Свинското поскъпна рекордно, ядем с 50% по-скъпа пържола

Цената е рекордна за последните шест години
312
Свинското поскъпна рекордно, ядем с 50% по-скъпа пържола
Снимка: БГНЕС
Цената на свинското месо е рекордна за последните шест години, а само ппрез последната е поскъпнало с 50%, сочи годишен анализ на Държавната комисия за стокови борси и тържища за 2019 г., цитиран от "Труд".
 
Пикът е бил през лятото, когато цената му за килограм на едро бе близо 10 лева. Тя се запази до края на миналата година.
 
Основните фактори, довели до поскъпването, са огнищата на африканската чума по свинете в България, нарастването на цените на свинското месо в Европейския съюз заради избухването на заразата в Азия и значителното увеличение на търсенето на месо в Китай, отчитат специалистите.
 
Заради скъпото свинско цената на каймата също е възходяща през цялата минала година. В началото на годината тя се продава на едро средно по 4,32 лв./кг, за да стигне в края на 2019-та до 5,65 лв./кг. Което е увеличение с 30 на сто.
 
Макар и по-слабо, цената на свинското се е отразила и на кренвиршите и колбасите - скокът е със 7%.
 
Потребителите плащат повече и за пилешко месо и брашно, изчислява ДКСБТ. През годината цената на пилешкия бут се движи от 2,80 – 3 лв./кг. Но в края вече е с 10% отгоре, което се дължи на по-голямото търсене по празниците.
 
Цената на брашното през миналата година е била най-високата за последните 5 години, като само за година увеличението е със 7 на сто.
 
И млечните продукти ни излизат по-скъпо. При сиренето цената на едро се движи от 5,92 лв./кг в началото на 2019 г. до 6,30 лв./кг в края й, което е ръст от 7,8% за година. Аналогично е поскъпването при кашкавала – от 10,14 лв. за кг на едро до 10,75 лв. за кг или увеличение с 6 на сто.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
265
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свинското се тъпче с инджкции с канцерогени и от него хваща рак.Не яжте свинско то е хранено с отрови и токсични химикали. Пълно е с ракообразуващи съставки това не едомашно свинско хранено с кукуруз и домашна помия. Това е хранено с гранулат химически от трупове на болни избити живитни това яете за свинско което отгоре е и престояло с години в фризери и развалено .Прано в перални иовкусено с химикал .Прави веднага язви в устата.не яжте свинско !!!
264
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това е от австрийския картел вериги магазини ама никой не ги закача
263
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Виновен е кръглия суджук от Банкя
262
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро ще ни преброят,но още няма данни да сме 5 милиона.Навремето през 1990 дойдоха капиталисти от запада да направят план как да се оправи държавата.Този дето смята и изчисли,и състави план се казваше Ричард Ран.Та планът беше на тази територия да останат не повече от 5 милиона души,за да започне капитализма и да станем нормална държава.И май ще излезе прав.Който оцелее значи или е добре финансово,или слушка и си трайка.
261
1
 
9
 
! Отговори
Мевляна РумиЯжте преди 4 години
Яжте банани, нали това искахте.
260
1
 
15
 
! Отговори
някой си преди 4 години
Ама ти БОЙКО няма да спреш да нагъваш СУДЖУЦИ нали? Иначе народът само по празници да яде месо,нали?. Мразя те 100 пъти повече и от Топлофикация.Където превключа телевизора само твоята мутра виждам.Искаш да затриеш собственият ти народ, така са ти наредили американците, признай си!
259
8
 
6
 
! Отговори
Мишо преди 4 години
Аз лично след тая новина ставам веган! Хем ще ми е по-евтино, хем и ще съм по-здрав.
258
4
 
7
 
! Отговори
@ преди 4 години
Рядко ям месо, и тези цени не ме засягат мен лично, но за хората, които обичат месо наистина е ценови шок. В ресторантите например се покачиха цените на салатите.
257
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мухобоико недоразумението е виновен !!!
256
1
 
12
 
! Отговори
става дума за пари преди 4 години
Значи отдавна набелязаната цел е постигната - високи цени !
255
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ранчо- Ътчо, като си толкова ербап искам да те видя утре на протеста! Протестирай, а не се крий зад клавиатурата!
254
2
 
20
 
! Отговори
Русенско мрази ГЕРБ преди 4 години
ГЕРБ ликвидираха сектор свиневъдство, така както изтрепаха през 2018 г. последните стада с овце и кози в България-под фалшив предлог и в изпълнение на корпоративна чуждестранна поръчка !
253
4
 
17
 
! Отговори
Ран-ът преди 4 години
Както си спите и мълчите за всичко, така и ще ви вземат земята. България не е виждала по-страхливо поколение.
252
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само свинското ли?
251
1
 
21
 
! Отговори
Alastair преди 4 години
Искам да попитам нещо ГЕРБ ? Не че не е ясно на хората, но вие се оляхте в кражбите си. Откъде идат тези 50%, обосновани ли са и ако да, защо не субсидирате пазарът да се облекчи народът. Вие избихте прасетата. Дори и да приемем, че всичките *** са били болни и са били за трепане, вие сте длъжни да реагирате в полза на гражданите. Защото какво са виновни гражданите за вашата пълна некомпетентност ? Ей, близо сте вече - на финала сте! Останаха още към 240 *** за трепане и ножа е почти наточен
250
1
 
17
 
! Отговори
Йово преди 4 години
Когато от ГЕРБ се хвалеха че доходите са нараснали нищо не казаха за поскъпването в цените!
249
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има месо в Германия по евтино от България и то нашите печелбари го знаят,и заплатите и пенсии са им големи.
248
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 252Въженцата сами ли да си купуваме или ще ги доставят от КРИБ?
247
4
 
7
 
! Отговори
дедо Ви преди 4 години
Ха бе момчета и момичета, светнете ме какво стана с козичката на оная баба от Странджапланина, духна ли кандилото? Дали с тази чума и прасчо и нас не ни пр....ха?
246
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На това тЪЪпо стадо и това му е малко!!!Трябва още и още,до пълното му ликвидиране!Щом си толкова тъъъпо стадо,заслужаваш си да те заразяват с такива африкански чуми и да те заставят самО да си ликвидираш поминъка - това са го записали още ционистките "мъдреци" на еврейския конгрес в Базел още през 1898г и си го следват последователно!Следващата фаза е,само да си поискаш Диктатора,а последната,само да си нахлузиш въжето на шията и пеейки тържествени песни,да се преселиш при богът им "яхве".