Има ли риск за българите при влизане в "чакалнята" на еврозоната?

Стабилността на лева е гарантирана
29 яну 2020 22:24, Павел Гълъбов
32

България е на крачка от еврозоната. Въпреки уверенията на управляващите, че смяната на валутата няма да предизвиква поскъпване на живота, половината от българите се обявиха против въвеждането на еврото. Промените в Закона за банките били необходими, за да не се спъва пътя на страната ни към членство в Еврозоната. Ако се поиска от България да се промени курсът на еврото, то управляващите са склонни да откажат.
Още по темата

"Били са поискани промени в българското законодателство от Европейската централна банка с цел българското законодателство изцяло да отговаря на изискванията на европейското законодателство, което регулира ЕЦБ. И тук става въпрос за приемане на два документа, в които се описва как влиза една страна във валутно-обменния механизъм и какво се случва докато стои там", каза журналистът Петър Илиев в студиото на "Денят ON AIR".

"Ключовият въпрос е има ли риск за мнозинството българи? Има ли риск за лева като счетоводна единица, на първо място? Моето мнение е, че това, което обсъждаме в момента е ненужно, неправилно и вредно. Въпросът дали да се прави или не, е въпрос към силата и капацитета на българската администрация в БНБ да договори въпроса за приемането на България в еврозоната, така че тази дискусия да не е нужда", твърди финансистът Мартин Заимов.

"Този механизъм внася едни допълнителни буфери. Те само гарантират преминаването на България през този валутно-курсов механизъм безпроблемно. Стабилността на българският лев при преминаването през валутно-курсовия механизъм е гарантирана", заяви финансистът Борис Петров.

Според Петър Илиев обаче дори да има хипотетичен риск курсът на лева да бъде надценен или подценен, трябва да има гаранция, че това не може да мине.

"Законът за валутния борд е направен така, че българските парламентаристи да не могат да се намесват и има причина за това", отбеляза той.

"Доверието не бива да бъде давано с лека ръка. Трябва да разберем какъв капацитет има българското правителство, администрация, НС да се справя с подобни задачи независимо от европейските институции. Не знам кой и как, но трябва да се иска от българската администрация да подобри своя капацитет", смята Мартин Заимов.

"Ние отговаряме в момента на всички условия да минем бързо през периода в чакалнята на еврозоната. Топката е в нашите крака и ние трябва да я изиграем подобаващо. Страната посреща всички критерии, така че да бъде един пълноправен член на еврозоната", каза Борис Петров.

Петър Илиев е убеден, че все пак трябва да има законова гаранция като изричен законов текст, че България няма да приеме друг фиксиран курс освен този.

"Не бива да се разчита на декларацията на който и да било политик. Това не е разумно", допълни Заимов.

"Членството в еврозоната означава интегриране на България в европейските икономически институции. България да бъде член на ЕЦБ ни дава участие в европейския банков надзор. Когато надзорът мине над националното ниво, тогава политическото влияние върху него намалява драстично", твърди Борис Петров пред Bulgaria ON AIR.

"Имаме нужда от много много бързо подобряване на капацитета на нашите институции. Така че ако имаме нужда да вземем решение с кого да се обвържем, да може да вземем това решение. Тази тревога към днешна дата е абсолютно излишна", категоричен бе Заимов.

И допълни, че е важно е да разберем, че светът се променя много бързо в посока, в която всички ще трябва да променим фундаментално начина си на живот.


