МТСП: Със стратегията за детето не се въвеждат чужди модели!

Разпоредбите целят по-ефективна работа на социалните работници
28 сеп 2019 16:48,
45
МТСП: Със стратегията за детето не се въвеждат чужди модели!
Снимка: архив Булфото

Министерството на труда и социалната политика се противопоставя на неверните твърдения в публичното пространство по повод промените в законодателството в областта на закрилата на детето, които влизат в сила от 1 януари 2020 г. В тази връзка изразяваме следната позиция:

Приетите законодателни промени са насочени изцяло към подкрепа на децата, техните родители и хората, които се нуждаят от нея. Подобрените разпоредби целят по-ефективна работа на социалните работници, за да може децата да останат в своите семейства или ако са разделени,  да се върнат да живеят при своите майки и бащи.

Новите законодателни текстове имат за цел да реформират системата на социалните услуги, за да може те да отговарят по-добре на потребностите на хората, да са по-достъпни и да се повиши тяхното качество. Промените имат за цел да отразят затварянето на всички домове за деца и подобряват координацията при закрилата на децата, тъй като тя не е отговорност само на социалните работници. Повечето от измененията в Закона за закрила на детето са терминологични и произтичат от промяната в дефинирането на социалните услуги. С тях не се въвеждат  чужди модели и идеология.

Още по темата

В действащите от 2006 г. текстове, които регламентират основанията за настаняване на дете извън семейството, няма промяна. Както досега, така и след 1 януари 2020 г., подобна временна мярка за закрила ще може да бъде предприета единствено с решение на съда, при това само в много крайни случаи на насилие, неглижиране и нарушаване на интереса на детето (склоняване към проституция, просия, трафик). Социалните работници и полицията извеждат деца от семействата им само ако животът и здравето на детето са застрашени.

Последните промени в Закона за закрила на детето не променят действащите от повече от 13 години разпоредби, а само  премахват възможността за настаняване в специализирани институции, тъй като до 2021 г. всички домове за деца, лишени от родителска грижа и домове за медико-социални грижи за деца ще бъдат закрити.

Хората, които помагат на децата в риск или сигнализират за дете в рискова ситуация, което се нуждае от закрила, не са доносници. От 2003 г. в Закона за закрила на детето е регламентирано, че човек, на който стане известно, че дете се нуждае от закрила, е длъжен незабавно да уведоми компетентните органи. Същото задължение има и всеки, на който това е станало известно във връзка с упражняваната от него професия или дейност, дори и ако то е обвързано с професионална тайна. Това задължение съществува от 16 г. и не е въведено с последните промени в закона, нито ще се промени след 1 януари 2020 г.

Сигналите обаче не са достатъчни за прилагане на мерки за закрила, а се проверят за тяхната достоверност и основателност. Затова в Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето още от 2006 г. е записано, че „анонимни сигнали не се разглеждат, освен в случаите, отнасящи се до насилие над дете“.

Разпоредбата на чл. 36г от Закона за закрила на детето цели единствено да се регламентира и подобри междусекторния подход и сътрудничество при случаи на насилие над деца, както и да осигури стабилитет при прилагането на Координационния механизъм при насилие, който действа от 2010 г. В нея са отразени основните дейности, разписани в Споразумението за сътрудничество и координиране на органите по закрила на детето при случаи на деца, жертви на насилие или в риск от насилие. В тях също не се предвиждат нови правомощия на органите за закрила, които да влизат в сила от 1 януари 2020г.

В заключение бихме искали да подчертаем, че  позициите, действията и мерките на Министерството на труда и социалната политика винаги са били в съответствие с конституционния принцип, че отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата.

 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
4
 
13
 
! Отговори
По Тошово време преди 4 години
До глупостидецата-престъпници се галеха с перце. Като изключим най-сериозните престъпления - убийство, изнасилване и т.н. Или непълнолетните рецидивисти. Които отиваха в ТВУ-та.На въоръжения грабеж - сваляне на маратонки, дрехи, часовници и прибиране на наличните пари под заплаха от хладно оръжие му се казваше "джобене". За всеки бой преди "тежка телесна повреда" между непълнолетни нещата се разминаваха. За взломни кражби също. Само ги пердашеше кварталния.Ти в НРБ живял ли си?
19
15
 
6
 
! Отговори
Аз спомням моя татко преди 4 години
Как всяка вечер го очаквах да се върне от работа и да ми донесе нещо сладко...Вместо това го наблюдавах как къши цели снопи жилави пръчки да ме бие с тях.На улицоно пред всеки дом го очакваха бабички и му говореха какво съм правил през деняв негово отсъствие. Да днес още ми личат белезите по главата от жилевите рлъчки...Не дай Боже да се оплачеш в милицията или в училище - още повече те бият!
18
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие от министерството нямате думата, вие сте наши служители и щом като хората не са съгласни, стратегия няма да има. Ясно?
17
1
 
19
 
! Отговори
Пресилено е малко преди 4 години
До закрила на дететоАма станахме хора. И точно ние, от това поколение, битото, издържаме България в момента. Не пенсионерите и не "прогресивната, свободна младеж". Колкото повече идват младите, толкова повече смятам да продам бизнеса...Били са ме възпитателно, и то само ако не разбирам от дума. Шамарчета и задвратници, дърпане на уши. Който не му дърпат ухото вкъщи, после обществото го възпитава с шутове и юмруци. Границите трябва да са ясни. По-добре да ти ги покажат у вас, а не в РУП.
16
12
 
