Изчезваме ли като нация? Българите намаляват с ¼ до 2050 г.

Работоспособното население ще е твърде малко, пенсиите под въпрос
Обновена: 22 окт 2019 13:35 | 22 окт 2019 08:55, Камелия Цветанова
367
Изчезваме ли като нация? Българите намаляват с ¼ до 2050 г.
Снимка: Reuters, архив

До 2050 година България ще загуби една четвърт от населението си, пише в доклад на ООН, цитиран от Ройтерс и bTV.

Масовата емиграция на младите от Югоизточна Европа поставя държавите в региона в много тежка ситуация. От 10-те страни с най-бързо намаляващи популации в света, девет са в Югоизточна Европа.

Още по темата
Причината е комбинация от по-голям брой емигриращи, отколкото идващи в тези страни, както и ниската раждаемост.

"За разлика от Западна Европа страните в този регион не използват имиграцията, за да попълнят празнините. Населенията в Югоизточна Европа стават по-малобройни и по-възрастни", казва Алана Армитаж, регионален директор за Източна Европа и Централна Азия на Фонда на ООН за населението.

Между 1995 и 2035 г. броят на населението над 65-годишна възраст ще се удвои в повечето от страните в региона, се посочва още в доклада.

Като се има предвид намаляващия брой на хората в работоспособна възраст, съществува реален риск за бъдещето на основни социални услуги като изплащането на пенсии.

Повечето страни в Югоизточна Европа вече изпитват значителен недостиг на работна ръка, което затруднява икономическия ръст и шанса да се намали изоставането от Западна Европа.

Проблемът се обуславя от ниското заплащане, лошото образование и професионално обучение, както и политическата несигурност в тези страни, където държавата продължава да доминира в икономическия сектор.

Това кара младите да предпочетат по-добре платената и по-удовлетворяваща работа на Запад.
 


367
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
300
5
 
1
 
! Отговори
естествен процес преди 7 месеца
Дарвин го е казал:
Оцеляват силните. До 2050 България ще се очисти от социалисти и силните ща построим нова България. Така както го е мечтал Левски.
299
3
 
3
 
! Отговори
дърво в главата преди 7 месеца
за русофили-стиците, путино-филистици и подобни продажни гниди, които от комунисти днес се наричат социалисти, путриоти, гербаджии, седесари, депесари и подобни гамени. Сите са руска направа и заедно със синодалите от ДС агентурата в БПЦ в Белене, да копаят земните недра под нивото на река Дунав.
298
1
 
4
 
! Отговори
дружбата с СССР преди 7 месеца
осакати българския народ. Комунягитр избиха интелигенциата, опростачиха нацията, банкрутираха държавата на няколко пъти, предаваха злато и суровини на руските им государи, караха народа ни да работи като крепостници и изнасяха селскостопанската продукция на безценица за руските бляди, а след 1908 г. ограбиха хазната, а децата им днес станаха 'бизнесмене', капиталисти с окрадени от БКП и мутрите на ГЕРБ, СДС, ДПС, НДСВ, Атака и т.н. нагласени от КГБ/ДС партийки. Дърво в главата за ***
297
4
 
6
 
! Отговори
Никой не изчезва преди 7 месеца
Само хората престават да работят за "без пари" , както си правят сметки комунистите!
Просто отиват на запад и печелят!
Може за дълго ....може и за по-късо време!

