България посреща Бабинден с все по-малко бебета

В София не се усеща толкова, но в страната - да, отбеляза лекар
111

На 8 януари празнуваме Бабинден. Днешният ден е считан за един от най-големите женски празници, като се отдава почит към онези възрастни жени, които едно време са бабували на родилките. На днешния ден празнува и родилната помощ.

Екип на Bulgaria ON AIR посети столичната АГ болница "Шейново"
, за да разговаря с главната акушерка Емилия Баалбаки и завеждащия лекар Мадлен Китанова.

Още по темата
"Акушер се става с много любов към тази професия, защото при нас се ражда животът. Много е важно всяка една от нас да го носи в сърцето си. С много любов и желание съм учила акушерството. Помня колко бях притеснена и уплашена, обаче с времето се натрупва опит и ставаме много по-уверени и добри в работата си", сподели Емилия Баалбаки.

"Във времето, когато аз ставах лекар, условията бяха много по-различни. Станах лекар с голямо желание, никога не съм мислила за друга професия. Не съжалявам за избора си и до ден днешен, въпреки трудностите, които продължават да ме засипват през последните години", каза д-р Китанова.

Тя не смята, че естеството на работа извън България е много по-различно. Единственото нещо, което кара колегите ѝ да работят в чужбина, е заплащането, смята медикът. По думите на д-р Китанова у нас има финансови ограничения, които са наложени от системата.

"Раждаемостта непрекъснато спада. Българите се стопяват, с всяка година са по-малко бебетата. В София не се усеща толкова, защото голяма част от младото и работещо население е съсредоточено тук. Но София не е цяла България", подчерта тя.

И отбеляза, че акушерството винаги поднася изненади, предизвикателствата са всеки ден, а адреналинът е сериозен.

"Работата е хубава, но изисква много жертви. Човек трябва да направи точна равносметка какъв е приоритетът в живота му и тогава да вземе решение дали да става лекар. Вероятно лишенията са доста, нито едно от двете ми деца не пожела да стане лекар", сподели още д-р Китанова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
16
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 4 години
В София липсата на бебета се усеща най-силно, а не обратното както твърди лъжливата статия. В София на 2 милиона души се раждат под 10 хил. деца, а например за останалите около 4.9 милиона души имаме около 46 хил. деца или 5 пъти повече отколкото в София, а населението е малко 2.5 пъти повече. В София има най-малко деца на жена в цялата страна дори по-малко отколкото във Видин.
21
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затова пък с все повече баби :D
20
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 2Това, че 50% са под 15 години какво ти говори. Жената като риди десетина деца умира на около 40 години. Някои от децата и са още бебета. Това ли искате?
19
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За маникюри, прически, дрешки ,телефони, кафенца и Гърция, пари и време винаги има.За деца-няма.
18
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не всеки е наследил жилище за да не тегли кредит или да живее под наем, не всички имат високоплатена работа, въпреки доброто си образование, за да си позволят семейство, дете или две и повече деца. Да не говорим за здравеопазване, образование, транспорт, инфраструктура, околна среда.
17
1
 
10
 
! Отговори
Наблюдател до Пирин преди 4 години
Няма такава държава - Македония.
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имаш избор - дали да инвестираш в деца или в условия за отглеждането им.
15
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Размножават се тия които са абонирани за социални помощи от 13 годишна възраст, "лимонаденото" бебе е 5-тото дете на 25 год. си баща. Дали плащат данъци, такси, ток, вода, къщата им законна ли е? Вече са половината от новородените, това е бъдещето на държава която икономически принуждава младите да емигрират.
14
9
 
3
 
! Отговори
Пирин преди 4 години
За какво са й бебета на България, нали сте по-велики от Македония ? Какво друго ви трябва в живота ?
13
4
 
15
 
! Отговори
роби ли да създаваме преди 4 години
Роди ли се в България-но как да живеят в тази бедна държава . По добре модерни роби в западна европа....богаташите в българия си живеят.
12
4
 
8
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
Абе вие защо слагате картинки на яки какички по статиите а като кликнеш и ти излиза някакъв *** на видео дето ти обяснява някакви съвсем други работи бе??? И това всеки път писна ми вече манипулации
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За тия 10 години само от бюджета се дадоха 4млр лв за КТБ, да не говорим колко загубиха фирмите от сметките си там, 2 млрд за реактори, плюс дългове всяка година които се покриват от нас през такси, данъци и т.н Държавата се източва целенасочено, населението се изнася за да оживее, това ни е съдбата. Идеална за управляващите, 2 млрд от работещите отвън всяка година, плюс липсата на протестиращи
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като не остане кой ще плща заплата на Бойко сигурно американците
9
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво да станем като африканците за да има властта бъдещи избиратели-скотове, това ли предлагате? В ЕС сме, властта получава фондове, а сме последни по стандарт.А от 1997 минаха 22 години и положението вместо да се подобрява се влошава. 10 години ни управляват едни и същи-за тях развитие и обогатяване за нас изход терминал
8
3
 
3
 
! Отговори
До 4 преди 4 години
Да се запознаем може и да се стигне до сватба остави кординати
7
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българката иска мъж който да е с много пари атук това са разни олигарси олигарсите са малко другите мъже са на сухо и емигрират и така до като емигрират всички
6
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой ла Ви плаща пенсиите ?
5
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С заплата 450 500 лв и пенсия 150 200 наема не може да се плати как човек да си помисли за гадже в България жените не поглеждат мъжете нито безработните нито работещите за заплатите под 700 лв ,че и тия с заплати по 2000 3000 лв пак не ги поглеждат стоят девствени и на 40 и на 100 и емигрират и си намират жена тук жените гледат само пари мъж без пари не поглеждат и трябва да емигрират
4
5
 
19
 
! Отговори
девственица преди 4 години
Все пак хората не са прасета, че да се размножават безразборно. Вижте тези които се размножават много , че и много дават фира, щото естествен подбор отсява некачественото от читавото.
3
10
 
10
 
! Отговори
До 2 преди 4 години
Африканците нямат демографски проблеми. В държави като Нигер, 50% от населението са под 15г. Но там няма права на жените и те са предимно домакини. Нищо, другия път пак еманципираите жените.