България иска да върне образованите млади – търсят се 10 хил. служители

На бизнеса му трябват висококвалифицирани служители
24 яну 2020 17:00,
248
България иска да върне образованите млади – търсят се 10 хил. служители
Снимка: БГНЕС

Много страни вече имат мерки за връщане на младите си хора обратно. Целта на България е да върне хората с добро образование в страната. Дали мерките, които са предвидени са подходящи, все още е трудно да се каже. Така Лидия Шулева, бивш вицепремиер, коментира инициативата на правителството за връщане на млади хора у нас, която предвижда отпускане на средства на семействата за наем за година и детегледачка в рамките на няколко месеца.

„На фона на широко отворените европейски врати и свободното движение на хора е доста трудно на по-слабо развитите икономики да задържат младите хора“, заяви Шулева пред Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

По думите на бившия вицепремиер в България регистрираното търсене е за 10 хил. висококвалифицирани служители, като вероятно това не са всички.

Според Шулева предвиденото заплащане на детегледачка в рамките на четири месеца за младите, върнали се от чужбина, не дискриминира родителите у нас, тъй като подобна програма действа и за тях.

От идеята за създаване на детски кътове в някои компании, имащи желание за такива, също ще могат да се възползват и родителите в България.

По отношение на отпуснатата сума на завърналите се семейства за наем през първата година Шулева смята, че това би помогнало значително на младите хора, които в повечето случаи нямат собствено жилище.

Гостът коментира и предложението на ВМРО непушачите да получат по два дни допълнителен годишен отпуск. По нейни думи това до голяма степен зависи от работодателите, тъй като този стимул ще е за тяхна сметка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
1
 
13
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
"Поискал е *** *** образовани ратаи"българска народна песенот воплите на правителството се вижда, че България още си е в соца като манталитет
88
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ХОРАТА не искат да работят за МИЛИЦИОНЕРИТЕ
87
1
 
17
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
До 91 АнонименСтрува ми се че проблема е в Учебната система, а не в учителите!
86
0
 
17
 
! Отговори
Трол преди 4 години
"...която предвижда отпускане на средства на семействата за наем за година и детегледачка в рамките на няколко месеца." Абе вашта умна главица ши****, тези образовани млади хора са, повечто, с по няколко апартамента в БГ. Заради едногодишния наем който ще датеде ли ще се върнат.
85
5
 
12
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Политици ни грабят,политици ни грабят,всеки ден, всеки миг,капитализма открадна,капитализма открадна,всичките ни мечти.Капитализма ни пръсна,капитализма ни пръсна,по широкия свят,а ЕС и НАТО,вместо да ни помагат-те ни връщат назад.
84
0
 
31
 
! Отговори
висококвалифициран преди 4 години
На бизнеса му трябват висококвалифицирани служители .Е да , ама на висококвалифицираните служители не им трябва българския бизнес !Всеки ден, по едно подобно писание - може пък селския *** да се върже !
83
0
 
38
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
КАНЯТ МЕ МАМО БЕЗ ПАРИ ДА ИМ РАБОТЯ БЕЗ ПАРИ ДА ИМ РАБОТЯ ДА ИМ СЛУГУВАМ.
82
1
 
42
 
! Отговори
Спиро преди 4 години
Ако някой знае за *един единствен* качествен работодател в България да пише тук. Аз не знам за такъв. Всичките са едни бедни, високопарни, неориентирани тарикати на дребно. Ако сега мислите че има недостиг на кадри изчакайте да видите какво ще стане след 2-3 години.
81
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахахаха...
80
3
 
24
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Отрочето на Корнелия ще се върне ли,да даде партиен комунистически пример,но да живее от заплата без милионите от Техноимпекс!
79
0
 
16
 
! Отговори
така е преди 4 години
Няма такава държава....има такъв народ...
78
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Могат да върнат евентуално само разни гастарбайтери от Германия и Холандия в строителството. Там бачкат полулегално в някакви българо-турски фирми. Няма такъв филм при който се връща семейство с деца, всичките знаещи езика и пребиваващи легално от години, родителите с някаква кариера в по-квалифицирана сфера и с по 4-5 хилки евро заплати, за да живеят в панелка, да карат по лунна повърхност и да бачкат на типове като Домусчиев за 750 евро.
77
1
 
24
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Защо да се връщат ?Вижте колко роми има тук ?!
76
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тази да погледне себе си и да си зададе въпроса "кой квалифициран служител ще се върне заради мен и какво мога да му дам аз или науча"
75
2
 
16
 
! Отговори
викаш преди 4 години
До Анонимен емигрантите са негодни но западняците нали са глупажи ги наемат на работа . бе друго си е да работиш за български феодал....късмет ти желая и повече билети да търкаш и повече данъци да внасяш...че като се прибирам август за отпуската по хубави пътища да карам
74
0
 
29
 
! Отговори
Кака Мара преди 4 години
А бе,те ще се върнат,чак когато такива като Шулева си тръгнат.
73
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунистите кога трупаха бързите милиони и изгониха младите,не мислеха! Сега се сетиха,че трябва някой и да им работи.С трици маймуни не се ловят.Единственият начин е,държавата да построи жилища за завърналите се,на символичен наем с право на закупуване,който желае.Бившите кметове от БСП продадоха на техни хора общинските жилища под масата,а сега проблем???
72
0
 
22
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
В ЗЕвропа същото искат, но създават и много добри условия за целта! Там най-вече иде реч за опитни, а не млади или по възрастни!
71
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Младите хора могат да бъдат задържани само с едно - с ПАРИ! Ама де ги?
70
0
 
14
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
ХОРА НЕМА ДЕЙСТВАЙТЕ