От БСП скочиха: Растежът не е 3.3%, искаме оставки!

Грешни данни били причината да "дадем назад" за ERM ІІ
334
От БСП скочиха: Растежът не е 3.3%, искаме оставки!
Снимка: БГНЕС, архив

България дава назад за влизане в чакалнята на еврозоната, защото икономическият растеж на страната ни не е 3,3%. Това твърдят от "БСП за България" в декларация, прочетена от Румен Гечев от трибуната на Народното събрание.

Още по темата
Той посочи, че наскоро мнозинството е приело решение за влизане в чакалнята на еврозоната през април и изведнъж заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис пише, че Владислав Горанов го е уверил, че страната ни се подготвя за влизане в ERM II, т.е. в чакалнята, но може би не в края на април, а няколко месеца по-късно.

Причината за отлагане, ние твърдим, е манипулация на статистически данни с цел заблуда на българския народ и заблуда на ЕС и неговите институции, заяви депутатът от БСП, цитиран от БТА.

Румен Гечев цитира статистически данни и отбеляза, че средно с около 5 процента на година расте вътрешното потребление на фирмите и домакинствата в страната, расте износът, а вносът намалява. По думите му няма как с логиката на макроикономиката да се обяснят тези противоречия. Ако расте вътрешното потребление и намалява вносът, трябваше да се намали износът, за да има какво да се потребява, обясни Гечев.

От БСП заподозряха "малко вероятно, но възможно неволно пропускане на данни за милиарди, или твърде вероятно умишлено манипулиране".

"По наши разчети във вноса не са отчетени поне около 2 млрд. евро, или около 4 млрд. лева, основно поради неотчетени, най-вероятно - умишлено, внесени петролни продукти", каза Гечев. Като преоценим растежа, който декларира правителството "Борисов" от 3,3 процента, с тези минус 4 млрд., фактически растежът е 0,8-0,9, изчисли той.

"Защо правителството на Борисов крие информация за вноса, защо е подадена фалшива информация към НСИ и БНБ, така че да се изкара по-висок растеж, отколкото е фактическият, попита Гечев. И си отговори: "Защото ние въобще не сме сред първите страни на ЕС, ние лазим по дъното на ЕС". Какво ще стане, когато това се разбере от ЕК, Евростат и Европейската централна банка, попита още той.

"Затова се дава заден за чакалнята, защото растежът не е 3,3, чуждите инвестиции не са толкова, вътрешните запаси не са такива, вносът е коренно различен", каза Гечев. "Лъжете не само българите, а лъжете и европейските институции", обвини социалистът.

Искаме незабавно държавните институции да излязат и да кажат каква е истината за вноса и другите показатели, заяви Гечев. Премиерът и министърът на финансите ще трябва да вземат по един мегафон и да отидат в градовете на България, а сега виждам - от днес е добре да отидат и до Барселона, и до Брюксел, и да обявят как са манипулирали данните и защо се получават такива резултати, коментира той.

От името на ПГ на БСП, с мотива манипулиране на данни, той поиска незабавната оставка на премиера Борисов и на цялото правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


334
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
250
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунистите тотално изтрещяха!
249
17
 
12
 
! Отговори
Ъхъ, преди 4 години
До Анонимен - По-голямо менте от ГЕРБ няма.Уж така, ама бая дълго управлява! Левът стабилен, безработицата ниска, магистрали правят, газовата мрежа се усъвършенства, бсп-то се изкълчиха с неуспешни напъни по избори и в парламента, олигарси се цъклят в ареста... А бе, менте рийшли!
248
0
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
До 257. Само че откога?
247
6
 
