Българи разпродават коли и покъщнина, тръгват ли си от Острова?

До 31 декември сънародниците ни трябва да уредят статута си
28 яну 2020 14:33, Елка Василева
119
 Българи разпродават коли и покъщнина, тръгват ли си от Острова?
Снимка: архив, БГНЕС

Сред българите в Лондон не се наблюдават притеснения във връзка с предстоящото на 31 януари излизане на Великобритания от Европейския съюз. Това каза пред БНР сънародникът ни Струмен Паунов, който живeе във Великобритания от 16 години и има консултантска фирма там.

„Надяваме се всичките ни права да бъдат запазени, както е записано във всички споразумения между напускащата страна Великобритания и останалата част от Европейския съюз. В един развод няма как нещата да бъдат приятни и за двете страни. Всеки развод е неудобство и за двете страни“, коментира Паунов.

Още по темата

„За нас е важно, че засега до 31 декември има преходен период, който може да бъде използван от всеки да си уреда статута – да реши остава ли или си тръгва, да реши дали да дойде да учи в Англия. Трябва да се използва максимално този преходен период. Оттам нататък в резултат на преговорите ще видим дали ще бъдат въведени на 1 януари веднага визи или ще има продължение на преходния период. Това няма кой да го каже в момента“, посочи още Струмен Паунов.

Струмен Паунов е част от екипа на платформата „БГ Медия Лондон“, поддържаща 9 сайта към 20 Facebook групи и 13 страници.

„Напоследък, от два-три месеца забелязвам, че българите предлагат, разпродават покъщнина плюс коли, което значи, че голяма част от тях си тръгват. Освен това говорим с компании, които пренасят стоки на българите между Великобритания и България – тировете са доволно пълни. Има все пак и някакво движение към България. Не можем да кажем, че няма хора, които си тръгват“, разказа Паунов.

Като открояващи се сред притесненията на сънародниците ни на Острова Струмен Паунов посочва криминогенната обстановка, покачващата се инфлация и растящите наеми. Според него най-засегнати и уязвими от процесите на Острова ще бъдат българите, заети в почистващия бранш.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още по темата: Великобританиябългари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
5
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Само ГЕРБ!!!въх,уби ***!..Да беше и конкретизирал за каква точно "българска индустрия" става въпрос!?..Това е много любопитно!..Зер за "дървено желязо" сме чували,но...никой не го е видял...."1000 лв СРЕДНА заплата"?...Да си чул за МИНИМАЛНАТА такава,на която работят 80 процента от хората?1000 лв...по-малко от 500 паунда..."Голема работа",нема що..............Но аз ви харесвам вас-боковите мажоретки!..Ако ви нема тук,то аз защо да влизам?Душици!
62
15
 
6
 
! Отговори
до 60 преди 4 години
Началник склад в София взима 1800лв. чисто. Не ми е особено ясно каква ти е квалификацията и какво можеш, но 22 000лв. са много ниска заплата за София. В нашия офис чистачката взима точно 950лв. нето, а фронтофис момичето- 2500 (само с добър английски и нищо повече). По колцентровете с 2 езика ще взимаш 3000лв. като старт. За IT Компаниите- да не говорим. В маркетинг средите също се плаща добре. Младши специалист дигитален маркетинг- 1500 чисто. Пейрол да правиш ще ти дават 1800 чисто.
61
2
 
5
 
! Отговори
смях до 57 преди 4 години
1900 ли тръга бе приятел? Като всичко ти е наред в uk, кво кесиш по нашите форуми. Най -вероятно си uk гражданин и тези вълнения с брекзит не те засягат. Хората масово заминаха за Uk след 2008. И масово го направиха заради кризата . И масово го направиха от немотия. Което е правилно за мен.
60
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ами аз лично ще съм там за 31 вечерта, за да наблюдавам празненствата по случай брекзит. пожелавам си, както и на българит, дано някой ден икономиката ни, дипломацията ни и политиците ни станат толкова добри, че и ние да искаме да сме самостоятелни.
59
11
 
8
 
! Отговори
до 59 преди 4 години
Аз написах коментар 56- бях се релокирал в Лондон. Апартаментът, на който компанията ми плащаше наема, струваше над 2 милиона паунда. При годишна заплата 80к ми се виждаше космическа сума. Цените в Лондон ги знам наизуст, защото много се чудих дали да остана (имах предложение за работа за 115к паунда пак там, но отказах). Покупателната ми способност там със 100к паунда е като тук с 4к лв. А 3к лв. в София взимат младши специалисти вече, камо ли човек с опит, като мен.
58
2
 
9
 
! Отговори
Не разбирам? преди 4 години
Не разбирам защо е позволено на "журналисти", които не са напускали страната, да пишат статии за събитията по Света? А още по-трудно ми е да разбера защо е позволено на хора, , които не са напускали родните си места да коментират такива "новини"?
57
0
 
