По-строги изисквания за пенсиониране, скача възрастта, ранното - по-трудно

На всеки 100 пенсионери се падат по 66, които навлизат на пазара на труда
424
 По-строги изисквания за пенсиониране, скача възрастта, ранното - по-трудно
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Да се ограничи достъпът до схеми за ранно пенсиониране. Това е една от мерките, които социалното министерство предлага за преодоляване на дефицита в пенсионната система, информира "Труд".

Тя е залегнала в Национална стратегия за демографско развитие на населението в България (2012-2030 г.).

В момента съществува възможност, ако имате нужният стаж, да се пенсионирате една година по-рано. Това се случва обаче за сметка на по-ниска пенсия, която се намалява с 0,4 на сто за всеки недостигащ месец.

Още по темата

В наредба са определени и категориите труд, които се пенсионират по-рано – това са миньори, пилоти, работници в металургията и др.

Учителите също имат право на ранна пенсия, която се отпуска от Учителския пенсионен фонд.

Балерините и балетистите придобиват право на пенсия, ако имат 25 години осигурителен стаж при навършване на 43 години и 4 месеца.

Авторите на стратегията предлагат още да продължи да се повишава възрастта за пенсиониране, както и да се въведат по-строги изисквания за получаване на пенсия от държавното обществено осигуряване.

Мерките се налагат поради трайната тенденция на застаряване на населението, което неминуемо в бъдеще ще доведе до значително увеличение на разходите за пенсии, се посочва в документа.

Обсъждат се и възможности за въвеждане на многофондова система във втори и трети стълб на пенсионната система, както и механизъм за гарантиране на средствата от вноски, натрупани в допълнителното задължително пенсионно осигуряване.

Стратегията предвижда още да се укрепи Сребърният фонд, който да спомогне за стабилизиране на пенсионната система.

На всеки 100 пенсионери се падат по едва 66 лица, които навлизат на пазара на труда, отчита стратегията за борба с демографската криза.

За сравнение през 2001 г. 100 лица, излизащи от трудоспособна възраст (60-64 години), са били замествани от 124 млади хора (15-19 години).

Най-благоприятно е съотношението в областите Сливен – 87, Варна – 73, и София (столица) – 72 лица. Най-нисък е този показател в областите Смолян – 43, Перник – 49, и Габрово, където 100 лица, излизащи от трудоспособна възраст, се заместват от 51 лица, влизащи в трудоспособна възраст.

В края на 2018 г. лицата на 65 и повече навършени години са 1 493 119, или 21,3% от населението на страната. В сравнение с 2017 г. делът на хората в тази възрастова група нараства с 0,3 процентни пункта.

Разходите за пенсии за 2018 г. са 9 455 890,5 хил. лв., като в тази сума са включени разходите за пенсии, финансирани от ДОО и от държавния бюджет, и еднократно изплатените суми към пенсиите за месеците април и декември на 2018 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


424
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
386
0
 
0
 
! Отговори
народ преди 3 години
Най-ниските пенсии в ЕС са в България, пресмятат в euromag.ru и посочват, че средната пенсия в нашата страна е 125 евро. Румънските пенсионери получват средно 175 евро, в Литва 222, в Естония 232, в Латвия 304.Чехите получават като пенсия половината от заплатата, която е средно около 1000 евро, а португалциите 54% при средна заплата над 1000 евро.Във Финландия пенсията е 58,4% от заплатата, която средно е около 3700 евро, но от тази сума трябва да се приспаднат данъци и други плащания.Словенците се пенсионират на 63 години, а словенките на 61, и могат да разчитат на 62%
385
1
 
6
 
! Отговори
Кобра преди 4 години
Пенсията според трудовия стаж ,квалификация ,образование и принос ,а не да хрантутим мързелите и да се размножават като мишките Расизма е спрямо българите ,защото на етносите нищо не можеш да им направиш Нали ГЛОБАЛИЗАЦИЯ всички са равни До кога ще се злоупотребява с това понятие РАСИЗЪМ Всички са длъжни да работят и получават според труда и квалификацията Не може един необразован да взема колкото образования квалифицирания Индексацията да става в зависимост от трудовия стаж
384
1
 
7
 
! Отговори
Прецакани преди 4 години
Ранно пенсиониране не ги признават за пенсионери ,а те са пенсионери.Втора категория по член 69 също не ги признават нямали 64.5 години ГАВРИ ГАВРИ.Втора категория им дават коефициент 1.12.За малки пенсии
383
2
 
4
 
! Отговори
гражданин преди 4 години
Когато наводниха страната с АПЗ вследствие ранно пенсиониране се сетиха че именно са хората които месечно получават хиляди от бюджета и пенсионни фондове .
382
0
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
за 10-15 години парите от този фонд ще се удвоят !
381
1
 