АКО ИСКАТЕ РАБОТНИЦИ--ВАДЕТЕ ПАРИТЕ И ПЛАЩАЙТЕ!
АКО ЛИ НЕ .....ПРОБЛЕМАТА Е ВАША!
АЗ СИ ИМАМ РАБОТА В ГЕРМАНИЯ!
296
1
 
7
 
! Отговори
Йово преди 7 месеца
"За разлика от Западна Европа страните в този регион не използват имиграцията, за да попълнят празнините." Виждаме как ги попълват на запад, основно с разни чернокожи и араби които по цял ден се разхождат и чакат на социални помощи. Да припомня не отдавна в немският "Билд" бяха написали че през последните 5 г. емигрантите извън Европа малко над 10% работели и искали да работят и учат език! Останалите 90% какво правят, естествено че чакат на социални.
295
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
жените се лепят само на програмисти.
ама програмистите са алчни , мързеливи егоисти и не искат деца.
294
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Проблемът не е само в политиците,а в главите на всички нас,че се правим на овце и мълчим.Вдигат ни тока - мълчим,вдигат ни данъците - мълчим,на всичко сме съгласни и за това сме на този хал.Лошо здравеопазване,ниски пенсии,престъпност с която никой не иска да се справи и още и още неща за които си затваряме очите.Все чакаме някой да ни оправи,а не искаме и пръста да си мръднем,за да се оправим сами.
293
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Западните колонии били богати, пък руските - бедни, затова по-добре било да сме западни роби. Видяхте ли сега колко добре живеят западните роби. Независимост трябва на България, но не виждам как може да се постигне. Държавата е пред ликвидация, а ние ще последваме съдбата на индианците - малкото оцелели българи ще живеят в резервати и ще говорят английски.
292
13
 
9
 
! Отговори
естествен процес преди 7 месеца
Избягахме защото не ни харесва комунизма.
Не се връщаме защото не искаме да живеем в социализм.
Да му мислят тембелите дето си мечтаеха да ги носим на гърба си.
А ниската раждаемост е вледствие че най-здравите и трудоспособни избягахме от алчните пръсти на комунистите. Останахте недъгавите и мързеливите.
291
7
 
20
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 7 месеца
И какво направиха мутрите от ГЕРБ за над 10 години власт в тази насока ?!! Нищо ! Стимулират грабежа и разпада на страната, не поощряват нито раждаемостта , нито оставането в родината! Най-големите национални предатели в историята на държавата! Кога ще линчуваме мутрата от Банкя и подопечените му изпечени крадци ?!!
290
4
 
13
 
! Отговори
К преди 7 месеца
По времето на втората световна е направен план за унищожаването на славянството след завоюването на териториите им! Мекият геноцид включва: разбиване на промишленноста, подмяна на историята, лошо мед обслужване особенно на деца и новородени, разбиване на етничаската славянска съвкупност, поощряване на дебилноста и даване права на неграмотноте малцинства! Уверението което дават на Хитлер е че видимите резултати ще се видят след 30г!
289
6
 
7
 
! Отговори
Я па я..! преди 7 месеца
Решението се знае от едно време. Заключване на границата и пропуск само от вън на вътре.Кой избягал , избягал.Само ци..гони.те да се пропускат на вън.Да , ама ЕС ще ни скопи.
288
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не ми дреме. Аз съм в Швейцария и ми е гот.
287
5
 
7
 
! Отговори
тъп бг преди 7 месеца
До Анонимен 304, 305 и др идио.....

Проблемът се обуславя от ниското заплащане, лошото образование и професионално обучение, както и политическата несигурност в тези страни, където държавата продължава да доминира в икономическия сектор.
286
7
 
11
 
! Отговори
se преди 7 месеца
Европейските лицемери умишлено съсипват югоизтока.Тук е лабораторията им заедно с американците като целта е обезлюдяване и заграбване без война.Успяват благодарение на десните кратуни у нас продали се за пари и лични облаги.Българската младеж се спасява с бягство но и това е мислено защото на запад кратуните не учат и им трябват умници.Умен народ сме но предадени от десните кратуни.
285
16
 
9
 
! Отговори
Българин преди 7 месеца
Добрия комунист е мъртвия комунист
284
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Главното е че до 2050 путин и московския свински хабитат ще са изпукат окончателно
283
5
 
3
 
! Отговори
Монархист преди 7 месеца
до 302,
имотите са си техни, какъв ти е проблема. Куцо и сакато станаха реститути и реститутки, но вие си дъвчите само за имотите. Трябва да се прощава на хората, които не знаят какво говорят, има си причина. Простено ти е за негативизма и отрицанието. Търси проблема в себе си като достоен човек.
282
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ще ви оправя за 800 дни. Вервайте ми. А бе, какви имоти, не ща аз имоти, аз да не съм синганин
281
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 296 казваш:"до 292 е защо демократичните страни без преминал социализъм имат нормална раждаемост, а само старните, които са минали през социализма по - ниска?" - Изобщо не сте в час - Германия, Австрия и скандинавските страни - първи минаха в стадий на депопулация - това стана още през 70-те години на миналия век. Тази депопулация те си я компенсират по своему - чрез мащабни вливания на емигранти в своето общество. Днес всеки четвърти "германец" е с чуждестранно потекло, това е реалността.

Спонсорирани публикации