Повече извънреден труд – легализира практиката или изтощава работника?

Причината за исканията е кризата на пазара на труда
8 яну 2020 18:10, Ния Христова
78

Двойно повече часове извънреден труд и по-дълъг работен ден искат работодателите, съобщи Bulgaria ON AIR. За момента срещат разбиране само от социалното министерство. Синдикатите, както се очаква, са против.

"Това е старо предложение на работодателите. Пазарът на труда роди тази идея. Липсват кадри в бизнеса. Едно от нашите предложения беше увеличаване на възможността работниците да полагат извънреден труд, когато те са съгласни", коментира Добрин Иванов от АИКБ.

Според него при полагането на извънреден труд, трябва да се спазват всички условия.

"В дебатите, които организирахме между синдикати, работодатели и Агенцията по заетостта в 3 български града, се видя, че когато в големите предприятия се увеличи заплащането само с 200 лева, това е достатъчно, за да се върнат работници от други държави", добави Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

Григорова е категорична, че ако искаме да увеличим работната сила, първо трябва да увеличим заплащането и да подобрим условията на труд, вместо да изтощаваме работника.

Иванов обясни, че световната тенденция е да се намалява работното време. Това обаче зависи от структурата на икономиката и производителността на труда. Той допълни, че при увеличаването на часовете извънреден труд ще се легализира практика, която се осъществява и в момента.

Григорова твърди, че работниците полагат извънреден труд, защото заплатите са ниски, а не защото искат да се изтощават.

Тя даде за пример случая, в който шофьор на градски автобус в столицата катастрофира зарази преумора. Тогава работниците се били съгласили да работят извънредно заради обещаните допълнителни средства.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
42
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Капитализъм по български - див, уродлив и експлоататорски !Точка.
9
4
 
34
 
! Отговори
Ганьовци преди 4 години
Роби, продължават да ви тъпчат, а вие си траете Тихумълкум в къщи с ракията.
8
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хе-хе липсвали кадри и за това робите трябва да гърбят повече. По тази логика догодина ще липсват още повече това значи ли, че пак трябва да се увеличи работното време???
7
1
 
28
 
! Отговори
бачкатор преди 4 години
До Домусчиев - не - по добре 2-3 ракии повече отколкото 2-3 лева!
6
1
 
19
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Соц.министерство цоца от бизнеса.По добре да го закрият защото с такова министерство всички ще станем соц.слаби
5
11
 
15
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
Какъв режим Борисов те гони,проблема идва от нашите Червени крадци наречени "работодатели" които първо окрадоха България,после прогониха всичко можещо и кадърно от тези ширини!
4
19
 
7
 
! Отговори
Домусчиев преди 4 години
Стига де.Какво ще правите като се приберете.Ще пиете ракия.Не е ли по добре да вземете 2-3лв повече.
3
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има си хас от социалното и от инспекцията по труда да не са съгласни.Нали са назначени именно от тези бизнесмени на държавна софра.
2
0
 
57
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
И това в момент, когато по цял свят се обсъжда намаляване на работната седмица и часове! Вчера дойде новината от Финландия, която е въвела 4-дневна работна седмица по 6 часа! 3 млилиона българи напуснаха България в търсене на по-добри условия на труд и заплащане! Вместо да подобрят условията на труд, работодателите у нас се чудят как да разкарат още 1-2 милиона!
1
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Режима Борисов се гаври до последно с работниците!

Спонсорирани публикации