България посреща Бабинден с все по-малко бебета

В София не се усеща толкова, но в страната - да, отбеляза лекар
111

На 8 януари празнуваме Бабинден. Днешният ден е считан за един от най-големите женски празници, като се отдава почит към онези възрастни жени, които едно време са бабували на родилките. На днешния ден празнува и родилната помощ.

Екип на Bulgaria ON AIR посети столичната АГ болница "Шейново"
, за да разговаря с главната акушерка Емилия Баалбаки и завеждащия лекар Мадлен Китанова.

Още по темата
"Акушер се става с много любов към тази професия, защото при нас се ражда животът. Много е важно всяка една от нас да го носи в сърцето си. С много любов и желание съм учила акушерството. Помня колко бях притеснена и уплашена, обаче с времето се натрупва опит и ставаме много по-уверени и добри в работата си", сподели Емилия Баалбаки.

"Във времето, когато аз ставах лекар, условията бяха много по-различни. Станах лекар с голямо желание, никога не съм мислила за друга професия. Не съжалявам за избора си и до ден днешен, въпреки трудностите, които продължават да ме засипват през последните години", каза д-р Китанова.

Тя не смята, че естеството на работа извън България е много по-различно. Единственото нещо, което кара колегите ѝ да работят в чужбина, е заплащането, смята медикът. По думите на д-р Китанова у нас има финансови ограничения, които са наложени от системата.

"Раждаемостта непрекъснато спада. Българите се стопяват, с всяка година са по-малко бебетата. В София не се усеща толкова, защото голяма част от младото и работещо население е съсредоточено тук. Но София не е цяла България", подчерта тя.

И отбеляза, че акушерството винаги поднася изненади, предизвикателствата са всеки ден, а адреналинът е сериозен.

"Работата е хубава, но изисква много жертви. Човек трябва да направи точна равносметка какъв е приоритетът в живота му и тогава да вземе решение дали да става лекар. Вероятно лишенията са доста, нито едно от двете ми деца не пожела да стане лекар", сподели още д-р Китанова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
7
 
1
 
! Отговори
До 42 преди 4 години
Ние сме женени от 19 години бе !
41
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 39ти ако беше мъжко, ама не си, щеше да знаеш, че развода ти предстои. Колкото и да изкарваш и колкото и да си гледаш семейството, статистиката показва, че 9 на 10 се развеждат. Та ако си мъжко - моите съболезнования брат. Наслади се на семейството което имаш в момента, няма да е за дълго.
40
5
 
6
 
! Отговори
Обективно преди 4 години
Така е при демокрацията.За 30 години демокрация загубихме 3 милиона души население, а за всички войни, които сме водили през предишните 150 години, сме загубили половин милион души общо.Това са фактите, всеки може да ги провери.
39
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 35Коагто жената не е поискала съгласието да зачене, да си гледа детето САМА. Това значи да поемеш отговорност за решението си! Стига сте хленчили, дръжте се достойно, ако искате да ви уважават!
38
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре де, да раждаме та да раждаме, а имам чувството, че държавата прави всичко възможно да откаже работещите хора да имат деца. Да изброявам ли? Като се почне от парите, които трябва да дадеш "под масата" за да обърнат внимание на жената в родилното и се стигне с хаоса с детските градини, сякаш цялата система иска да те смачка и да те откаже да станеш родител.
37
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук много повече жени изневеряват от колкото мъже а и жените много по-лесно си намират нов от колкото един мъж
36
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До лилиИ като пиша еманцета нямам предвид еманципирани. На 100 я има една еманципирана я не. Еманципацията ви ще приключи, когато осъзнаете, взимането на решение автоматично и безусловно води до поемане на отговорност. Когато се сетите, че сте поели половината отговорност за общество и родина и за всичко и престанете да прехвърляте цялата отговорност върху мъжете, тогава ще се еманципирате. Но преди "тогава" ще се затрием, та няма смисъл да го мислим.
35
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аха жените са виновни и разтурват семейството, пък мъжете не ходят по чужди, че дори и женени с децата. Който не може да бъде верен на половинката си е просто бройкаджия и цял живот ще си бъде такъв ,често оставят жена си с едно или повече деца да се оправя сама
34
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До лилиЕманцетата ликвидирахте семейството. 9 от 10 се развеждат ... риска за един мъж да инвестира всичко в една куха институция вече е прекалено голям и неоправдан, това беше. Ще го караме на единия гол секс, колкото може толкова. Деца по света много, а България и без това е история.
33
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жените в арабския свят са като ***-служат за възпроизводство и без права. Това въобще не може да се нарече семейство. Само че петролът не е вечен и просперитетът и "идилията" им няма да са вечни.
32
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Богатите мъже да си намерят топмодели а жените да си намерят бедни безработни мъже и пенсионери а не да се правят на принцеси и да искат богат мъж принцеси тук няма
31
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жените им трябва да са като в арабските държави да си стоят и да раждат по много деца а не както сега еманципация и да си прават квото искат и да стават лесб ..ки и да се женят уж лес.бики пълна пародия е това правят се на женени а всъщност им се иска един голям ама не искат да си кажат ,че искат голям
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На бабинден се играе бабинтон.
29
8
 
16
 
! Отговори
лили преди 4 години
До плюещите жените и еманциапацията - знаете ли колко жени познавам, които искат да родят повече деца, биха си стояли в дома и с удоволствие си биха гледали домакинството, но трудно могат да намерят подходящ мъж - богаташите искат топмодели, другите пък не могат и две деца да издържат.......Тъй че по-кротко с плюенето!
28
7
 
3
 
! Отговори
До 26 преди 4 години
Пак комуно-русофилски лъжи.
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пирин ли си, *** ли си, от омовците ли си какво намесваш Македония? Това са вътрешни проблеми на България
26
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За съжаление според едно проучване България е на трето място в свта по загуба на население - първи са Украинците, после Румънците!Европа и ЕС, бе хора, това е!
25
2
 
18
 
! Отговори
анонимна преди 4 години
Само задръстен балканец може да плюе еманципацията. Ти да не би да можеш да гледаш 4 - 5 деца и жена, а? И колко ще са дето могат? И не ми говори за Африка, защото който иска да живее като скот, да ръфа коричката, да се тъпче в стая с 10 човека както едно време, да бяга там!
24
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как ше са малко бе миналата година се родиха 1000 ромчета и 100 българчета.
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПиринРусофилоислямисти, северномакедонофили, турцофили ... се предатели сър!