Калфин пресметна: Напускащите България 2 пъти повече от завърналите се

Може да ги задържим с добри условия за отглеждане на деца, смята бившият министър
25 фев 2020 09:45, Красимир Ангелов
216

Балансът между напуснали и завърнали се у нас българи през 2018 г. е два пъти по-голям в негативен план отколкото през 2012 г. Много бързо се увеличават хората, които напускат страната, обяви бившият външен и социален министър Ивайло Калфин пред Bulgaria ON AIR.

Националната статистика отчита положителна тенденция в броя на завърналите се. За статистиката информира лично премиерът Бойко Борисов във Facebook, но публикацията му отнесе остри критики. Той отговори на критиците, че работи за това страната ни да е по-добро място за живот.

Още по темата
"Това е реалистично, доколкото се гледат данните на НСИ, с някои условности как те отчитат заминалите в чужбина. За да бъде отчетен някой в НСИ, трябва изрично да заяви, че напуска страната. И премиерът, и критиците му са прави в случая. Премиерът е прав в това, че има нарастване на завърналите се в България. Но критиците му са прави, че има още по-голямо нарастване на напусналите страната", заяви Калфин в студиото на "България сутрин".

По думите му около 2 млн. наши сънародници живеят зад граница, но е много трудно да бъде определен точният брой. Започнаха да излизат висококвалифицирани кадри, сега излизат всякакви кадри, отбеляза той.

"Има много хора, които учат в чужбина и се връщат след ученето си, правят семейства в България и напускат трайно страната. Може да ги задържим, когато има добри условия за отглеждане на деца, добро образование и спокойствие на едно младо семейство, че може да работи и да не мисли за битовите неща", обясни Ивайло Калфин.

Той е категоричен, че кохезионната политика и инфраструктурата няма да върнат сънародниците ни от чужбина. Дълго време се говореше, че като се построи Дунав мост 2 и видинският район ще се оживи - няма такова нещо. Там няма останали хора, няма и предприятия, в които да отидат инвеститори, защото не могат да намерят персонал, даде пример бившият социален и външен министър.

България в чакалнята на еврозоната

В момента левът е достатъчно стабилен, въпреки опитите да се разклати с промени в закона. България не е готова още, тя се готви.  Банките преминаха стрес тестове и бяха дадени препоръки. Притеснява ме, че няколко пъти заявените дати бяха отменени. Очевидно има проблем, който виждат нашите европейски проблеми, посочи бившият външен министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма страна в Европа където хората си седят в селцето мирно и тихо, и си кротуват! Навсякъде където има работа, там живеят! Погледнете Америка! Проблема е навсякъде и да се пише че еди колко са напуснали България е некоректно! Погледнете Полша,Словакия,Унгария и т.н.!
112
3
 
16
 
! Отговори
иван преди 4 години
Еее г-н Калфин как може така - обърка сметката на Бойко.То Бойко едва ли може да смята до 10 имайки в предвид образованието му , ама е странно че има хора които му вярват че в Б-я всичко е слънце и рози...За съжаление от комунизъма и простотията нема измъкване.Спасението е в чужбина..
111
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами Калфин като беше в правителството,що не ги говореше тия работа а кротко си взимаше париците?
110
2
 
17
 
! Отговори
Браво на народа преди 4 години
С това темпо след 20 години в страната на чалгата ще останат само ***.Хахахахаха
109
2
 
27
 
! Отговори
беглец преди 4 години
Защо бягат хората? нима не знаете? 1. Защото в БГ няма перспектива---30г. тъпчем на едно място, доходите не се увеличават, мафията е всесилна и мутрите ни управляват; опозицията е в комбина с управляващите. 2. Няма сигурна институционна среда- законите се пишат на крак, лобистки са и малко разпоредби издържат повече от година време, освен тези, които дават възможност за злоупотреби на администрацията. 3. Съдът е зависим от управляващите и никой не очаква справедливост. 4. Тъпчат малкият човек.
108
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Калфин откъде знае че се е увеличил броя на напускащите, след като националната статистика не го отчита?
107
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Калфин - пари трябват, а не добри условия за децата само ....
106
3
 
