Свикваме с капитализма, но не и със социалното неравенство

"Галъп": Готови сме за пазарна икономика, но само абстрактно
159
Свикваме с капитализма, но не и със социалното неравенство
Снимка: архив, Ройтерс

У нас макар и бавно свикваме с пазара и с капитализма, но не можем да свикнем с голямото социално разслояване. На думи пазарните отношения се приемат. Когато обаче стане дума за конкретни измерения, хората у нас са скептични.
 
Изводът е от социологически данни на "Галъп интернешънъл", обявени на Младата кръгла маса, организирана от "Галъп" заедно с Института "Иван Хаджийски". Поводът е тридесетата годишнина от началото на промените у нас. 

Ако през 1992 и 1993 г. 40% са приемали, че е нормално хората да се разделят на бедни и богати, то през 2013 г. този дял е вече 53%, а сега е 57%. В същото време намаляват дяловете на несъгласните – от 46% в началото на 90-те до 35% сега. Намалява и делът на колебаещите се.
 
Сред привържениците на реформаторската сила СДС през 90-те и сред привържениците на дясноцентристката сила днес – ГЕРБ – неравенството се приема по-добре, в сравнение с привържениците на самоопределящата се като лява БСП.

При БСП едва сега с малко надделяват онези, които възприемат разслояването, докато преди години, и особено в 90-те картината беше обратната. Тук се наблюдава прогрес в годините, посочват социолозите.
 
Масово е съгласието с твърдението "Доходите на най-богатите не бива да надвишат повече от три пъти доходите на най-бедните". Това съгласие е устойчиво в годините и е характерно и за дясноцентристкия, и за лявоцентристкия електорат у нас (макар и в различна степен). Почти няма промяна в нагласите в годините.
 
Това може да обострена социална чувствителност пред сериозните неравенства у нас, но може и да е липса на готовност да се приемат ежедневните характеристики на новото общество. Данните събуждат хипотезата, че обществото ни е готово за пазарната икономика, но само на абстрактно ниво. Българите като че ли приемат капитализма, но още не могат да приемат капиталистите.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
20
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
Не, не свикваме с капитализма (и гнусната демокрация)! Единствения строй, при който живота беше нормале, е социализъма.
26
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 11Точно работници на заплата са средната класа- среден и управленски кадър, чиновници. Работодателят е към богатите.
25
1
 
18
 
! Отговори
Футболно неравенство преди 4 години
Със назначените "капиталисти", които след като ви окрадат, ви предлагат собствените ви пари, срещу лихва, донякъде може да се свикне, но с 0:6, два пъти - не може.
24
10
 
3
 
! Отговори
Средняк преди 4 години
Аз се уредих на запад в средната класа, долняците да се оправят.
23
14
 
7
 
! Отговори
Демократ преди 4 години
Естествената човешка природа е човек да има власт и да властва над другите и да е богат, да доминира и другите да му работят. Капитализма с демокрация е най-добрата система, а комунизма и социализма бяха срещу човешката природа, човек иска да в богат, да се отличава от другите и да ги превъзхожда.
22
8
 
2
 
! Отговори
Ellit преди 4 години
Аз се уредих във елита. За другите не ми пука.
21
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Неравенството... 1Премахнеш ли социалната система, демокрацията и развитият капитализъм си заминават. Искаш да ни върнеш в 19. век, т.е. 2 века назад.
20
3
 
23
 
! Отговори
123 преди 4 години
Втълпяват ви че е нормално едни да са експлоатирани, а други експлоататори.
19
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бг се върна не в капитализъм , а във феодалния строй. Простотията и неграмотността се ширят на вред и умните не са желани.У нас олигарсите са откраднали парите.Няма честен милионер .Който е пробвал с частен бизнес знае как без финансиране и с работа и честни отношения стигаш до фалит или колкото да си плащаш сметките.Киро гела , гущера, Данона, вълка, Борисов , Велчев, Симеон Сакса, и т.н. , кой от тях е честният бг капиталист ???За какви капиталисти говорим, само крадци и рекетьори.
18
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Капитализма не дели хората - те се делят сами. Всеки иска да е "по велик" от другия и затова се съзтезава - въпрос на постоянно съзтезание и борба. Отричането на човешката природа от комунизма и социализма е основата на техния тотален крах!
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Средната класа не са на дължината на органа. Не бъркайте средна класа със средна дължина на органа!
16
1
 
12
 
! Отговори
+++ преди 4 години
Средната класа не са на заплата. Не бъркайте средна класа със средни по доходи!
15
11
 
1
 
! Отговори
Богат преди 4 години
Аз се уредих в горната класа. Средняците и долняците не мога да ги мисля.
14
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Средната каста се появи по времето на СССР, защото капиталистите трябваше да осигурят живот на хората малко по добър от СССР, докато СССР и източния блок изнемогваха да наваксат и да настигнат Запада във въоражаването. Сега няма СССР, капиталистите могат да си вилмеят както си искат, а тези приказки за сренда, долна, горна класа са смешни, при условие че се говори за демокрация и равенсво на закона.
13
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само пазара трябва да определя нещата - например защо само три пъти разлика да е нормално?? Това означава че макса трябва да е 1500лв на месец! Но дали е това е правилно, защо човек който е учил да речем 10 години след средно и после работи по 10 часа на ден да взима 3 пъти колкото друг който през това време нищо не е правел? Ако някой плаща всяко число е ок. Трика обаче е държавата да се бори срещу монополизма и картелирането - тогава пазара ще е реален и всеки ще взима колкото каже пазара!
12
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свикнахме с бананите и тоалетната хартия. Само това е капиталистическото в Бг.Всичко друго е феодализъм.
11
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Доходите на най-богатите не бива да надвишат повече от три пъти доходите на най-бедните"В нормално общество това твърдение е несъстоятелно. Повече от нормално е доходите на хората, които допринасят в по-голяма степен за просперитета на обществото, да са десетки пъти по-високи от останалите. Друг е въпроса, че в България тази преценка е неадекватна и често най-високи са доходите на безполезни и вредни за обществото индивиди.
10
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 13Средновековието дели хората на касти,и слоеве ...
9
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ех, да се уредя в някоя капиталистическа страна да ме приемат в средната класа, да зимам заплатка на средма класа да си купувам хубави неща и да си доставям удоволствия и да живея щастливо, нека долната класа да се мъчат, аз ще съм си добре в средната класа.
8
2
 
15
 
! Отговори
Русия преди 4 години
Чистит Бананин ден!Ден на БАНАНА и маймунити МУ!