Археологически находки: Откриват изложба с артефакти

Те са открити при строежа на "Хемус"
14 фев 2020 17:30,
43

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg


Археологически находки, разкрити при строителството на автомагистрала „Хемус“ в участъка Белокопотиво - Буховци, са част от експонатите в националната изложба „Българска археология 2019“, съобщават от АПИ. Традиционната експозиция с най-интересните и впечатляващи проучвания се открива на 14 февруари в Националния археологически институт с музей при БАН.

В изложбата, която ще продължи до 26 април, може да се видят керамична чаша и бронзова фибула от ранната желязна епоха. Находките са открити по трасето на автомагистралата край село Градище в област Шумен.

С постери са представени археологическите проучвания край Сливница при изграждането на пътя Калотина - София. Според специалистите изследваният обект са останки от селище и жилищни постройки от бронзовата и ранната желязна епоха. Също с постер в изложбата са представени и разкритите останки от късно-античния храм, открит по трасето на обходния път на Габрово.

През 2020 г. за археологически проучвания на изграждащите се големи пътни проекти на Агенция „Пътна инфраструктура“ ще бъдат осигурени близо 5 млн. лв. За опазване и проучване на културно-историческото наследство по трасето на АМ „Хемус“ между 122-ри и 189-ти километър ще бъдат проучени 15 обекта. Част от тях са селища от праисторията, римската епоха и средновековието, както и надгробни могили.

По направлението на пътя Видин - Димово - Бела - Ружинци - Монтана са регистрирани 8 археологически обекта. По първоначални данни някои от тях представляват селища от II-ро до I-во хилядолетие преди Христа. Има и материали от римската епоха и от османския период. Един обект от късната античност ще бъде проучен по трасето на път І-8 Калотина - СОП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 25 до дедо Ви - не плещи по този упорит начин небивалите си глупости, дето ги въртиш на латерна от 5 години - все едно и също. Татарите са имали по-близки контакти с населението на днешна Украйна, но не и с населението на Русия, която е далеч на север от тях. В Русия са правени над 40 генетични изследвания и нито едно не е показало сериозен генетичен примес от татарски произход. Пази си измислиците си за себе си, защото ни досаждаш с брътвежите си, които нямат нищо общо с науката
25
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всъщност тези които разни "историци" наричат пра-българи са от племената утигури и кутригури. Живеели са северно от Кавказ. Това всъщност са потомци на траки от странджанско, които са се преселили там начело с цар Котис. Били са родом от гр. Ургури. Днес това е с. Българи.
24
2
 
6
 
! Отговори
до дедо Ви преди 4 години
Всъщност дори генетични изследвания сред мъжете в България, независимо от етноса показват 49 процента тракийски произход, около 20 процента славянски и останалите около 30 процента ирански, прединдоевропейски, келтски, семитски. След 500 турско робство/иго/владичество или каквото е там, хората реално от тюркски произход са 1-2 процента. В Русия за 150 години татарско иго хората от тюркски произход са над 25 процента.
23
1
 
6
 
! Отговори
дедо Ви преди 4 години
Траки сме си! Във вековете многократно сме изтласквани отвъд Дунава от дари, гърци, римляни, византийци и тем подобни, но винаги сме се връщали. Да връщали сме се в бащините земи ,обогатени от знанията на нежеланата емиграция
22
0
 
2
 
! Отговори
Миткалото преди 4 години
Не е лошо да се запитат археолозите и другите които се интересуват от тези работи,дали днес някои не се погребват както траките - ами огледайте се малко на около.Защо ли?Защото правят гробници,а вътре се слага всичко от последните екстри - всичкото му необходимо за след за гробният живот.Телевизори,уиски - най новото което е на пазара.По два ангела за пазители и други - не ми се описва всичко.
21
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука някакви невероятни тупанни с изключително нахалство и невежество ни дрънкат как ние не сме славяни, как славяните били от жълтата раса ,видите ли и други ненадминати шизофрении. Факт е ,че от много отдавна са намерени паралели и много общи думи между санскрита - езика на висшите касти в Индия и славянските езици, латинския език, германските езици и даже с литовския език. Това очертава ареала на общите индевропейски предци на европейците - арийците.
20
1
 
