България и Словакия харесват Путин, а останалите държави не особено

Какво мисли света за руския лидер?
8 фев 2020 09:30, Нели Христова
617
България и Словакия харесват Путин, а останалите държави не особено
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин е на власт вече повече от две десетилетия. Миналият месец той предложи промени в Конституцията, които доведоха до оставката на руския кабинет и назначаването на нов министър-председател – стъпки, широко възприемани като консолидация на дългогодишната власт на Путин.

В световен мащаб хората изразяват все по-малко увереност в способността на Путин да постъпва правилно по отношение на световните дела. И възгледите на самата Русия отразяват тези негативни оценки за Путин. В повечето от 33-те страни, изследвани от центърът за изследвания „Pew Research Center“ през 2019 г., по-малко от половината гледат на Русия благосклонно, пишат от БГНЕС.

Ето, според проучването, как хората по света виждат Путин и Русия:

В 16 от 33 анкетирани страни повечето хора не са благоразположени към Русия. Особено критични са северноамериканците и западноевропейците. Само 18% от американците и три от десет канадци имат положително мнение за Русия. В Западна Европа само 31% гледат на Русия положително, между които 12% от шведите, 23% от анкетираните холандци и 26% от британците.

В Централна и Източна Европа процентите са малко по-различни. Мнозинството в Словакия (60%) и България (73%) гледат благоприятно на Русия – най-положителните оценки, които страната получава в световен мащаб. Мнозинството в Литва, Полша, Чехия и Украйна показват обратното. Само 34% от хората в Чехия имат положителна настройка към Русия, в сравнение с 60% в Словакия. Германците също се различават във възгледите си за Русия в зависимост от това дали се намират в бившата Източна или в Западна Германия: 33% в бившия Запад имат благоприятен поглед върху Русия, в сравнение с 43% в бивша Източна Германия.

Оценките за Русия в други части на света също са различни. Отчетените 41% в шестте проучени азиатско-тихоокеански страни показват благоприятен поглед върху Русия, докато за 40% това не е така. Само около една четвърт в Япония (25%) и Австралия (26%) виждат Русия в добра светлина, контрастирайки с мнозинство от 56% при филипинците. В Индия 49% имат положително мнение.

Възгледите на американците за Русия са в най-ниската си точка за десетилетие. 18% от американците, които днес имат положително мнение за Русия, е далеч по-нисък резултат от 44%, изразили благоприятно отношение през 2007 г.

Междувременно мненията на руснаците за САЩ за кратко се подобряват след избирането на Доналд Тръмп, но положителните настроения оттогава намаляват. Само около три на всеки десет руснаци (29%) имат положително мнение за САЩ днес.

В Западна Европа отношението към Русия е по-малко положително, отколкото в началото на 2010 г. През 2011 г. приблизително половината във Франция (53%), Обединеното кралство (50%) и Германия (50%) имат положителни възгледи за Русия, като тези в Испания са сравнително по-малко (46%). Но след анексирането на Крим от Русия през 2014 г. се наблюдава рязко снижаване на положителните възприятия за Русия и тези настроения продължават да се запазват. Броят на хората с положителни възгледи към Русия малко се е увеличил във Великобритания, Испания и Германия през последните години, но остава по-малък, отколкото преди конфликта с Украйна.

Като цяло по-младите хора са по-склонни от по-възрастните да гледат на Русия положително. В Япония, например, половината от тези на възраст от 18 до 29 години имат благоприятно мнение за Русия, в сравнение само с 16% от тези на 50 и повече години. Съществуват двуцифрени разлики между тези възрастови групи в 15 други страни.

В някои страни от бившия комунистически блок тенденцията е обратна. В България, Чехия и Словакия хората на възраст 50 и повече години са с по-благоприятно отношение от тези на 18 до 29 години.

Малко хора в световен мащаб изразяват увереност в Путин. В 22 от изследваните 33 държави повечето нямат доверие в Путин. 60% от хората в тези страни нямат доверие в Путин що се отнася до постъпките му спрямо световните дела.

Както при оценките за Русия, доверието в Путин е особено ниско в Северна Америка и Западна Европа, където мнозинството в повечето страни не му вярват. В бившата съветска република Литва седем на десет души нямат доверие в Путин. 62% от българите обаче имат доверие в руския лидер – най-високият дял в изследваните страни. За разлика от тях украинците са недоверчиви към Путин: при около осем на десет липсва доверие в руския лидер, когато става дума за световни дела.

Доверието в Путин също е ниско в части от Азиатско-Тихоокеанския регион. В Австралия, Япония и Южна Корея около седем на десет казват, че нямат доверие в Путин по световните въпроси. Мнозинството в Израел и Бразилия по подобен начин изразяват липсата на доверие в него.

