Годни за военна служба и на 40! МС одобри, на ход са депутатите

Военни, навършили години, служат още, ако не са пенсионери
33
Годни за военна служба и на 40! МС одобри, на ход са депутатите
Снимка: архив, БулФото

Регламентиране на възрастта за приемане на военна служба на 40 години за всички категории военнослужещи, предвиждат промени на Закона за отбраната и въоръжените сили, одобрени от правителството днес.

Целта им е намаляване и преодоляване на некомплекта на длъжностите за военнослужещи от въоръжените сили и създаване на по-добри условия за развитие на старшите офицери, заемащи академични длъжности.

Предлага се увеличаване с три години на пределната възраст за военна служба за военнослужещите, които не са упражнили правото си на пенсия, а за длъжностите, за които се изисква хабилитация и не са упражнили правото си на пенсия - с пет години.

Предвижда се възможност за увеличаване на пределната възраст до три години на военнослужещите, упражнили право на пенсия, които са нужни на въоръжените сили, по решение на министъра на отбраната, съответно след предложение по команден ред.

Въвежда се също мандат за престояване на длъжност за военнослужещите с висши офицерски звания и с военно звание „полковник“ („капитан I ранг“), които са заемали длъжност повече от 4 години и откажат да бъдат преназначени на предложената им равна или по-висока длъжност (в същото или по-високо длъжностно ниво) за срок една година.

Прецизира се и разпоредбата на чл. 24, ал. 3 от Закона за военното разузнаване относно вида на правоотношението на директора на Служба "Военна информация", когато длъжността "директор на Службата" се заема от цивилен служител, съответно изрично се регламентира, че когато длъжността е определена за военнослужещ с висше военно звание, той е офицер от висшия команден състав на въоръжените сили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
18
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
Ако имаше реални критерии за подбор (например завещания ни от римляните 40/40,40 км с 40 кг за 6 часа) само единици от сегашните кандидати за професионална военна служба би ги покрил независимо от възрастта.Но за нашата армия,която политиците ни виждат и изграждат като още един вид полиция става всеки.Българската армия е напълно негодна за истински битки,но нали не ги вземат за това.
8
1
 
20
 
! Отговори
Ганчовци преди 4 години
Абе, воеводе, Джамби Парцуцата колко години е служил и в кое поделение? А и вече е на възраст, дето вашето предложение не го лови. Не сте лицемерни калъфи ич.
7
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Армия???Че, то численоста на армията ни едва наброява 30 000 души!!!!От тях "младите секретарки и волнонаемни роднини" са около 6 -7 000!Реално, войници, сержантски и офицерски състав до капитан са около 23 000 души и то със зор!!!!За състоянието и количеството на воената ни техника даже няма да споменавам!Та, армия казвате, а????Тц,тц, тц.....Майтапчии, до го е.......-))))))))))))
6
3
 
17
 
! Отговори
баба Мара преди 4 години
Едно време се избиваха да обуят зелените чорапи, ама Тато ги хранеше от нашия джоб.
5
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До vladyНе ги мисли чантаджиите не са луди да напущат. Те са си оплели кошничката след приемане на поправката предложена от Ивайло Калфин. Взимат хем пенсия, хем заплата, а са си и на същите офицерски длъжности.
4
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как да има мераклии за армията, като в "патриотичната" партия са намерили подслон чревеугодници, алкохолици, *** и любители на нежните ласки ?
3
0
 
24
 
! Отговори
vlady преди 4 години
Не е лошо разни чантаджии по штабове и канцеларии както и военнослужещите от тила да се пенсионират по-късно - няма причина за ранно пенсиониране.
2
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Май ГЕРБ правят тези изменения заради някои техни Калинки.
1
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
всичко хубаво, ама шкембе воеводата няма ли и той да иде у казармата, че да отслабне малко?!? полезно е за здравето... почнал е да прилича вече на ортака Дебелян, ще вземат да се объркат хората нещо...