7
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
Ако държавата отдели пенсионния фонд отделно от бюджета и започне да внася всички осигуровки на администрацията там всичко ще бъде наред. И тази сметка да няма право да я пипа когато и потрябват парички. Отделно от това трябва да се разреши на този фонд да инвестира част от средствата в истинска икономика а не само в БНБ. Примерно едни 10% на межд. пазари с кошница от индекси и 15% в бг икономика на БФБ, 5% в злато да трупа и останалите в БНБ на 0% лихва. Това трябва да се случи ето не е трудно
380
0
 
2
 
! Отговори
ДО 393 преди 4 години
Няма начин да си ги спомняш и ти
379
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До От цюрихМного се радваме, че не си тук - чалгари не ни трябват ! Сигурен съм , че и на швейцарците не им трябваш ...
378
0
 
11
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До 394Че то ГРОБ е просто последната фаза на БКП. Все пак вожда им колко години осъвършенстваше орехоблизането върху Баш вожда на БКП? Най ми е забавно когато *** от ГРОБ започне да плюе по другите комунопитеци докато стиска червената си книжка тайно в джобчето. Освен това последните 10г. управлява ГРОБ, стига с тия комунистически мантри, че виновни са тия преди тях. Още малко и Хан Аспарух ще изкарате виновен, че не ни е основал в Близкия Изток, че да имаме нефт!
377
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като гледам коментарите тук всички обвиняват ГЕРБ за всички злини и неудачния в България. Забравихте много бързо какво беше през комунизма и управлението на БКП-БСП забравихте лагерите ,купоните за храна принудителните изселвания , труд и отнемане на имоти ,фабрики и пари. И като за капак как 3- пъти фалираха държавата.
376
0
 
18
 
! Отговори
NN преди 4 години
А за ограничаване на държавните служители нищо не казват, да ги накарат сами да си плащат осигуровките, съвсем. Защо не обърнат нещата пенсионерите да получават пенсии от държавният бюджет а администрацията от осигуровките! Да видим тогава.
375
3
 
18
 
! Отговори
Коко преди 4 години
Имам предложение съществата населяващи тази територия наречена България да се пенсионират на 100 години а случайно на кой ако доживее до тази възраст да плати глоба че се е осмелил да доживее до пенсионна възраст все по малко хора ще плащат осигуровки защото нито пенсия ще вземат нито здравеопазване ще ползват просто смешна територия със най смешния и некадърен премиер
374
0
 
21
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До Философия на бизнесаВсеки в Тикволандия ако има възможност няма да плаща осигуровки защото ни е пределно ясно, че ние пенсия няма да видим! В пъти по добре е парите за осигуровки да ги давам директно на баба си отколкото да минават през държавата и на нея да и дават някакви жалки подаяния, а масата от парите ми да отиват за изхранването на мързели!!! Така, че да работодателя прави добре, защото всеки скрит лев е 1 лев по малко в програмата за развъждане на хрантутници или по малко за ГРОБ!
373
2
 
19
 
! Отговори
Философия на бизнеса преди 4 години
Работодателят се осигурява на 560 лв. Пука му за пенсиите на служителите му. Той на пенсия не рзчита. Има си КЕШ и имоти, от които получава дивидент. Пенсионната система "да го д.ха!"
372
13
 
10
 
! Отговори
От цюрих преди 4 години
Чувствам се супер в Цюрих, Швейцария и ще се върна да гласувам само ако Слави Трифонов се кандидатира
371
0
 
9
 
! Отговори
лъжата преди 4 години
До истинаИ данъци да вкарваме тогава ще ни ги обсеби властта!
370
0
 
25
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До 388Абе може би и факта, че държавата краде 60% от заработката ти (Осигуровки и ДДС) за да хрантути цяла орда държавни служители и мързели от маалите,най вероятно също е фактор в тоталния колапс на трудовия пазар и мизерната заплата и пенсия на хората!Ако се махне ДОД или ДДС стане като в нормалните страни,хората ще си поемат глъдка въздух без работодателите да се натоварват допълнително!Нали уж Бай Тиквондур се хвали с поредния излишък в бюджета?Що не маха данъци щом краде повече от нужното
369
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така се пада на тозипрост народ
368
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
do 387 И кой ще ти живее до 80 години? От 1000 човека 20- 30 дали ще достигнат тази възраст?
367
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Tо в цяла Западна Европа застарява населението.Но това там не е проблем защото хиляди чужденци напират да работят там.Ама в Бг.няма желаещи да работят.Така че не е виновна демографията ,а корупционната среда,липсата на законност,оттам ниските заплати които се разрешава на работодателите да дават,оттам липсата на желаещи да работят,оттам лошата икономика не можеща да осигурява нито заплати,нито пенсии.Само работодателите свързани с властта богатеят