От БСП скочиха: Растежът не е 3.3%, искаме оставки!

Грешни данни били причината да "дадем назад" за ERM ІІ
334
От БСП скочиха: Растежът не е 3.3%, искаме оставки!
Снимка: БГНЕС, архив

България дава назад за влизане в чакалнята на еврозоната, защото икономическият растеж на страната ни не е 3,3%. Това твърдят от "БСП за България" в декларация, прочетена от Румен Гечев от трибуната на Народното събрание.

Още по темата
Той посочи, че наскоро мнозинството е приело решение за влизане в чакалнята на еврозоната през април и изведнъж заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис пише, че Владислав Горанов го е уверил, че страната ни се подготвя за влизане в ERM II, т.е. в чакалнята, но може би не в края на април, а няколко месеца по-късно.

Причината за отлагане, ние твърдим, е манипулация на статистически данни с цел заблуда на българския народ и заблуда на ЕС и неговите институции, заяви депутатът от БСП, цитиран от БТА.

Румен Гечев цитира статистически данни и отбеляза, че средно с около 5 процента на година расте вътрешното потребление на фирмите и домакинствата в страната, расте износът, а вносът намалява. По думите му няма как с логиката на макроикономиката да се обяснят тези противоречия. Ако расте вътрешното потребление и намалява вносът, трябваше да се намали износът, за да има какво да се потребява, обясни Гечев.

От БСП заподозряха "малко вероятно, но възможно неволно пропускане на данни за милиарди, или твърде вероятно умишлено манипулиране".

"По наши разчети във вноса не са отчетени поне около 2 млрд. евро, или около 4 млрд. лева, основно поради неотчетени, най-вероятно - умишлено, внесени петролни продукти", каза Гечев. Като преоценим растежа, който декларира правителството "Борисов" от 3,3 процента, с тези минус 4 млрд., фактически растежът е 0,8-0,9, изчисли той.

"Защо правителството на Борисов крие информация за вноса, защо е подадена фалшива информация към НСИ и БНБ, така че да се изкара по-висок растеж, отколкото е фактическият, попита Гечев. И си отговори: "Защото ние въобще не сме сред първите страни на ЕС, ние лазим по дъното на ЕС". Какво ще стане, когато това се разбере от ЕК, Евростат и Европейската централна банка, попита още той.

"Затова се дава заден за чакалнята, защото растежът не е 3,3, чуждите инвестиции не са толкова, вътрешните запаси не са такива, вносът е коренно различен", каза Гечев. "Лъжете не само българите, а лъжете и европейските институции", обвини социалистът.

Искаме незабавно държавните институции да излязат и да кажат каква е истината за вноса и другите показатели, заяви Гечев. Премиерът и министърът на финансите ще трябва да вземат по един мегафон и да отидат в градовете на България, а сега виждам - от днес е добре да отидат и до Барселона, и до Брюксел, и да обявят как са манипулирали данните и защо се получават такива резултати, коментира той.

От името на ПГ на БСП, с мотива манипулиране на данни, той поиска незабавната оставка на премиера Борисов и на цялото правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


334
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
270
2
 
16
 
! Отговори
Reptile преди 4 години
Аве, мушмуроци, как така директно вадите внос от растеж, баас, маааму?! Тава ще да е някаква нова Соц-статистика?! Дефицит по текуша сметка е едно, а обш растеж на БВП, е съвсем друго. Еее, може и да сте прави, ако вноса е на НУЛА ЛЕВА, а продажбите са 4 млрд., но за нефтопродукти е леееко съмнително. Това отива към най-обикновена ундорма за ограбване на мандри... ВИЕ това го можете!
269
6
 
5
 
! Отговори
ББ преди 4 години
то и Цветито го нямаше...чакала е трансфер явно...с тоя фалирал магазин
268
6
 
24
 
! Отговори
Чеверме социалист преди 4 години
Къде е на президента Десито,защо я нямаше на манифестацията
267
6
 
18
 
! Отговори
Чеверме социалист преди 4 години
Къде е на президента Десто
266
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Друго си е да расте инфлацията с по 300% на ден. Това само комунистите го могат.
265
16
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еййй га/дюха не искам пак заплата от 5-10 долара и пенсия от 3.!Не искам пак празни магазини,БЕЗ ТОК,БЕЗ ВОДА ПОЛОВИН БЪЛГАРИЯ,КОПОИ ОТ БКП-МАРШ В ДЪНОТО ДА СЕ СРАМУВАТЕ!
264
12
 
