България иска да върне образованите млади – търсят се 10 хил. служители

На бизнеса му трябват висококвалифицирани служители
24 яну 2020 17:00,
248
България иска да върне образованите млади – търсят се 10 хил. служители
Снимка: БГНЕС

Много страни вече имат мерки за връщане на младите си хора обратно. Целта на България е да върне хората с добро образование в страната. Дали мерките, които са предвидени са подходящи, все още е трудно да се каже. Така Лидия Шулева, бивш вицепремиер, коментира инициативата на правителството за връщане на млади хора у нас, която предвижда отпускане на средства на семействата за наем за година и детегледачка в рамките на няколко месеца.

„На фона на широко отворените европейски врати и свободното движение на хора е доста трудно на по-слабо развитите икономики да задържат младите хора“, заяви Шулева пред Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

По думите на бившия вицепремиер в България регистрираното търсене е за 10 хил. висококвалифицирани служители, като вероятно това не са всички.

Според Шулева предвиденото заплащане на детегледачка в рамките на четири месеца за младите, върнали се от чужбина, не дискриминира родителите у нас, тъй като подобна програма действа и за тях.

От идеята за създаване на детски кътове в някои компании, имащи желание за такива, също ще могат да се възползват и родителите в България.

По отношение на отпуснатата сума на завърналите се семейства за наем през първата година Шулева смята, че това би помогнало значително на младите хора, които в повечето случаи нямат собствено жилище.

Гостът коментира и предложението на ВМРО непушачите да получат по два дни допълнителен годишен отпуск. По нейни думи това до голяма степен зависи от работодателите, тъй като този стимул ще е за тяхна сметка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
21
 
12
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
- Зимни и летни курорти претъпкани от българи- КПП-тата изнемогват от българи почиващи в чужбина- СПА центровете се пукат по шевовете- Хотели, ресторанти и нощни заведения... - фул- Масови задръствания, а в колите по един човек... - всеки гражданин с кола- Банките с рекордни влогове- Масово строителство на инфраструкторни обекти- Премиер с международен авторитет и признание- възрастни хора изхвърлят през балконите пари и ценности...Как няма да се върнат...
108
7
 
1
 
! Отговори
Ф5 преди 4 години
Залели нарочно Робърт де Ниро с киселина за да заснемат Нос страх.
107
7
 
1
 
! Отговори
Ф5 преди 4 години
На актьора от SAW наистина са му отрязали крака.
106
0
 
32
 
! Отговори
somebody преди 4 години
Шулева и такива като нея от близкото минало и настояще са голямата причина българите да не се връщат от чужбина!
105
7
 
4
 
! Отговори
Ф5 преди 4 години
На актьора изиграл Люк Скайуолкър наистина са му отрязали ръката и после го гръмнали.
104
2
 
14
 
! Отговори
куцото Коле оt L.A. преди 4 години
И аз ,и аз
103
2
 
23
 
! Отговори
Petar, NY преди 4 години
Ей сега си идвам
102
0
 
39
 
! Отговори
Вътов преди 4 години
БГ бизнесът ги иска обучени и с много езици. Е, точно тези хора, обучените и с много езици, най-малко искат да се занимават с БГ бизнеса.
101
1
 
49
 
! Отговори
дедо ви преди 4 години
Не всичко опира до пари в България. Неспазване на закони,безнаказаност,корупция и брутална чалга простотия. Има държави и без тези "екстри"
100
1
 
43
 
! Отговори
Бай Мето преди 4 години
Бизнеса ако ги иска квалифицирани ще трябва да си ги квалифицира. Няма вече квалифицирани за без пари.
99
2
 
34
 
! Отговори
Смях преди 4 години
Тези т.нар. мерки звучат доста мъгляво.С трици маймуни не се ловят.Или се дава кеш срещу договор или забравете.Тук таме ме търсят някакви бг фирми да ми предлагат работа.За да започна работа в Бг и да имам горе долу същит стандарт,заплатата ми трпбва да е не по малко от 3000 евро.Бг фирмите повече от 1500 ЛЕВА не са ми предложили.Имало някакви мижави бонуси и ВАУЧЕРИ ЗА ХРАНА :).Забравете.
98
0
 
25
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Търсят още 10000 служители. Явно в Герберскста шайка всички са се уяли, изпонакупили апартаменти и гаражи, уредили родата и сега са рахат ама няма кой да им върши мръсната работа. Сега им трябват нови кадри.
97
3
 
21
 
! Отговори
БДЖ София преди 4 години
Държавата е няма ,има само територия с хубав климат.Може името на България да се смени с София ЦК на ГЕРБ работи по въпроса?Никой няма да се завърне в тази обстановка,напротив още по бързо ще напускат гражданите.Проблемите нямат решение ,заминаха още 20 години и фалита върви с пълна сила.
96
0
 
21
 
! Отговори
Кратун преди 4 години
Ама ще трябва да почнат да подменят и началниците с по-умни, че никой няма да търпи да кипи безсмислен труд....
95
0
 
27
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
От полуграмотни кръчмари и стругари,агенти на ДС ,какъв бизнес очакваме,на които комунистите им подариха по разни криминални схеми икономиката на България тип Баневи!Е,изпратиха си децата да учат на запад,а по некадърните с платени дипломи в свободни университети за да потръгне икономиката,но с такъв материал ,просперитет да не очакваме.
94
2
 
16
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Да се завърнеш в бащината къща,при уродливия ДС капитализъм,да те експлоатира също,червения изедник-чорбаджия !Ти мазохист ли стана,че тук от криза сме във криза.Работна ръка все по ще няма,затуй сметката не им излиза.Уж всичките очаквахме промяна,и всеки ден живеехме с надежда,но обиколка на страната неголяма,до все по-черни мисли ме довежда.
93
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви 10 хил служители се търсят -държавни служители ли които да подвластни на управляващата власт които няма да протестират които нямат да внасят осигуровки -какви тчно служители се търсят -не е ли достатъчно раздута държавната администрация на която аз плащам осигуровките -внасям на тая държава 800лв на месец данъци и осигуровки а родителите ми получават 300лв пенсия -е гаси държавата
92
1
 
21
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
До 100 АнонименВисококвалифицираните няма да се върнат! пп онзи ден един ни беше на гости завършил средно военно и разказваше какви условия му се предлагат в Германия както и липсата на работна /квалиф/ ръка там! пп. такива условия и доходи тук в БГ немогат да се получат!
91
1
 
25
 
! Отговори
Трол преди 4 години
Как може такива игиоти да ни управляват, с интелект, равен на кръчмарския всезнайко.
90
1
 
28
 
! Отговори
Алабала преди 4 години
Мафията иска да върне избягалите способни роби.