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нямаме избор , така е наредено и агите даже го прогласуваха .
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Германия и Франция са най-комунистическите държави. Никой не иска да бяга в африканските капиталистически държави. Хората по света бягат от капитализма и отиват в най-социалните държави, с най-много субсидирани храни.
25
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 5 месеца
до 22 - запомни си приказките, щото га стане работата да не се оплакваш
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Суверитета на една държава е националната валута или ставаме 16 република на ЕСсере.
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Европейския съюз е фашистка организация. България е най - добре да напусне и да затвори границите докато те се очисти от предателския ***.
22
6
 
5
 
! Отговори
Обективен анализатор преди 5 месеца
Противниците на еврото са същите ония промити мозъци дето реват и хлипат по комунизма!
21
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На всички противници на еврото пожелавам още една виденова зима. Да им уврат мозъците, на тия, дето ги имат.
20
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
НИКАКВО ЕВРО
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нека големите " специалисти" да не обяснят защо държави в ЕС, десетки пъти по- развити от нас, не искат да въвеждат еврото и пазят независимостта си!!! Това бързане много прилича на онова на г-жа Йес, която зятваряше главите за предприсъединяване без обществени дебати и информиране на хората. После видяхме какво стана.
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Убеждават ни активно. Също както ни убеждаваха за стратегията за закрила на детето. Стратегията не беше приета, но бяха направени тъждествени на нейния текст изменения в закона за закрила на детето, в сила от 01.01.2020 г.

Все сме повярвали на лъжите ви.
17
3
 
25
 
! Отговори
Истина преди 5 месеца
НЕ НА ЕВРОТО! Стига сте ни заблуждава ли. Страни излизат от европейския съюз а нашите политици се натискат. Вижте какво стана в Италия Гърция Испания след въвеждане на еврото. Референдум за еврото. Защо да се отказвам от националната ни валута. То е в полза само на бизнеса, не и на обикновения народ. НЕ НА ЕВРОТО. РЕФЕРЕНДУМ
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Този който дава акъл първо да иде да си измие зъбките, а “анализа” да вземе да си го изпечата и да го ползва в клозета, за друго не виждам за какво може да се ползва
15
2
 
27
 
! Отговори
Шефа преди 5 месеца
Интересно защо ни лъжат , като Стив Ханке смята , че вървим по пътя на Аржентина , към пълен фалит и обезценяване на лева?На експерта ли наричан "бащата на валутния борд" ли да вярвам или на съдебно доказания лъжец Бойко Методиев Борисов?
14
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
...а има ли риск да останем във валутен борд от юни 1997г, нали и без това сме вързани за еврото...я да си спомним кой ни докара до бандустан след 3000лв за 1 дл, мин заплата 2600лв, средна 3 дл, инфлация 2500% и фалирани 15 банки- зам премиер, червеният гуру Гечев- как има наглостта да се явява на трибуната на парламента и да ръси ум.
13
3
 
3
 
! Отговори
До 9 преди 5 месеца
Стагнация е термин за икономически застой .
СтЕгняция е неформално общуване в разговорен стил .Думата произлиза от СТЕГНАТ, т.е- отново имаме негативна конотация свързана с финансов срив на обществото.
Така че не се прави на много остроумен ,а критикувай само явни,флагрантни и съществени правописни грешки !
Фокусът на основната идея е съвсем друг в темата !
Като си много начетен филолог ,ходи и се доказвай в по-висши среди на интелектуалната общност .
12
2
 
22
 
! Отговори
Щерю преди 5 месеца
Чакалите по банките и чейнч-бюрата пак ще ни изядат парите с лазещите всеки ден нагоре курсове на долара и еврото...
11
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аз ще си обърна спестяванията в евро. Не са много, но предпочитам да ми е сигурно. Тия приказки явно целят да фалират съвсем малкото останали български банки и да ни стопят спестяванията.
10
3
 
29
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 месеца
Рискът е равен на поне 30% обедняване.
9
5
 
42
 
! Отговори
Обективен преди 5 месеца
....я кажи защо скандивнавците запазиха своята валута(кроните), ..а Полша, Чехия и Унгария не приемат еврото!
8
4
 
40
 
! Отговори
Американ преди 5 месеца
Статията е едно безсмислено словоблудство.
Това, което прозира е, че изглежда от ЕЦБ считат лева за надценен - което си е истина - и искат корекция на курса преди да се приеме страната в еврозоната. А щом това се иска, почти сигурно е че ще стане.