България - на 45-то място за отглеждане на деца. Норвегия - на първо

Страната ни е следвана от Куба и Бахрейн
19 фев 2020 21:00, Петя Славова
179
България - на 45-то място за отглеждане на деца. Норвегия - на първо
Снимка: БГНЕС

България заема 45-то място в света като държава, подходяща за отглеждане на деца. Това сочи доклад, изготвен от експерти в Световната здравна организация, медицинското списание "Ланцет" и детския фонд на ООН Уницеф.

Документът, озаглавен "Бъдеще за децата на света?", започва с отрезвяващо твърдение: "Нито една държава не защитава адекватно здравето на децата, заобикалящата ги среда и бъдещето им. Здравето и бъдещето на всяко дете и младеж в световен мащаб е под непосредствена заплаха от влошаване на екологията, изменение на климата и експлоатационни маркетингови практики, които подтикват децата към консумация на бързи храни, подсладени напитки, алкохол и тютюн".

Създаден е индекс, който измерва степента, в която децата "процъфтяват" в съответните държави, като са взети предвид показатели за здравето и богатството в 180 държави, както и бъдещи заплахи за благосъстоянието на децата, отчетени посредством данните за емисиите на парникови газове.

Начело на класацията е Норвегия, следвана от Южна Корея, Нидерландия, Франция, Ирландия, Дания, Япония, Белгия, Исландия, Великобритания, Люксембург и Сингапур.

България е поставена на 45-то място, следвана от Куба и Бахрейн.На последно място за добри условия на живот за децата е Централноафриканската република.

Съседните на България страни са класирани по следния начин: Гърция е на 31-во място, Северна Македония на 40-то, Сърбия на 48-мо, Турция на 60-то и Румъния на 80-то място.

Експертите, изготвили доклада, смятат, че най-бедните държави трябва да изминат дълъг път, за да осигурят на децата здравословен начин на живот.

От друга страна, богатите страни застрашават бъдещето на всички деца посредством замърсяването на природата с въглерод, което ще доведе до изменения в климата и екологична катастрофа.

Подчертава се, че нито една държава не е постигнала добри резултати и по трите параметри за процъфтяване, устойчивост и справедливост спрямо децата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
3
 
5
 
! Отговори
Рашко преди 4 години
До Анонимен 92Има и български инженери дето не могат да чертаят, както и китайски, американски, албански и т.н.т. Наложило ти се е да поработиш с две-три инженерчета от Норвегия и веднага генерализираш мнение за целия инженеринг там. Много обективно!
91
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СЕГА 2023 Г КАТО ВЛЕЗЕМ В ЕВРАЗИЯ И СТАВАМЕ НА ПЪРВО МЯСТО- ПРЕГРЪЩАМЕ ЕВРАЗИЙСКИТЕ ЦЕНОСТИ.
90
4
 
26
 
! Отговори
СССР2 преди 4 години
Плюете по България ама се връщате тук да си харчите кроните! ***! Защото във великата Норвегия ви се свиди да отидете дори на един зъболекар, макар и да се преструвате на успяли инженери там! 90% от българският народ според вас бил долна каста обслужващ персонал повдигнал в култ простотията, а вие с големите успехи и култура, преместили се в Скандинавия и раздаващи акъл със шепи пак гледате да пестите кроните си със зъби и нокти та да сте тарикати като се върнете в родния прованс лятото..
89
3
 
18
 
! Отговори
Елена преди 4 години
Я не се връзвайте на тези лъжливи класации. Нашите деца са добри, успяват в училище и в чуждите университети, обичат родителите си и редовно изпращат пари, ако работят другаде. Знаете ли колко са студени отношенията между родители и деца във Франция например? Не си говорят с години, не си казват добър ден. Всеки гледа себе си. В нашето общество все още има топлина. Само че държавата трябва да увеличи детските надбавки, 35 лева на дете на месец е нищожна сума, оттам идва голямата мизерия.
88
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
94 Знаеш ли колко бакшиши са инж. и висшисти. Знаеш ли колко интелигентни и образовани хора живеят в този квартал Дружба в София, защото имат наследствен имот или защото са могли да си го позволят. И знаеш ли колко е неуважително да гледаш на хората, които те обслужват с името "слуги". България държавата на интелектуалците и началниците.
87
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е хубаво, но какви са критериите? В България проблем е:1. Не модерното образонание. Игрови подходи...2. Липсата на нормално заплащане и майката да работи почасово.3. Отношението към децата от страна на родители и учители. Агресия и манталитет!4. Възпитанието при хранинето. Всички деца за злояди, тъпкане с баници и мекици.5. Спорта, като начин на живот и при деца и при родители.
86
10
 
