Живот зад граница или в България? 70% били готови да се върнат

Бонус програмата на Агенцията по заетостта връща 300 висшисти
Обновена: 28 фев 2020 16:53 | 28 фев 2020 10:56, Камелия Цветанова
364
Живот зад граница или в България? 70% били готови да се върнат
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

70% от българите, които са участвали в кариерните форуми на социалното министерство, организирани в чужбина, са заявили готовност да се върнат отново в родината си. В това уверява социалната министърка Деница Сачева в отговор на въпрос на депутат от ГЕРБ.

Още по темата

През 2019 г. кариерните форуми били организирани във Виена, Мюнхен, Хага, Лондон и Кльон и в тях са участвали между 160 и 200 българи, сред които не само студенти, но и по-възрастни хора, както и между 20 и 35 работодатели.

На форумите българите, избрали да печелят хляба си в чужбина, са били запознати с актуалната икономическа ситуация, с възможностите за заетост в България и условията на пазара на труда.

Назад към България: Държавата ще връща живеещите в чужбина

Целта на институциите, социалните партньори, бизнеса и неправителствения сектор е да привлекат повече кадри обратно в България.

Според Сачева резултатите от тези кариерни форуми са толкова добри, че пред тази година инициативата продължава като за пръв път ще има форуми и в Амстердам и Глазгоу.

Изборът на градове, в които се организират, зависи от концентрацията на български студенти, за да могат да бъдат информирани максимален брой млади хора с възможностите за професионална реализация в България.

Сачева напомня, че от 1 април Агенцията по заетостта стартира и програма с мерки, насочени към хора до 54 години с висше образование, които през последните 6 месеца са работили зад граница в страна от ЕС.

Програмата е насочена и към току - що завършващите студенти в чужди университети. Очакванията са около 300 души да се възползват от допълнителните стимули. Условието, за да се получи подкрепа, е завърналите се да остават на работа поне година, след като получат помощта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


364
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
282
2
 
31
 
! Отговори
До 275 преди 4 години
В българия няма икономика,хора,работна ръка,здравеопазване,земеделие,пътища и т.н.И 5000 лв да получаваш на месец пак ще живееш като куче и ще консумират негодна храна.Ако счупиш ръка или крак в събота и неделя ще качаш да дойде понеделник да ти направят ренген.Така че не ми хвали страната на чалгата и злобата.
281
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
заглавието е написано по НАГЪЛ стар комунистически способ, истинското заглавие е *70 % от участвалите във някакъв форум аз връзкари са готови да се върнат*, но тъй като бай балгар нагли е велик и не може да си признае колко е некадърен, и че никой не иска да живее в ко чината му не пише заглавието със истинското му значение
280
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като гледам у нашия голям квартал хората постоянно емигрират в чужбина.Ако се върне един,десет заминават.От 10 000 души население останахме около 6000.Вие преценете дали се връщат или заминават хората.
279
1
 
20
 
! Отговори
репресиран преди 4 години
До ПРОСВЕТЕННяма вече да ни лъжат с пропаганда и заплахи! Поне ходим навън и виждаме що е!
278
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
284,Ако работиш обща работа на ниска или минимална заплата е много трудно, но причината е изцяло в теб... Обикновено почва от незнанието на езика, обречен кръг и мизерия.Но това можеш да го промениш и да излезеш от мазето!Хората се държът със тебе както ти им позволиш
277
3
 
12
 
! Отговори
емиграция преди 4 години
Хайде стига сте писали глупости. Ще се върнат някои пенсонери с достойни пенсии, а не като комунистическите заблуди.Стотици пенсионери , като испанци, италианци, холандци и от др. европейски държави са се върнали в страните си.Така ще бъде и с някои българи. Младите, като се налодуват....тогава може и да се получи нещо..... пък в БГ, но след години.
276
0
 
18
 
! Отговори
хубавото преди 4 години
До фактКай бяга от питомното да гони дивото?70% ще се върнат и 90% ще забягнат. Това прави още нови 20% емигрирали
275
1
 
13
 
! Отговори
факт преди 4 години
като се ликвидира герб и бсп и дпс, може!
274
0
 
11
 
! Отговори
Жалката истина преди 4 години
70 %да се върнат и 90%от тук живеещите да се махнат.
273
7
 
7
 
! Отговори
Комшия преди 4 години
До Поздрави от UKНяма такава застраховка на кола почват от по 80£ на месец.Защо не кажеш как те гледат като разберат че си БГ ? източните балкани всички ни мислят за най нишата раса Живем по мазетата и таваните на англичаните събота и неделя пием по една бира от по £4 Разхождаме се на вън и си мислим на прекрасния фон колко е хубаво ...
272
2
 
3
 
! Отговори
Гано преди 4 години
Математика не са ли учили казвате че на всеки 10 .. 7 ще се върнат аз съм един от тях няма как да стане
271
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
278 - нима целия свят е пакита и араби?Ако си търсиш себеподобни нищо по различно от България
270
5
 
23
 
! Отговори
От Берлин преди 4 години
Хахахаааа.. Тъкмо вчера си казвам, че му е време пак за такава статия... На всеки две седмици минимум по една!!! Познах....Дъ живей свети Бат Тиквун Банкянски-***!
269
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да си прасе за да ти харесва живота в ***.Безмислено е да се стремиш да живееш на подредено а отвсякъде да те заливат с помия.според мен всичко започва от съзнанието.Хората обвиняват всеки друг но не търсят промяна в себе си, ще минат много години, и много поколения...
268
3
 
5
 
! Отговори
До 278 преди 4 години
Викаш по-добре ***, пакита, араби и други тарамбуки,отколкото селяни.
267
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато си обкръжен от селяни лека по лека и ти ставаш такъв, според мен всеки мад човек трябва да излезе и поживее в чужбина поне за една година. Според мен това е шанса на България да се освободи от поголовната ориентащина
266
13
 
8
 
! Отговори
До 275 преди 4 години
Нали гледам какво правят емигрантите-мизерстват 20 години, спестят стотина хиляди и купуват жилище в България.А мерси за такъв живот.Егати и мечтите,ега ти и живота.
265
19
 
11
 
! Отговори
До 275 преди 4 години
И за какво да ви завиждам,че мизерствате ли?Може и да получавате повече пари,ама стандарта на живот и цените са по-ниски в България. В България си живея в собствено жилище, близките ми са наблизо,редовно ходим по курорти и си позволяваме други развлечения.Общо с жената вземаме 3200 лв.Плащаме сметки около 200 лв месечно и останалите ни остават за харчене.А 3000 лв в България имат по-висока покупателна способност от 3000 евро в Германия.
264
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 271Ала-бала.99 процента сте навън заради парите -както съм писала по долу- ЗАВИСТ!
263
0
 
17
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 4 години
Нео "***" от ГЕРБ прекалиха със "демагогията"!!!!!Хората вече пътуват по света и виждат как е навсякъде---и могат да правят сравнения,а не като преди 89 г.!!!!!Сегашните "управници" са много зле в дисциплината "масова дезинформация" от всички досега!!!!!!"Видимите резултати" са излишни за коментари!!!!!Абсурди всеки ден и задълбочаваща се мизерия!!!!КОЙ НОРМАЛЕН ЧОВЕК ЩЕ СЕ ВЪРНЕ ВЪВ ТОЗИ "РАЙ"!!!!!!!