18
 
! Отговори
54632 преди 4 години
Официалните данни на ЕС са 0.7% растеж за България. Кой кого е искал да надхитри, не знам. По-скоро ми се струва това да е работа на старателна партийна калинка. европа не взема надоверие всяка цифра, подадена от България.
263
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
комунист като каже добър ден - огледай се къде е слънцето.
262
28
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ГЕРБ удариха дъното с корупция, лъжи, соджуци, тефтерчето, ало .... Бирата, терасата,квартирите, а народа удари вече неколко дъна на бедност.
261
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Кво да праиш ?Виденов нищо не може да направи, защото има нова конституция, частна собственост на офшорни фирми и защото го блокират СДС и американските фашисти от МВФ държат долара и имат за цел да намалят населението в източна Европа. 20 години след Виденов и сега с Кристалина Георгиева и Борисов явно че успяха да го намалат в България чрез валутния борд. Дянков от светвона банка също имаше прякор хер Флик ако помниш на името на нациста от концентрационните лагери.
260
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук в бялата държава от този месец дават ежемесечни добавки към пенсиите които покриват инфлацията. Какви добавки дават на пенсионерите при вас като инфлацията ви е огромна. А вярвам че и заплатите ви са под минимума за съществуване. Но щом си траете значи сте ок.
259
8
 
34
 
! Отговори
ДАНЪКОПЛАТЕЦ преди 4 години
Др. ГЕЧЕВ, ако не бяхте със здрав разум, трудно би се подвело умението на "проф.", участвал в ограбването на бг народ. Това ли е, да сте с народът? В момента манипулирате... Моето мнение е, че с К. ИМПЕКСОВА, В.ЛЕЧЕВА/М.ВЕЛЕВ и брат й, както и мн.др., вие отдавна трябваше да сте в затвора. Чрез всякакви манипулации, подстрекавате към размирици с *** ЗА ВЛАСТ И НОВО ОГРАБВАНЕ НА ХАЗНАТА. Няма д-ва, която да успее да нахрани комунистите! НИКОГА КОМУНИСТИЧЕСКА ВЛАСТ! ВИЕ СТЕ ВРЕДНИ ЗА Б-Я!
258
5
 
33
 
! Отговори
Електра преди 4 години
Тоя трябваше да е обесен 100 пъти, че обра спестяванията на хората...
257
5
 
11
 
! Отговори
Кво да праиш ? преди 4 години
До Анонимен 270 В Марково ли се е скрил Виденов от народната любов? Преди години се писа че някакъв месо или млеко преработвател го е съжалил и го е взел на работа срещу 2 000 лв.като икономически съветник. Дали тази доброжелател е фалирал вече, не знам.
256
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От БСП и ГЕРБ няма разлика,все са от БКП и сега БСП,само по младите от герб са кой знае от кои може синове и дъщери или внуци
255
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До vdchВалутен борд без валута ще падне бързо както в Аржентина. В 1991 г. никой в МВФ не е давал гаранция на България че ще помогне, защото искаха конкурентна и образована България да обеднее, да унищожи икономиката си с "реформи" и да мизерства и тогава да подхвърлят някокй друг долар колкото да се спасят предателите от СДС и техните слуги НДСВ и ДПС после ГЕРБ,
254
4
 
29
 
! Отговори
ДАНЪКОПЛАТЕЦ преди 4 години
Наглостта на Р. ГЕЧЕВ: Да участваш в ограбване спестяванията на бг народ, чрез фалшив фалит на банките, да ограбихте пенсионният фонд; да участваш в приватизацията чрез РМД-та (К.ИМПЕКСОВА, В.ЛЕЧЕВА/М.ВЕЛЕВ, доносници на ДС и т.н.)и да имаш смелостта, да парафирал за власт, чрез всякакъв вид манипулации, популизъм, да изискват оставки тези, които разграбиха д-вата, му се казва "Гьон сурат". Н.Добрев беше решил на направи пълна проверка, но всичко беше разграбено.
253
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който помни, нека си спомни, къде беше България преди 20г. и къде е сега!За така наречения соц. пък изобщо не ми се коментира!!!
252
6
 
25
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
Може и да сме последни в Европа, но една рубла е 2-3 стотинки.
251
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен - Сега "сиромахът" (Виденов) се пенсионира и си издигна палат за 300 хил. в Марково - вилната зона на Пловдивските милионери.Е, това,е! Тц, тц, тц... Той нали беше някакъв даскал. Борисов им дигна парите и Виденов забогатя. Скътал парици и за палат. Блазе му!