2
 
! Отговори
Миткалото преди 4 години
не е стъпвал.Някъде на 150 м се откри патриаршия или нещо такова - но интересното е ,че аз просто с някаква радост отивах нагоре сякаш исках да и покажа дома си, а след влизането ни аз знаех всяка една сграда и целият комплекс.Какъв съм ?Човек който живее в името на доброто и иска доброто да завладее всеки един човек.
19
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"славяните" са просто политкоректното име на траките. Няма такова нещо като славяни. Може да видите карта на гените на Европа, много ясно се вижда че първо нямаме никакви монголоидни гени в себе си (или много много малко) и второ, че населението на Балканите е различно от останалата част на Европа. Ако това със славяните беше вярно, щяхме да сме 1:1 с Русия или Украйна. Е, не сме. Видимо не сме. Имаме средиземноморски, т.е. тракийски гени.
18
1
 
3
 
! Отговори
Миткалото преди 4 години
Какъв съм ? -1968 г. -Зюлкяр от Плиска съм - как са строили с такива грамадни блокове.През 2002 г.трябваше да определя едно място с размер 80 см диаметър извън крепостните стени.Находка ,гроб недокоснат и в самият център (описвани но).През 2007 год.посетих Плиска като влизам в двореца започнах да чувствам притеснение , спирам на дадено място и сякаш всеки момент някой ще ме на хока ,скара.В Преслав спирам и тръгвам на горе м/у храсталаци и драки.Жената и дъщерята -къде отиваш ,тук човешки крак
17
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледайте филма - Трагедия Галицкой Руси. Документальный фильм Алексея Денисова - Россия 24
16
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Племената на Балканите са били винаги славянски,още от Бронзовата ера.Имената в "Именника на българските владетели" като - Безмер,Гостун,Телец и т.н. са също славянски.
15
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Славяните са си в Европа още от Бронзовата епоха,Теофан и други византийски автори ясно са написали,че Аспарух заварва славянско население и племена на Балканите.Като описват заселването на прабългарите на Балканския полуостров, византийските хронисти съобщават, че те уредили отношенията си с околните славянски племена.Теофан Изповедник споменава седем славянски племена и северите, а Никифор Григора говори общо за славянските племена, без да определя техния брой.
14
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Византийците няколко пъти пишат,че Аспарух се смесва с МЕСТНИТЕ СЪС СЛАВЯНСКИ ПЛЕМЕНА на Балканския полуостров,нещо да не ти е ясно?Дори в цитата за чашата на Крум,го пише,че пиел вино СЪС СВОИТЕ СЛАВЯНСКИ КНЯЗЕ,дори титлата Княз е славянска
13
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименТова са славянски племена,а Омир е късен препис,а не оригинал.Византийците няколко пъти казавт ,че Аспарух се смесва МЕСТНИТЕ СЪС СЛАВЯНСКИ ПЛЕМЕНА на Балканския полуостров,нещо да не ти е ясно?Колкото повече се опитвате да ни подмените идендитета и да направите нова македонизация на българите,като изтриете славянския ни корен,,толкова повече омраза и отпор ще получите,омразни фалшификатори на историята ни!
12
3
 
4
 
! Отговори
JAGUARES DE CORDOBA преди 4 години
КАТО ТИ СЕ ГАДИ ОТ НАС КАЗАХ ТИ ХВАЩАЙ САМОЛЕТА ЗА КИТАЙ ТАМ ВСИЧКИ СА СЛАВЯНИ КАТО ТЕБЕ ТАМ ЩЕ СИ НАЙ-ПОСЛЕ СРЕД СВОИ И НЯМА ДА СЕ НАЛАГА ДА ГЛЕДАШ ОМРАЗНИТЕ ТИ БЕЛИ ТРАКИЙЦИ(БАЛКАНЦИ)
11
3
 
4
 
! Отговори
JAGUARES DE CORDOBA преди 4 години
ДО 12:ДОБРЕ ДЕ КАЗАХ ТИ СЛЕД КАТО СИ СЛАВЯНИН СИ ЗАМИНАВАЙ ЗА РОДНИЯ КИТАЙ И НАПУСНИ БЕЛИТЕ ТРАКИЙСКИ БАЛКАНИ АКО ОБИЧАШ ХАХА ВАРИАНТА ДА ЗАМИНЕШ ЗА УЗБЕКИСТАН И АФГАНИСТАН НЕ Е УДАЧЕН ПОНЕЖЕ ТАМ БИЛИ ТЮРКИ И ЧЕ ТИ ПРЪСНАТ СЛАВЯНСКАТА ЖЪЛТУРСКА КРАТУНА МИ СЕ СТРУВА ИЗПОЛЗВАЙ МОМЕНТА ЧЕ НЕ СМЕ ПОЧНАЛИ ДА ВИ ПЪДИМ ОТ ТУКА ПО РАСОВА КВОТА КАТО В САЩ ЧЕ ВЕДНАГА ЩЕ СИ ЗАМИНЕШ ЗА КИТАЙ ЗАЕДНО С ДРУГИТЕ ИЗМИСЛЕНИ ОТ ТЕБЕ СЛАВЯНИ ХАХАХА
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
9 още Омир е писал за ТРАКИТЕ совецки, за измислените " славяни" НИКОЙ! Нахлузи си го в ...главъта.И не ни занимавай с това, от какво ти се гади, щото може и да си бременен )))))
9
3
 
