30 г. след сблъсъците: "Екогласност" отново се събира пред "Кристал"

Какво си спомнят участниците от 26 октомври 1989 г.?
26 окт 2019 07:45, Нели Христова
101

Годината е 1989. БКП е довело България до трети фалит. Хората живеят в постоянен дефицит на стоки, а демокрацията е заглушавана от службите на Държавна сигурност.

В продължение на седмици активистите от "Екогласност" са в градинката пред „Кристал“, за да събират подписи, с които да спрат строителството на хидропроектите „Рила” и „Места”. Но времената са такива - държавата не допуска никакви прояви на независима гражданска активност.

За това на 26 октомври активистите се сблъскват с полицията. Органите на реда размахват юмруци, палки и ритници. Насилствено арестуват 20 души и ги откарват някъде около Южен парк. Счупени са фотоапарати, а любопитните погледи са спрени от кордон полицаи. Те спокойно обясняват, че на мястото се снима филм.

„Това ознаменува началото на края на тоталитарния режим в България, казва Красимир Кънев, председател на БХК, за документалния филм „Спомени от "Кристал" на БОЛД. - Тази акция беше както екологична, така и политическа. По време на подписката там непрестанно имаше хора от Държавна сигурност, които ни снимаха с камери. На 25-ти те предприеха по-активни действия, да ни прогонят от това място, но ние не се съгласихме. На 26 акцията започна. Тя беше свързана с насилие още от самото начало, бяха подготвени.“

На 26 сутринта Димитрина Петрова бърза да стигне до „Кристал“. Вървейки по „Раковски“ заедно с другите активисти, тя вижда насъбралата се тълпа на мястото. Сред нейните приятели обаче се откриват и грубите лица на онези, които са ги заплашвали на предния ден.

„Всичко се разигра много бързо. Хванаха Петър Слабаков, който беше точно до мен и в следващата милисекунда видях, как се опитват да го водят към един паркирал автобус. Той беше почти приседнал на земята и краката му, под ъгъл 30 градуса, правят малки стъпки, но полицаите го придържаха. Докато наблюдавах това, усетих как мен ме хващат под мишниците и започват да ме влачат. Аз не съм направила нито една крачка със собствените си крака. Докато ме влачеха, върху мен се сипеха удари и ритници“, разказва Петрова.

„Бяхме бити, казва политологът Деян Кюранов. - Можеше и да е по-страшно. Но си спомням как като ни нахвърляха в автобусчето, Сашо Каракачанов изкрещя "Не бийте жените", защото беше видял как бият Николина Николова. Мен ме хвърлиха по средата на двете редици със седалки. Там седяха някакви ченгета, едни с униформи, други без".

Тогава милицията си мисли, че арестувайки част от главните фигури, ще изплаши останалите активисти. Но те продължават напред към градинката на "Кристал" въпреки кордона от полицаи, който се опитва да ги спре. Там напрежението ескалира.

Световните медии веднага отразяват протеста. Подписката е внесена на 3 ноември, придружена с огромно шествие. Проява, която България не била виждала от 40 години. Седмица по-късно, режимът на Тодор Живков пада.

Днес, 30 години по-късно, на 26 октомври пред градинката на "Кристал" Деян Кюранов, Красимир Кънев, Александър Каракачанов, Димитрина Петрова и още много други участници в митинга на "Екогласност" ще се включат в гражданската инициатива от 12:00 до 14:00 ч. под надслов  „Да се гордеем с традицията на демократичното гражданско участие в България!“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълни глупости!!!В България няма нормално ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО и няма и да има!!!!Когато фактите говорят,всички трябва да мълчат,защото така са свикнали .Все пакет "НАРОДОПСИХОЛОГИЯ"!!!!
62
2
 
3
 
! Отговори
Помним... помним... преди 4 години
Явно прекаления драматизъм в разказа "какво е било тогава" служи да изкара герои участниците . Всъщност, нямаше такива драми.Помня ги всичките "революционери".Мърляви, брадясали ,мършави "дисиденти" половината от които бяха доносници на ДС .И на 10 ноември комунистите реално свалиха бай Тошо а "седесарите" го разбраха чак на другия ден от новините. И сините знамена с лъвчето помним. И тарикатите с кутии за дарения по пазарите събиращи пари за "новата партия" . И унищожаването на архивите на ДС.
61
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само селяните подкрепят тази идеология комунизъм, заради ниското си образование. И пенсионерите, носталгични по отминалите дни.
60
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И с какво по-точно се гордеят - със секретното изпълнение на "постановлението" на КГБ в Бг и агентите му Лилов и Луканов за държавен преврат???Я, си задайте въпроса колко от тях членуваха или бяха кандидат членове на БКП и бяха агенти на 6-то управление на ДС???Тц,тц,тц...... помним, помнииим, пък и чичко Гугъл не забравя!!!!
59
2
 