8
 
! Отговори
Абсурд! преди 4 години
До Ха хааДа се оплачеш в милицията или детската педагогическа стая винаги те изкарваха виновен.На работното место при ревизия първо наказваха някой невинен бизпартиен а на виноните комунисти Партията им отменяше наказанията!
15
2
 
5
 
! Отговори
Ми,..не. преди 4 години
До А не мислиш лиНе съм ***. Изразявам си мнението като родител. Твоята е друга - опорни точки, ала-бала...
14
19
 
7
 
! Отговори
закрила на детето преди 4 години
Няма такова нещо! Където и да идеш все те биеха. Вечно пжд заплаха за наказание!!На училище предварително ни пишеха двойки за да се стегнем и поправим до края на срока.У дома ни очакваше побой и унижения пред вечните гости да показваме бележника!В казармата също ни учеха как да се крадем помежду си и да се издаваме взаимно......
13
1
 
12
 
! Отговори
Ха хаа преди 4 години
На БГ смъртната присъда бе произнесена 1989 г., в момента сме на строг тъмничен режим, с окови и килия 4 по 2, без право на обжалване и чакаме електрическият стол - след около 50 г.
12
19
 
7
 
! Отговори
глупости преди 4 години
Още от ранна детска възраст навсякъде биеха невинни деца за назидание на виновните!Наричаха ни какво ли не - гамени,хулигани, невъзпитани,недисциплинирани, само бой!На партизанските деца им се разрешаваше да лъжат и крадат. С двойки преминаваха.От тебе човек няма да стане, само боя ще те оправи.....Ето какво построихме днес!
11
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей, мине-не мине и се почва с тия стратегии и конвенции! Не разбрахте ли ,че това няма да стане в България? Ми, не! Нашите деца са си наши и не ни трябват надзиратели за да си ги гледаме! И с това агресивно налагане на джендъризма, няма да постигнете нищо тук. Явно не познавате българската народо-психология! На наглостта ние тук отвръщаме с колетивен отпор до дупка!
10
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази държава няма как да се промени ако слушаме хората със средновековно мислене.
9
0
 
19
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Глупости ! Защо не обявите какъв договор е подписал Томислав Дончев с Норвегия за 220 000 000? ?10911
8
1
 
18
 
! Отговори
А не мислиш ли преди 4 години
До И въобще...в духa на супер-дупер "напредналите" западни "общества" (доколкото сбиртъка от сбъркани джендри, овце и диваци от африка, азия и близкия изток може да се нарече общество) да и смениш пола на дъщеря си !?толкова е модерно на запад и е куул - евреите даже ще и направят операцията безплатно
7
0
 
26
 
! Отговори
Мая преди 4 години
Съседско дете беше звъняло в отдел "Закрила на детето" и полицията за тормоз,заплахи и насилие от страна на баща му.Вечерта се изсипаха две патрулки в тях.Оказа се ,че 1-хлапето не иска да вечеря , а да гледа телевизия ,2 не обичало тази манджа,3-баща му казал,че няма да си легне докато не се нахрани.Голяма разправия беше.Номерът на агенцията се оказа записан в тетрадката му от класната.Първи клас.
6
2
 
22
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Това е е вярно! Четох закона и нещата са точно както протестиращите ги определят..
5
0
 
23
 
! Отговори
odpo преди 4 години
Това ако влезе в сила ще подминем Северните страни... Тези промени не бива да минават и ако Герб ги подкрепи са ПРЕДАТЕЛИ
4
3
 
22
 
! Отговори
И въобще... преди 4 години
Къде ни бутате в една лодка с държави, които са един-два века пред нас? Независимо по какви причини. И те са си били децата, и те са ги карали да стоят в ъгъла. Прочетете Астрид Линдгрен. За да ги настигнем не можем да прескочим тези етапи на развитие.А и къде остана Библията: "Който щади пръчката, не щади чедото си". Слава Богу имам дъщеря, никога не съм й посягал, ама тия с мъжки рожби? Как ще се оправят? Мъжът, нормално за пола си, разбира главно от физическо надмощие. Дори да е тийнейджър.
3
2
 
23
 
! Отговори
МТСП преди 4 години
Категорично отказва да посочи кои НПО да "работили" по стратегията,както и какви хонорари са платени.Защо ли?
2
2
 
21
 
! Отговори
Евто ви ги западните преди 4 години
ценности в действие !нали това искахте - ЕС и НАТО е радвайте се сега !
1
0
 
19
 
! Отговори
Видях един съсед преди 4 години
да дърпа ухото на детето си. Лично аз го считам за нормално. Ще ме глобят или арестуват ли ако не го докладвам и къде да го докладвам? Други съседи пък всяка вечер карат детето да си ляга в определен час, то пищи като заклано. Това насилие ли е вече и родителите нямат ли право да му кажат в колко часа ще си ляга?Приятели сме с хората, ама законът си е закон, следва да се спазва. Не бих прикривал престъпници.

Спонсорирани публикации