5
 
! Отговори
JAGUARES DE CORDOBA преди 4 години
ДО 9:ИНАЧЕ ВЯРНО ЧЕ СЕ СРЕЩАТ ТАКИВА С ДРЪПНАТИ ОЧИ И ТАТАРО-МОНГОЛСКИ ПРОИЗХОД ПО УЛИЦИТЕ ТЕ С СИГУРНОСТ СА СЛАВЯНИ ТО СИ ЛИЧИ ПО ИЗЛЪЧВАНЕТО ИМ КАТО ЦЯЛО ПРЕДПОЧИТАМ ДА СЪМ УЗБЕК ИЛИ АФГАНИСТАНСКИ ПУЩУН ОТКОЛКОТО КЕКАВ СЛАБ СЛАВЯНСКИ ЖЪЛТУР ТАКА ЧЕ АКО СЕ МИСЛИШ ЗА ТАКЪВ КИТАЙ ТЕ ЗОВЕ ОЩЕ ОТ СЕГА ЗАМИНАВАЙ И НЕ СЕ ВРЪЩАЙ ПОВЕЧЕ В ЗЕМИТЕ НА БЕЛИТЕ ТРАКИЙЦИ(ТОЕСТ БАЛКАНИТЕ)
8
3
 
6
 
! Отговори
JAGUARES DE CORDOBA преди 4 години
ДО 9:НАЙ-ГОЛЕМИТЕ СЛАВЯНИ СА КИРГИЗСТАН,УЗБЕКИСТАН,АФГАНИСТАН,ТАДЖИКИСТАН,КИТАЙ,КАЗАХСТАН,МОНГОЛИЯ ХОДИ СИ ПРИ ТЯХ ТУКА НА БАЛКАНИТЕ СМЕ НАСЛЕДНИЦИ НА ТРАКИЙСКИТЕ НАРОДИ И ТО СИ ЛИЧИ!!!! ТЪЙ НАРЕЧЕНИТЕ СЛАВЯНИ ИМАТ ДРЪПНАТИ ОЧИ И МОНГОЛСКИ ВИД А НА БАЛКАНИТЕ ТАКИВА СА РЯДКОСТ.... ЩОМ СЕ МИСЛИШ ЗА МОНГОЛОИД Е ИЗТОЧНА АЗИЯ ТЕ ЗОВЕ ТОГАВА НИКОЙ НЕ ТЕ Е СПРЯЛ ДА СЕДИШ ПРИ ОМРАЗНИТЕ ТИ БЕЛИ ТРАКИЙЦИ!!!!!
7
4
 
6
 
! Отговори
JAGUARES DE CORDOBA преди 4 години
НЯМА СЛАВЯНСКИ ЕТНОС ИЛИ РАСА ТОВА Е ЕЗИКОВА ГРУПА ВСЕ ЕДНО ИНДИАНЦИТЕ ОТ ЛАТИНСКА АМЕРИКА ДА КАЖАТ ЧЕ СА ИСПАНЦИ ПОНЕЖЕ ИМАЛИ ЛАТИНСКИ ИМЕНА И ПРИКАЗВАЛИ НА ИСПАНСКИ ХАХАХ ТОВА Е НЕЛЕПО........ СЛАВЯНСКИ ЕТНОС ИЛИ РАСА НЯМА И НИКОГА НЕ Е ИМАЛО А САМИТЕ РУСНАЦИ СА СМЕС МЕЖДУ:ТУРКО-МОНГОЛИ,УГРО-ФИНИ,ВАРЯГИ,ВИКИНГИ КАКТО И ОТ ТУНГУСКИ ПЛЕМЕНА ОТ СЕВЕРОИЗТОКА