4
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 4 години
ЛЕ,ЛЕ,ЕЕЕ....НОВА "ПЕРЕСТРОЙКА" ЛИ ШЕ ИМА ,БЕ....??!!!АМАН ОТ "ПРОМЕНИ "!!!!3-ПЪТИ - МИ ОБЯВЯВАТ ДЪРЖАВАТА ВЪВ ФАЛИТ...ВСЕ ТАКА , ЛИ ЩЕ Я КАРАМЕ ,БЕ...ХАХА,ХА,ХАААААААААА
58
0
 
3
 
! Отговори
дионисий преди 4 години
до 1 пише се за Александър Каракачанов а не за този който мислиш
57
4
 
3
 
! Отговори
1 преди 4 години
същите са си каракачанов е министър заради тези заслуги
56
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха, ха, изтриха ми коментара за визуалното излъчване. Значи съм на прав път и се опитват да ми затворят устата. Защо, бе хора. Аз не говоря за физически недъзи. Говоря за духовни недъзи, които водят до физическа у*родливост. Каквото е вътре, такова е и вън
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До.... Слонът фен на пчеличката Маяпостът не беше към теб,но *** така решиха!
54
4
 
20
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Остаряли,надебеляли и с големи пенсии от Държавна сигурност...
53
2
 
2
 
! Отговори
Дъ Експлойтед преди 4 години
Географаки като си на топа както ние на пътя на ордите го обираш първи.Но развитието на транспорта технологиите и глупостта на Запада да пуснат навлеци докара ордите в градовете им.И с тая раждае ост не ги виждам.Има класове на запад само от арабухи.
52
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До55 Днес е ден за умуване,утре е ден за"избор"
51
10
 
25
 
! Отговори
Сашо Слона преди 4 години
Много големи смелчаци се изкарват сега от услужливите ни медии,тези мушмуроци от "градинката пред Кристал", след като болшинствотоот тях бяха "храненици" на властта и вербувани от ДС !Аз съм чистокръвен софиянец и техен набор, та ги знам що за "стока" бяхатогава и . . .сега !
50
6
 
13
 
! Отговори
hardtalk преди 4 години
До: Дъ ЕкплойтедМного правилно го казваш.При бай Тодор си беше чист фашизъм и бяхме като в концлагер оградени от всичките граници с бодлива тел без Черно море.Сега вече ни пускат (колко великодушно само).Но това ми припомни един стар виц.Българин на екскурзия в Италия. Попада на пpocтитутка, която му прави намеци а той не реагира, няма пари.Тя: "Импотенто?"; Той, ядосано: "Но, туристо комунисто!".
49
2
 
21
 
! Отговори
hardtalk преди 4 години
Нагаждачи!А защо не казвате нищо за новите протести, срещу избора на главен прокурор? А?Или чакате и те да се разраснат до национални, родната милиция... опа, то беше полиция, да ни гази?Наивниците вярват в това което е написано.Аз научих много по-рано от познати агенти на ДС, че е планиран преврат срещу бай Тошо.Да, колкото и да е странно, имало е течове на информация. Всичко беше театър. Екогласност, Мекогласност - статисти. Да, явно са снимали филм!
48
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей сега е момента да бъде ступана,тая шайка "родолюбци"
47
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не а лошо да скачаш, полезно е за здравето. Гледайки нашите министри с големите шкембета си мисля, че малко са скачали и много са яли. Халал да им е. Освен разширени стомаси нищо добро не им се е случило.
46
9
 
36
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Малко след Кристал,започнаха подскоците,под слогана "Който не скача е червен".Тълпата се подрусваше под такта и крясъците на онези от трибуната.Тези от трибуната така подскочиха,че едни станаха мин.председатели,министри,депутати.След това станаха собственици на фондации и агенции,но всичките станаха мулти милионери.Скокльовците от площада след като емоционално изтрезняха и видяха разрухата,в която се превърна,разпродадената държава си задаваха екзистенциалния въпрос"Ама за това ли скачахме".
45
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 59Целият български народ беше съучастник на ДС при тоталитарния фашистки комунистически режим - едни активно, други пасивно, а трети волю-неволю !Ако си живял по това време и ти си бил съучастник щом си оцелял !Като се знае, че 1 млн. българи са бшли членове на БКП, то със сигурност много от родата ти са членували съща в нея.Нашия народ се дели на българи и русофили, а не на комунисти и по-комунисти !
44
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каквито ни бяха протестите,такъв ни беше и прехода а именно,фалш във всичко!

Спонсорирани публикации