10
 
! Отговори
Kalfin преди 4 години
Много съм *** и ограничен човек,но имам голяма мания за власт и изява.Подобен съм на Боко-***.Много искам да ме дават по ТВ и егото ми тогава е в екстаз.
105
0
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
До 109Според данните от сайта на НСИ в Благоевградска област през 2019 година е имало около 87000 наети, със средна брутна заплата около 800 лева. Ако спориш, спори с НСИ, не с мен.
104
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До IT-спецДобри инфраструктура, здравеопазване и т.н. според кой? Пишеш субективни простотии. Той бил се върнал? Но му пречела на принца корупцията и бюрокрацията, които очевидно според мегаум като теб съществуват само тук, ние сме ги измислили. Разтягане на локуми, лицемерие и самочувствие без покритие - това си ти, стой си където си, никой не е примрял за примадона като теб.
103
2
 
20
 
! Отговори
селянин преди 4 години
до анонимния по-долу. Ало напускат и квалифицирани - един от синовете ми е авио инженер в Оксфорд сателайт, можеш ли да познаеш колко пъти е сега разликата в заплатата му , от тази която получаваше в София?Вторият ми син е лекар в Германия, каза следното цитирам -"Никога повече в живота си няма да работя за български работодател".ЗАЩО така веее?Аз ще ти кажа защото тука работниците и служителите не са смятани за хора.Чорбаджията казва-АЗ ще ти ДАМ 900 лева, когато почне да казва , ще ПОЛУЧИШ, т
102
1
 
27
 
! Отговори
справедлив преди 4 години
Познавам поне 30 човека , които не живеят в БГ от 10-15 г , а някои и повече. Всичките се водят като местни и фигурират в избирателните списъци.Не вярвам на нито една сричка ,изречена от пропагандаторите на Боко Тиквата.Дали Калфин или друг твърди че народа бяга от България ,няма никакво значение.Истината е че всяка година намаляваме с над 50 000 души , и сме най-изчезващата нация в Света.А тиквените лакей могат да лъжат от сутрин до мрак.
101
1
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
До 105Не разбрах защо се обръщаш към мен, а не към НСИ и НАП, откъдето са данните? Примерно по данни на НАП малко над 39000 са хората в България с месечен доход над 5000 лева. Колко от тях са със заплата над 5000 лева, НАП не казва, но вероятно са доста малко.
100
13
 
3
 
! Отговори
До 107 преди 4 години
Дай пример за човек получащ 800 брутна заплата в България - после ще отворим джобса да сравним с реалността.
99
2
 
8
 
! Отговори
IT-спец преди 4 години
не е трудно, формулата е следната: Добра инфраструктура+добро задравеопазване+силни синдикати = оставане в БГ, елементарно е, аз съм от 20+ години в чужбина но бих се върнал ако това горе споменатото от мен се подобри, не че немога да си намеря добре платена работа и сега но не всичко опира до парите, корупцията и бюрокрацията също трябва да се пипне със силна ръка...
98
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще напускат, как няма да напускат България. 2/3 от хората са със брутна заплата под 800 лева на месец, а 85% под 1000 лева. За какво да стоят в България?
97
6
 
7
 
! Отговори
До 103 преди 4 години
Щом имаш имот ще плащаш данък и такса сметка смешнико! Не бил обитавал имота си!? Все едно има място на тази планета в който общината следи гражданите си дали и колко си обитават домовете - много си ***, нямам думи. Това е като мантрата, аз не ползвам асаньор няма да плащам за поддържка.
96
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РеалистДавам 850 лв бруто заплата искам да ми намериш инженери, мениджъри, юристи и IT-та - всеки човек който ми доведеш, получаваш бонус 850 лева.
95
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хазяина и цялата му рода до 9то коляно емигрираха преди години и не смятат да се връщат, ама се водят по документи че живеят в България.
94
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Относно списъците ! 21 г. не живея в България и никой не обитава жилището ми, но ми се взема данък смет когато плащам данък дом ! Подписал съм молба да не ми се удържа такава такса тъй като няма кой да изхвърля бо'*** тъй като трайно съм напуснал държавата си ! Значи в кметството са уведомени, че ме няма в държавата, но сметките си вървят и имената ми са в списъците за избори ??? Каква е логиката на управляващите, кой кого прецаква, това коректна държава ли е ?