираш?Питаш къде е по-добре да живеете - при капитализъм или при капитализъм. Това питаш, с тази разлика, че единия капитализъм е в богата държава, а другият в бедна. България също е капиталистическа страна, а защо българите бягат в богатите държави, защо не написа? Тук социализма няма нищо общо? Ти къде би живял - в капиталистическа Австрия или капиталистическа Нигерия?
14
24
 
19
 
! Отговори
До 10 преди 4 години
А аз сега паля колата и ходя на плаж в Гърция и Италия, ям суши и сьомга и ме боли дедовия за изку фелите *** като тебе дето си криели ключа под изтривалката. Моята врата се отваря с код и не ми трябав ключ
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 3С такива млади българи си имаш работа? Еми, разбирам защо света ти е крив и искаш някой да те дундурка.
12
19
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Про социализма - жилища, добра храна, сигурност, работа и деца.При капитализма - дрога, проституция, лоша храна, престъпност, безработица, мизерни доходи и демографска катастрофа.Факт!
11
27
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Милеещите по Комунизма виждам че вече са тук. Трите въпроса, които задавам на всички които милеят по Комунизма1) Къде искате да живеете ако трябва да избирате между дрете опции, във Виена или в Москва2) знаете ли каква е настоящата пенсия и заплата в Русия3) бихте ли си изпратили детето да учи в Русия или в ГерманияУспех с отговорите! :)))))
10
18
 
17
 
! Отговори
До 10 преди 4 години
Мила родна картинка и червени гладки мозъци милеят по затвора си от преди и партийните ръководители Бе Ка *** ураааааДобре че се отървахме