80% от ремонтите на коли са в сивия сектор

В това са убедени от Съюза на автосервизите
Обновена: 4 окт 2019 14:05 | 4 окт 2019 14:05,
50
80% от ремонтите на коли са в сивия сектор
Снимка: Pixabay

Сивият сектор в ремонтите на автомобили достига 80 процента, каза пред журналисти Емил Германов, председател на сдружение Съюз на автосервизите, съобщава БТА.

Още по темата

Над 50% от сервизите в сивия сектор, колите ни стари. Къде ще ги ремонтираме?

В страната има приблизително 5300 автосервиза. Причините за големия сив сектор в бранша са липсата на нормативна база и силно опорочения контрол, посочи той.

Много от автосервизите работят без никакви договори и условия за безопасност. Цените при тях са два- три пъти по-ниски, защото не плащат никакви данъци и осигуровки. За да се доближат до цените на нелегалните сервизи, се налага регистрираните обекти да правят компромиси с качеството, каза Емил Германов.

Държавата и общините не желаят да се занимават със сивата икономика при дейността на автосервизите, каза Германов.

В началото на 2017 година в страната са били регистрирани над четири милиона автомобила. От тях на възраст над десет години са около 3,5 милиона. Броят на старите автомобили се увеличава, защото годишно се регистрират повече от 200 хиляди стари коли и едва 30-ина хиляди нови, каза Германов. Той посочи, че подкрепя идеята, да се забрани вноса на леки коли, които са по-стари от десет години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
volene, tez zurnalusticheski kartuni iskarvat celia bg narod crimi...a te sveta voda nenapita...nema li pojaren kran i markuch tam da gi pookapesh?
44
1
 
3
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Всъщност хората искат колата им да е в ред и добрите майстори се знаят. Не ни ги пробутвайте тези. Най-голямата измама е че по-старите коли са по-лоши. Повечето коли под 10 години по пътищата кадят като тецове, горят масло и антифриз.
43
2
 
4
 
! Отговори
sofeto преди 4 години
"Нашенеца" e привикнал от безаконието в "БГ" да минава по тънката линия а автосервизите уважават желанието на клиентите си!
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изхвърлят навсякъде извън града отпадъци от колите - гуми , стъкла , калници , седалки Това са хора без морал Отивам извън града да снимам пейзажи и навсякъде техните отпадъци
41
4
 
4
 
! Отговори
Съвет преди 4 години
До сега не съм чул за ПТП поради техническа неизправност. Значи автосервизите в сивия сектор работят добре.Не ги съсипвайте като всичко до което се допрете.
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Приятел отиде на сервиз ПЕЖО. И след 15 дни прибра колата с пътна помощ. Оказа се , че термостата е целия в грес. Маркучите към радиатора също. Цял следобед промивахме та горе долу да се почисти. От май до сега когато изкара колата на прибиране пак изтака водата , промива и до следващия път. През ноември ще налеем антифриз па каквото господ каже.
39
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как да отиде човек в регистриран сервиз като там дерат кожи. Ходих 2-3 пъти в такъв сервиз и колкото и малка да е поръчката под 300 /триста/ лева не вземат. Колата съм я купил за 500 лева до сега са ми взели 10 000 лева за незначителни ремонти. В сивата икономика е много хубаво и цените са в пъти по малки. В обирджийските сервизи да ходят богатите. Плебса си намира евтини монтьори.
38
1
 
3
 
! Отговори
Рекламааа преди 4 години
Посетете автосервиз "Автоцар" Добрич.Ремонтира всичко,очуква всякакви тенекета,подменя части,вади катализатори.Не само очуква тенекета,но и царицата ша ви го начука със сметката без касов бон.
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Твърде често в сервиза те питат:"Искаш ли фактура на фирма"? И ти казвап - не и ти дават един лист А4 на който пише "Поръчка".Мошеници!
36
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този не знае какво говори. Ако се забрани вноса на леки коли по-стари от 10 години, хората масово ще спрат да си сменят колите и ще продължат да си карат старата кола и автопарка ще остарее още повече. Това ли е целта? Такива забрани на внос на стари коли с правени в някои държави и резултатът навсякъде е един и същ - голямо остаряване на автопарка.
35
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пътищата ли са ни хубави и без дупки или частите които се внасят са оригинални ------Пътищата са съвсем нормални, не знам къде ги намираш тия дупки.
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Задължение на търговеца е да издава касова бележка за всеки приход. И не е проблем данъчните да правят проверки по сервизи. Проблема е, че въобще нито е толкоз сив, нито играят големи пари. Друго е да си гарантират далавера с нови закони. Поредния лобист.Бай Иван, да не си прави частите. Кой данък не плаща? В офиц. сервиз час труд е 60 лв. Бай не изкарва 500 дневно
33
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В доста оторизирани сервизи цената на ремонтът надвишава цената на целият автомобил.И сега нека не се обяснява " ми като нямаш пари няма да имаш автомобил" Цена на водна помпа в оторизиран сервиз с няколко месеца чакане - 380 лв. Цена на абсолютно същата марка и модел в магазин - 100 лв.
32
8
 
8
 
! Отговори
ИМА ЕДНО НЕЩО ... преди 4 години
Наречено "потребителска култура", което българинът няма! Масово българинът не знае, че има някакви права и не иска касови бележки. От там и идва сивата икономика. Отиваш на сервиз и от страх мутрите да не те бият после, че си поискал касова бележка, камо ли пък да вземеш да направиш рекламация, че някоя току-що подменена част се стопила. Тя колата и без това е на 25 години, а и на кредит. Че за какво са ти допълнителни нерви. Отиваш на друг сервиз и там така без касови бележки и страх от бой...
31
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кварталните сервизи са си супер.Доволен съм и никога не бих стъпил в оторизиран!
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
oo, dobre che ne dadohte gratis bg tereni na folksveganite...mnogo mrasni proizvodstva...nikoi ne gi iska v shengen ...
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добрутро!!!Нека ги има независимите сервизи, но да си декларират приходите, защото при тях всичко е в сивия..
28
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В официалните сервизи на Фолксваген и Ауди..."добър ден-100лв на час,частите отделно и ДДС накрая!"
27
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Епа има некой който кара двадесетгодишен таралясник да го вкара в оторизиран сервиз!Да не е луд,там ще му одерат и кожата от гърба!А в БГ такива са 85% от колите,който търкалят по пътищата.Така че тези от бранша има още мнооого да чакат.А да не говорим че в "оторизираните сервизи" работят хора със съмнителен професионализъм.
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С една кола на 25 г. Какъв официален сервиз искате?Някакъв Байчо отворил нелегално един гараж,търсещ части от автоморгите за по 5лв.това е действителността във Варна!и на много варненци това им харесва!