В САЩ има известно разделение, когато става дума за Путин. Като цяло американците постоянно изразяват недоверие в него спрямо постъпките му по световните въпроси, но републиканците и демократите се различават донякъде в тези възгледи. Сега републиканците са с 21 пункта по-положително настроени към руския лидер от демократите (31% срещу 10%), което е най-широкото партийно различие по този въпрос в проучването на „Pew Research Center“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


617
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
438
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДрОгаре знаете, че ако политбюро бяха увиснали на стълбовете пред народното събрание сега вие да сте по-ниско от тревата. Свиквайте с новите реалности.......знам, че вие много трудно.
437
1
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 465 преди 4 години
Откъде дойде до това умозаключени?Аз, дришъл, съм 100% българин от Северозапада! Клел съм се на Народна Република България и съм целувал знамето й! Работих за Отечеството 40 години! Образованието си получих в престижен университет в Русия и познавам руснаците много добре! Дразня се (това ви е задачата, за това ви плащат!), когато някой плюе по руския народ - един добър, благ народ! Недостатък им е, че са сантиментални до глупост и прощават на някои изменници. Но до време! Отмъщението им е страш
436
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 456 Твърдиш много упорито, че Русия е "без централна канализация в големите градове". Явно се затрудняваш да намериш някакви сериозни аргументи, затова си се хванал за тази лъжа. Представям си те като плъх, който е изследвал предимствата и недостатъците на много канализации в света, ха ха ха. Кализацията в гоилемите руски градове е направена още по времето на Сталин, а Москва има най-голямото и красиво метро в света, ако това те наскърбява - поплачи си.
435
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Живял съм 6 год. в Русия"Горкото животно.
434
1
 
9
 
! Отговори
До Ани преди 4 години
Глупавичкото ми дете, време е да спинкаш, утре да станеш бодра и да се заловиш за нещо - я работа, я да се просветиш малко. Една кръстословица да решиш е по-добре, отколкото да нагазваш в тукашната кал! Зер въпросът е тривиален и отговорът - лесен! Българите обичат руснаците, колкото и да им промиват мозъците! Народът ни знае кой ни е освободил от петвековно иго и на каква цена! Трай до 3 Март да видиш какво грухтене ще се чуе от калта! Това, чедо, не е българския народ, а изметът му! Лека нощ!
433
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съгласно анкетите на американския изледователски центът Pew Research Center "антиТъмп" настроенията нарастават в Западна Европа, а в Мексико 89 % от хората се изказват негативно към него. Общо в света Тръмп събира 64 % недоверие, Путин - 57 %, Си Дзинпин - 43 %, Макрон - 36, Меркел - 29. Позитивно са настроени към Русия в най-големите страни в света - в Китай - 70 %, В Индия - 49 %, също в големи страни като Египет, Алжир, Виетнам, Филипините
432
5
 
2
 
! Отговори
затова преди 4 години
На 17 Януари 2017 Путин нарече руските поститутки най-добрите в света.Много българи имат мили спомени от тези момичета.
431
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕтоТакива като 463 са готови да утрепят българин щото обижда руснаци.
430
9
 
4
 
! Отговори
Ани преди 4 години
Статията обяснява защо България е на-бедната страна по един красноречив начин.Просто трябва да се промени мирогледа на хората. Това че младите са по-трезви в оценката си е повод за оптимизъм.
429
4
 
6
 
! Отговори
Освирепял преди 4 години
До Анонимен 456Дришъл, кой ***-отт ви спусна тази лъжа:"Мда спящи на печките и без централна канализация в големите градове." ?Канален плъъъх, в София има големи райони ез канализация! Десетки хиляди хора се облекчават в септични ями и то - в нови, не лоши райони! Побеснях, като разбрах, че вече богаташите пълзят към Драгалевския лифт, разни видни месари и прочая ***! Защо не питаш Фъндъкова, а си седнал да дрищиш тук тъпотии?Живял съм 6 год. в Русия и твърдя, че лъжеш! Срака вонючая!
428
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руснаците си имат само Путин, а вие си имате Боко, Румен, Корни и даже Путин.
427
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз много харесвам Путин да си седи в Русия.Харесвам и руснаците да си седят в Русия.Колкото по-далеч, толкова по-добре.България е на Българите!Лошото е, че 90% от българите по приличат на руснаците, отколкото на американците.И изграждат България като един катун, джунгла дето морала, правдата и честа нямат голямо място.Мъчно ми е, че е така, но.... е така.
426
5
 
8
 
! Отговори
едно към едно преди 4 години
Знаете ли какво казват западняците!?Руснаците ще се оправят ,те си имат Путин,а ние как ще се оправим с тези дългове и корупция в политиката !?из Дейли мейл,Дойче веле,Хъфингтън пост,Ле Парижен и много други коментари в медиите!
425
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 409Искаш ли да се срещнем и проведем разговор пред публика? Да си ги мерим! IQ-тата!Слагам хилядарка, че ще те бия с поне 15 пункта! Казвам го сериозно! Проосто момче, заври се някъде по-дълбоко, може и в ***на ***си!
424
2
 
5
 
! Отговори
Х преди 4 години
Ето като се прави независимо проучване,как си излизат реално резултатите! Българите обичат Русия ! Айде лека
423
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Руснаците са просветен народ, богати на умове"Мда спящи на печките и без централна канализация в големите градове.
422
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 418"България беше принизена до Русия"!!!!!!!Ти в ред ли си? Направо да идват едни батковци от Курило, да ти сложат ризка с вързанки отпред и да си те откарат!Русия е велика страна на 17000000 кв.км., най-голямата военна сила в света, най - богатите природни запаси на каквото се сетиш, от нефт и газ, ценни метали, прясна вода и гора! Руснаците са просветен народ, богати на умове, казвам го на рождената дата на Менделеев!Българите са народ благороден и благодарен!
421
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Сата НАТОГоляма грешка е използването на долнокачествени презервативи, довело до появата на тего jебени сина Сатане! Shut down, arshole!
420
12
 
10
 
! Отговори
неотрален преди 4 години
Какво да му харесвам? Гледай го как гледа от снимката. Гледа като мишок в брашно. Нищо добро не мога да очаквам от него.
419
9
 
9
 
! Отговори
българин преди 4 години
Аз не харесвам Путин но никой не ме е питал.