31
 
! Отговори
изнервен преди 4 години
Хе-хе, Гумен Речев, унищожителят на българската икономика.
246
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 82Глупости, Виденов ни бил "спасил" от бръмбарите в главата ти!Преди да сдадат мандата, Николай Добрев беше поръчал щателна проверка на финансовото положениее на България и се оказа, че всичко е обрано до шушка - дори пшеницата бяха разпродали и Виденовата зима ще я запомним с опашките за хляб, освен с всичко останало.Сега "сиромахът" се пенсионира и си издигна палат за 300 хил. в Марково - вилната зона на Пловдивските милионери.
245
7
 
19
 
! Отговори
Дядо Соци преди 4 години
До Анонимен 257 То и някога бяхме на последно място в социалистическия лагер.Не помниш ли ? Най уродливия социализъм беше при нас.
244
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-голямо менте от ГЕРБ няма.
243
5
 
23
 
! Отговори
бла-бла-бла преди 4 години
и бе-се-*** е менте
242
19
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Растеж, растеж, а защо след 10 години управление на ГЕРБ сме последни в ЕС, изоставайки от всички останали?
241
12
 
21
 
! Отговори
vdch преди 4 години
Не направи ли Гечев долара 3 хилпди лева...Не разбира се. Направиха го тези, които на дадоха на Виденов да въваде борда при курс 250 лв. Всъщност дори институции като МВФ и СБ дадоха висока оценка на управлението на Демократичната левица след първата година. И разбира се - въпреки ембарго, стачки и всякакви мръсотии правителството успя да възстанови някои производства и да върне около 2,5 млрд. долара от външния дълг.Всичко останало са истории съшити с бели конци.
240
20
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако хвалбите на ГЕРБ за растежът бяха вярно, България щеше да е на едно ниво с Германия и Франция, а не последна изоставайки даже от Румъния.
239
24
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Благодарение на ГЕРБ, България е последна в ЕС. Факт.
238
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А колко е наистина растежът?
237
8
 
23
 
! Отговори
я гледай... преди 4 години
До Един долар 3 хиляди 252 Не беше Гечев , а Жан Виденов.Той му е давал този акъл.Ама и двамата са за пребиване.
236
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Един долар 3 хилядиГечев е менте!
235
4
 
17
 
! Отговори
Дядо Соци преди 4 години
До Монев 249 Браво Монев. Силни сме. Малко сме.А и камъни по шосетата няма. Байко ги асфалтира.Асфалт не се яде.
234
7
 
29
 
! Отговори
Един долар 3 хиляди преди 4 години
Не направи ли Гечев долара 3 хилпди лева? Само питам тези дето му вярват.
233
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Моят растеж за последната година откъм приходи е над 50%, както и на всички добре платени около мен. На какво се дължи? Нулева конкуренция на пазара на труда, навлизане на много нови компании и кражба на кадри за пари. В света на квалифицирания труд е така- петцифрените заплати не са мит. Само в технологичния сектор ръстът е поне 20%. При останалите- също има някакъв ръст. Не важи за сервитьори, камериерки, склададжии, куриери, бакшиши, арматуристи, чистачи, бармани и подобни неквалифицирани.
232
10
 
36
 
! Отговори
Анти преди 4 години
Само че БСП не са никаква алтернатива и нямат и един успешен мандат. Винаги когато са фалирали банки на власт са били БСП. Почти никакви пътища не построиха, но за сметка на това "тяхната" отсечка между Чирпан и Ст. Загора в момента е по-зле от третокласен път. Нито едно нормално политическо предложение не са представили, как да ни се вдигне стандарта на живот. Срамно е въобще, че още съществуват.
231
28
 
11
 
! Отговори
Монев преди 4 години
Борисоулу,Гораноулу,нас можете да ни лъжете колкото си искате,но господата от ЕС,ако шикалкавите с мутренските си приоми,няма да ви простят.Идиотско е да представете проблемите на държавата ни в бяло,да баламосвате простолюдието,за да си запазите *** власт,която ни докара на това дередже. Изнасейте се от кабинетите си,защото този път камъните няма да са достатъчно,за да ви "изпратим" БЕЗВЪЗВРАТНО!