23
 
! Отговори
до 95 преди 4 години
Е Много ясно, че норвежците са гола вода. Цял ЕС е гола вода! Само *** може и знае всичко- държавата е красота- чистота навсякъде, любезни хора! Нищо, че тича да мие чинии в Лондон и по-далече от арматурист трудно стига. Изключваме средната класа квалифицирани хора, които са 5% от емигриралите. Иначе аз съм през месец в Норвегия- технологичен проект. Хората са светлинни години напред от нас по мислене. И са доста по-напред. Редовно имаме гости у нас от там с малки деца- разкошни хора.
85
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Журналистите минаха всяко ниво на простащина и безхаберие.В желанието си да си мислят,че са модерни и с иновативно мислене не осъзнават какви са нещастници!Древните са казали: дете до 7 години се гледа като цар,после до 18 като слуга,а след това като приятел!Норвежко-шведската простотия да се гледа детето,като Велик император,му създава илюзия,че всеки му е длъжник и че света се върти около него!После се чудят защо имат серийни убийци,изнасилвачи и тем подобни ***!
84
7
 
16
 
! Отговори
относно Норвегия преди 4 години
подобни класации са нагласени, идете 1 мес. да живете на студ и сняг да видите колко е хубаво!Обикновено пишат как Норвегия е номер 1, ние- на последно място, а раобтя с норвежци и виждам, че са гола вода като експерти. Просто са в друга екосистема хората- едно е да са ти комшии Дания, Швеция, Холандия и германия, друго е Сърбия, сев. Македомия, турция, румъния!
83
6
 
11
 
! Отговори
до 92 преди 4 години
Тук си много прав/а. На моя колежка (дете на мениджъри в IT сектора софиянци, не пришълци) детенцето е 7ми клас. Преместиха се да живеят временно в Дружба, докато си построят къщата. Шок и ужас на какво им научиха детето в местното гето училище. Деца на бакшиши, сервитьорки, продавачки- лошо няма да си необразован (всяко общество има нужда от слуги), но наглостта и простотията там беше на пиадестал. Както и да е- преместиха детето в нормално училище след 2 години и всичко се нареди.
82
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
haaa лююбимата на рублофилите сърбия е зад нас, акъде е русия, не я лови класацията.
81
7
 
2
 
! Отговори
Дарил преди 4 години
Некъвси "анонимен" сипе глупост след глупост а други все анонимни му пригласят - хем смешно- хем тъжно. Е такъв е матриала 🤗
80
5
 
17
 
! Отговори
до 93 преди 4 години
Абсолютно си прав. Забавлението на масовия фен на BMW E60, живеещ в Люлин, е тежка трапеза, домашни вина и ракии, мезета. Друго не го интересува. Заплатката под масата в плик, но иначе се окичил с трибагреника- голям патриот. Тропка хорца по магистрали и в Рилските езера, но данъците си укрива. На всеки празник- пръв патриот, а всъщност- дребен тарикат, от който никое общество няма нужда. 90% от населението на едно гето. С децата на подобни няма смисъл дори да се опитваш да контактуваш.
79
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
У нас средата за отглеждане на деца е отлична. Много е важно детето сред какви хора ще попадне. Нашето е заобиколено от деца на зъболекари, програмисти, архитекти- все симпатични, интелигентни и усмихнати млади квалифицирани добре платени хора. Просто такъв ни е кварталът. Едно детенце от добро семейство, ако учи в гето, като Люлин, например, би било трагедия. Деца на ниската обществена класа = напаст и тотално сбъркана ценностна система, отражение на простотията на родителите му.
78
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
експертите в Световната здравна организация, медицинското списание "Ланцет" и детския фонд на ООН Уницеф вече по служебна характеристика трябва да са трансджендърни хомосексуалисти, иначе не ги назначават
77
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ех,долните ***, не спират да разпространяват и да се мъчат да ни убеждават в дебилскя норвежки модел за отглеждане на деца!!!
76
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 89И аз съм гледал и останах с точно обратното впечатление, само като им видиш грижие в детските градини и как прекарват учебния ден, да ти се иска да се повториш училище. И не, това, което правят не струва повече от нашето.
75
2
 
7
 
! Отговори
Константин преди 4 години
До Анонимен 71 Този го бях забравил. ххаха Брейвик е точен пример за правилно отглеждане на деца. хахаха
74
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма топлина в онези хора.Гледал съм техни филми от северните държави,и само за един час изпадам в депресия.А ако живея там,не ми се мисли.
73
3
 
10
 
! Отговори
До 86 преди 4 години
Съдейки по теб, ще трябва и културата да им подобрят. Тези класации са пълен цирк.