Няма кадри, действайте! МО предлага - до 40 г. вход в армията

Пенсионирани военни да остават на постовете си е друга мярка
129
Няма кадри, действайте! МО предлага - до 40 г. вход в армията
Снимка: архив, БулФото

Максималната възраст за постъпване в армията да се увеличи, както и пенсионирани военни да остават до три години на постовете си.

Това предлага Министерството на отбраната заради липсата на кадри, предаде БНР.

Предложенията за промени в Закона за въоръжените сили са публикувани за обществено обсъждане. В момента максималната възраст за постъпване на военнослужещи е 28 години, а планът на ведомството е тя да се увеличи до 40 години.

Мотивите са, че в определени военни формирования войнишкият, както и офицерският състав, са на критичния минимум поради постоянно намаляващия човешки ресурс в резултат на демографската криза.

Предприетите от 2015 г. мерки пък са били с ограничени положителни въздействия, а миналогодишната кампания за набиране на хора показала, че е имало желаещи над 28 години да постъпят в армията.

В проекта за промени се предлага пенсионирани военни да могат да работят на своята длъжност 3 години. Мотивът за това е, че за длъжността няма хора, а позициите са особено важни за изпълнение на задачите на въоръжените сили.

Така ще бъдат спестени и средства за изплащане на пенсиите.

Министерството предлага и мандатност за престояване на длъжност за висшите офицери, за да не бъдат компрометирани и способностите на системата за командване и управление.

Промените трябва да бъдат одобрени от МС и парламента. Срокът за общественото обсъждане на предложенията е две седмици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
11
 
2
 
! Отговори
до 110 преди 4 години
И какво се оплакваш. В Гърция и турция има наборна казарма, и там служиш и на 60г, ако на 19 г си бил освободен. Практиката от турция показва,че на 60 г ставаш за войник. например Алри Агджа-нали знаеш кой е-след затвора, на летището в Анкара директно го откараха в поделението да си изсрлужи казармата-а беше на около 55 г. А за пенсионирането на 68г-на запад е толкова пенсионната възраст.- Свиквай-вече се работи доживотно. Можеш на 51г да станеш млад войник, и да-пенсионираш се на 68г.
107
9
 
6
 
! Отговори
сравнение преди 4 години
По добре да си войник в армията, отколкоо да робуваш в областта на туризма за 610 лв. По -добре 8 часов работен ден като войник, а когато има 24 часови наряди-те се заплащат-както е по закон, отколкото да си 24 часа на рецепцията на хотел, без да ти се заплаща извънредния и нощен труд, лбез парво на отпуски, болнични. В армията почиваш в събота и неделя, освен, ако не си наряд(който съответно се заплаща), в туризма се ралоити и в събота и неделя-винаги, без допълнително заплащане.
106
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
A пари има ли?Направете заплатата на редник 4 000лв и ще има хора.Смешници!Изобщо армия не ни трябва!Да идва друга армия в територията и това е!Разградихте държвата,съсипахте всичко и чак на финала се сетихте,че ако тръгне която и да е друга армия към нас,ще ни превземе без бой за няколко часа.Алчността погубва,но ще го разберете по неприятния начин!
105
0
 
11
 
! Отговори
51 год преди 4 години
Да вдигат до 52год и отивам! Само не е ясно какво става с пенсията? Ако трябва да "набивам крак" до 67-68г, току виж съм станал генерал и тогава и задръжка 3год, поради липса на висши кадри... , оооолеле..70годишният войник
104
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато населението намалява и армията да намалява, няма да стои на константна величина. В един момент половината държава ще бъдат само военни над 60г да правят нон стоп военни учения защото някой е решил че има нужда от подчинени, които пуска да тичат по полето като луди за да си оправдае назначението като генерал и заплатата.
103
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А не може ли онези 400 хратунковци от парламента да ги пратят на границата, да ходят на пост взяка вечер и да спят по 4ч както бяхме ние ... Старшината ми вика "бягай до хоризонта и обратно, да си се върнал преди 17ч че си на пост довечера.Изкарайте ги онези *** от парламента да смъкнам тези шкембета малко
102
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От години преживявам едно deja vu , като се уволнях бях на прага на възрастта за прием като кадрови 6-7 године по-късно пак бях на прага и 14 години по-късно пак съм на прага за прием- да взема дя кандидатствям ли , що ли?
101
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ги оборудват с български армейски б.стун,че пенсионерите са с най-голямо желание да ходят в армията.
100
0
 
7
 
! Отговори
Нестава преди 4 години
За оня с дънките който командва не става.
99
2
 
11
 
! Отговори
WTF преди 4 години
ЩЕ ПРАВЯТ РОТА ПОБЕЛЕЛИ-ПРОШАРЕНИ НОВОБРАНЦИ...муХХА ПАРОДИЯ...НА 40Г. НЕ МОГАТ ДА СИ ОПРАВЯТ БУЛКИТЕ....ТЕ ГОНКА ЩЕ ИМ ПРАВЯТ...СМЯХ..
98
0
 
16
 
! Отговори
Не виждам кой преди 4 години
До До 97Оръжието наистина е проблем,но по-важното е да има воля за съпротива,а засега такава воля ми се струва няма. Особено за тая нефелна,крадлива и смърдела политичаска каста не виждам кой ще си заложи живота. Точно така България е паднала под турско робство - оная феодална каста е била опротивяла на народа повече от турците.
97
0
 
6
 
! Отговори
Сержант преди 4 години
При бай ти Тошо разходите достигаха до 25% от БВГ или това към момента означава 30 милиарда лева.
96
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
бай тодор как издържаше 350 хилядна редовна армия с ракети танкове и самолетиимаше свинско кренвирши салами и сирене и кашкавал истинские проблема беха бананите- затова се търкаляха по площадите 89 годинащото тогава имаха ток по 2 ст киловат дневна и 1 ст киловат нощна парно ама истинскосега нема проблем - банани валялоправ е професора за 80-те % де.бил.и дето населяват територията българияние 20-те процента какво сме виновни- господи събери си вересиите
95
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нее в това работата дали днещшните управници трябва да бъдат провесени пред народното събраниеважното е да стоят там докато станат на чирози
94
0
 
9
 
! Отговори
До 97 преди 4 години
Не можем да видим подобаваща партизанска война. Щото ние сега нямаме автомати, дори пушки и пистолети. Като дойде някоя армия, първо трябва да съберем желаещите за борба, после, да им раздадем оръжие, да ги обучим да го ползват. До тогава са ли пратили у гроба 2 пъти.
93
0
 
27
 
! Отговори
Отчаяни и паникьосан преди 4 години
Това са мерки на отчаяни и паникьосани управленци. Истинската Българска армия отдавна е в ......запаса или резерва,на кой както му изнася. Танковете,ракетите,самолетите,оръдията и подводниците отдавна също са нарязани. Срущу агресор можем да се защитавама само с партизанска война,но не и с тая сегашна армия.
92
0
 
6
 
! Отговори
nekoj преди 4 години
"Нема Пари - Действай!" - от един популярен виц от миналото...
91
1
 
5
 
! Отговори
пецата преди 4 години
партията набира пак гласоподаватели
90
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кадрите тепърва ще липсват. Идва ред за масово пенсиониране на така дълго експлоатираните соц кадри. А голяма част от малкото грамотни всяка година емигрират.
89
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 91 пусни си парада за 1300 години България в тубата да видиш как сме имали армия и след Борис!

Спонсорирани публикации