България посреща Бабинден с все по-малко бебета

В София не се усеща толкова, но в страната - да, отбеляза лекар
111

На 8 януари празнуваме Бабинден. Днешният ден е считан за един от най-големите женски празници, като се отдава почит към онези възрастни жени, които едно време са бабували на родилките. На днешния ден празнува и родилната помощ.

Екип на Bulgaria ON AIR посети столичната АГ болница "Шейново"
, за да разговаря с главната акушерка Емилия Баалбаки и завеждащия лекар Мадлен Китанова.

Още по темата
"Акушер се става с много любов към тази професия, защото при нас се ражда животът. Много е важно всяка една от нас да го носи в сърцето си. С много любов и желание съм учила акушерството. Помня колко бях притеснена и уплашена, обаче с времето се натрупва опит и ставаме много по-уверени и добри в работата си", сподели Емилия Баалбаки.

"Във времето, когато аз ставах лекар, условията бяха много по-различни. Станах лекар с голямо желание, никога не съм мислила за друга професия. Не съжалявам за избора си и до ден днешен, въпреки трудностите, които продължават да ме засипват през последните години", каза д-р Китанова.

Тя не смята, че естеството на работа извън България е много по-различно. Единственото нещо, което кара колегите ѝ да работят в чужбина, е заплащането, смята медикът. По думите на д-р Китанова у нас има финансови ограничения, които са наложени от системата.

"Раждаемостта непрекъснато спада. Българите се стопяват, с всяка година са по-малко бебетата. В София не се усеща толкова, защото голяма част от младото и работещо население е съсредоточено тук. Но София не е цяла България", подчерта тя.

И отбеляза, че акушерството винаги поднася изненади, предизвикателствата са всеки ден, а адреналинът е сериозен.

"Работата е хубава, но изисква много жертви. Човек трябва да направи точна равносметка какъв е приоритетът в живота му и тогава да вземе решение дали да става лекар. Вероятно лишенията са доста, нито едно от двете ми деца не пожела да стане лекар", сподели още д-р Китанова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изтрщялотото западно общество ще позволи на изостанали цивилизационно народи да ги превземат и изместят съвсем законно и без война. Не е никакъв естествен подбор
61
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 62Не виждам лошо. И те са хора, какво им е? А като са една религия, тъкмо няма да има глупави проблеми. Ние доказахме, че не сме конкуретни, никой не ни е виновен, че да си го изкарваме на тях. Не е ли така?
60
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И като настане един шериатски рай по цялата земя...затова все към запада гледат и искат
59
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 57Точно, некачестените е редно да ги удари естествения подбор. В случая това са еманципираните общества - всички с ниска раждаемост. Света се залива от мюсюлмани, явно са по-читавите. Приемаме го мъжки и си гледаме живота.
58
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Почнаха да цензурират с голямата лопата и номерацията се обърка .. сори. На кратко, всеки да се оправя както знае, на мен лично не ми дреме вече кой какво мисли по въпроса. Аз моито проблеми си ги решавам сам.
57
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До анонимна 54Тъй де! За какво разждаемост, като няма качествени хора? И аз това питам? Всеки си решава сам и се оправя както знае. Стига оплаквачки само.
56
9
 
2
 
! Отговори
До 56 преди 4 години
Еми моето момиче, нужна е голяма раждаемостта, щото това население е със средна възраст 43г. И някой трябва да ти плаща пенсиите после. За това то е нужна раждаемостта.
55
1
 
11
 
! Отговори
Ninja преди 4 години
В допълнение на долното ми мнение.... първото ни детенце не оцеля ...второто за щастие е добре ...това е живота ...Вселената има рандом генератор дето цъка .....живот и здраве третото да е ок ...оставаме с две ...и сме нула на нула,,, все пак жена ми не е за разплод... нула на нула е добре като ни изтече времето :)
54
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 53Кой колко изкарва си е негова работа и ще ги инвестира в каквото той реши. "пич"
53
2
 
10
 
! Отговори
анонимна преди 4 години
Такива умници и *** не могат да изхранят, но без майтап - защо е нужна чак пък голяма раждаемост? По-добре е по-качествени хора, ние тук имаме армия от безработни и нищо неправещи хора, и какво от това, така ли ще вървим напред?
52
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 50Тя и мара общата не е жена .. печелим вече колкото ни трябва на нас и не се занимаваме с чужди проблеми. Всеки да си гледа в неговата паница, така е най-добре!
51
6
 
9
 
! Отговори
анонимна преди 4 години
Тука няколко суперегоистични мъже искат вместо жена *** в дома. Единственият начин е да посетят някоя по-голяма психоболница и да си намерят някоя с умствено изоставане. Трябва да знае, че половината от гените, а от последните проучвания и повече от тях, се унаследяват от майката........
50
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 47Откакто едните се сбъгнаха, се сбъгнаха и другите. Няма как едните са светци, другите калпави. Изтритите коментари не помагат. Просто се потулва реалността и ще става още по-лошо. За да решиш един проблем трябва да го осъзнаеш. Не го ли осъзнаеш има да го влачиш доживот.
49
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Средната класа плаща сметки и държавата им смъква кожата за да издържа хора от Африка и БИ. Социално изместване и изместване . В България така се осигурява развитие на един етнос бъдещи и сигурни гласоподаватели и крепители на властта
48
3
 
3
 
! Отговори
Цецо Мен преди 4 години
Важното е да има банани и тоалетна хартия. Нали така ни вношават.
47
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още един дето лепи етикети и бройка. Всичките жени лоши , а вие мъжете целите в бяло, почти светци
46
1
 
14
 
! Отговори
Ninja преди 4 години
Напълно нормален процес за развитите страни ...раждаемостта в тях спада с напредъка на медицината и масовото образование .... единствено Африка изостава от тази тенданция....масово западния свят крепи демографията и икономиката с имигранти ...Меркел не случайно ги покани ....ще се закрепим на 3-4 милиона и това е ....нищо ново под слънцето ..преди сто години сме били толкова.... никой не прави средно по 5 деца като тогава че да станем 15 милиона... почетете малко и стига тролили
45
7
 
2
 
! Отговори
Булгар преди 4 години
Убедихте ме - да вдигат ръка кандидатките.Или най-добре крака.
44
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 42да, точно да пораснат децата и си сервиран. Остави си малко пари на страна без да знае жена ти. Ще ме благославяш за съвета един ден, защото ще ти вземе всичко, особено ако имаш дете под 18.
43
0
 
7
 
! Отговори
До 20 преди 4 години
Ние имаме по-голяма смъртност от тях. Тяхната е 11/1000, нашата 15/1000. Така, че не ми разправяй алабализми.