5
 
! Отговори
смях до 45 преди 4 години
Аз не казвам, че е нормално, честно или справедливо. Констатирам факт, че когато си тръгнал от бедност, възможността да харчиш пари ти се струва като сбъдната мечта. Не случайно нито един от всички р.омляни дето заминаха няма да се върнат.
56
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 56 Аз не за 122хил. ще се върна.Ще се върна и за 22хил.
55
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
преди като беше с визи се правиха два пъти повече пари
54
4
 
4
 
! Отговори
До смях преди 4 години
А такива, дето сме тръгнали от 1900 през 2012 година? И ние ли сме като индианци в "обетованата земя"? Не всички са тръгнали от немотия, някои сме си тръгнали заради такива като масата коментиращи тук. И още нещо- естествено че е ОК като имаш паунд, ама го имаш защото ти плащат както трябва за труда.
53
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледам сте се развихрили да се надлъгвате колко добре се живее в UK. Ами, аз бях дев мениджър там- молиха ме да се релокирам и реших да пробвам. В Лондон бях, плащаха ми наема- хубаво жилище в сърцето на града, на крачка от офиса. Заплатата ми беше около 80000 паунда годишно. Какво да кажем- в момента работя в София за 122 000лв. годишно и имам къща в Симеоново, 2 вече изплатени апартамента и чисто нов спортен автомобил и нов джип за ски. Там с тези пари не можех да си позволя това, ама изобщо.
52
5
 
13
 
! Отговори
31 до 38 преди 4 години
Със сигурност ми е безплатно лечението спрямо България, при положение че еднакъв процент от брутната заплата се удържа и в двете страни. Например, преди две години ми смениха аортната клапа с механична такава и част от аортата с изкуствена. Не съм платил една стотинка за абсолютно нищо. Не съм убеден, че в България щеше да е същото. Само да кажа, консерви в нашата къща не влизат, ама и от твоя червен хайвер не искам.
51
0
 
7
 
! Отговори
мак преди 4 години
Не се наблюдават притеснения, но някои от тях се открояват, какво значи това? Явно има страх и несигурност, щом хората тръгват оттам. Но кой се връща, тези легални с професии, или работещи на черно?
50
2
 
5
 
! Отговори
до 45 преди 4 години
И какво лошо има в това. То пък в България от много мисъл по тектоничните процеси и отражението на сеизмичните им вълни върху обществото не избягаха 3 млн души...аман от празнословници. Интелигентният човек казва умни неща с прости думи :) И кадрите на БКП си мислеха, че имат право да решават кой и къде да живее за "негово благо" и "светло бъдеще".
49
13
 
11
 
! Отговори
Само ГЕРБ!!! преди 4 години
Нека да се връщат в България! Растящата българска индустрия изпитва глад за квалифицирани кадри! Тук ще намерят една променена България под мъдрото ръководство на г-н Борисов и средна заплата от над 1000 лв.!
48
3
 
8
 
! Отговори
Болята преди 4 години
сега като фалира Англията и се разбягат англичанити къде ще ги слагаме англичанскити бежанцити, тия чистокръвните чайове? всичките ще емигрират в африката, че там само плаж, пясък, фурми, кеф, антилопско...
47
4
 
9
 
! Отговори
Виж от къде си първо преди 4 години
До TUR4INAКаквато е разликата между българин и англичанин, такава е и между турчин и българин. Така, че ти последен може да даваш квалификации на кой къде му е мястото. Ако не са крадените български деца на времето, днес нямаше да се мерне бял човек измежду *** в Анадола.
46
12
 
15
 
! Отговори
31 до 37 преди 4 години
Ипотеката ми е 512 на месец, къщата ми струва 195К. Имам две коли и си ги карам и до центъра без пари, не всички живеят в Лондон. Зъболекар - 20 за профилактичен и почистване, 50 за кореново лечение, 200 за импланти или протези. В магазина гледам описанието на храните, а не цените. Нещо друго да Ви е от интерес на големите разбирачи? С толкова капацитети да се неначудиш как България е на тоя хал...
45
4
 
9
 
! Отговори
до 33 преди 4 години
частното училище си е почти излишен разход на около 30 000 паунда годишно, аз мога да платя, но предпочитам добро държавно училище, спестяването е голямо, а и тенденцията е в най-добрите университети все повече от студентите да са от държавно училище, вземи се образовай малко за тенденциите в Англия.
44
5
 
15
 
! Отговори
до смях преди 4 години
А редно ли е в европейска държава, 2020 година, да ходиш един месец на работа и да вземеш 400 евро, при положение, че цените са като в останалата Европа, плюс качеството на храната е 50% (най-малко) по-лошо. Сирене от сухо мляко, кравешко, вместо телешко, турски зеленчуци,които светят в тъмното, ама никой не ги проверява ни за пестициди ни за торове...За какво си говорим въобще. Англия,Швеция,Норвегия - дестинации за пари, ако искаш живот - дестинацията е Испания,Италия.