Ердоган: Вратите към Европа остават отворени за мигрантите

Въпросът е приключил, заяви турският президент
2 мар 2020 18:30, Елка Василева
104
Ердоган: Вратите към Европа остават отворени за мигрантите
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че границите на Турция към Европа ще останат отворени за мигрантите, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Още по темата

Европа ще трябва да помогне на Турция и да поеме част от „тежестта“ на мигрантската и бежанската вълна, заяви още Ердоган.

"Когато отворихме вратите, започнаха да идват обаждане след обаждане по телефона - "Затворете вратите". Ние казахме: "Този въпрос приключи, вратите вече са отворени. Сега вие ще поемете своя дял от тежестта", посочи Ердоган.

Пред политици от управляващата Партия на справедливостта и развитието Ердоган каза, че западните страни не са удържали дадените на Турция обещания по отношение на бежанците. По думите му в продължение на 9 години Анкара изцяло е поемала бежанското бреме и "ерата на едностранните жертви от страна на Турция е приключила".

Турският лидер припомни, че преди месеци е предупредил, че ако тази тежест не бъде споделена, Турция ще отвори вратите си.

По думите му до момента стотици хиляди хора са напуснали страната към Европа и скоро бройката им ще достигне милиони.

Той заяви, че на предстоящата в четвъртък среща с руския си колега Владимир Путин в Москва ще обсъди най-новите развития в Сирия. Надявам се да бъдат взети необходимите мерки като прекратяване на огъня и че ще намерим решение на този въпрос, каза той.

"Няма да дадем възможност на онези, които се стремят да обсадят нашата страна с терористични организации, да я заплашват с режими, хвърлили око на наши градове, и да я спъват с икономически капани", заяви още турският президент, цитиран от БТА.

По-късно днес в турската столица Ердоган ще се срещне с премиера Бойко Основен акцент в разговора между двамата ще бъдат възможностите за преодоляване на напрежението около увеличения мигрантски поток между Турция и Европейския съюз през последните дни и мерките за деескалация на напрежението в Сирия.

Двамата лидери ще проведат работна вечеря в президентския дворец „Бештепе“ в Анкара. Бойко Борисов и Реджеп Тайип Ердоган ще обсъдят и възможните двустранни действия за намаляването на мигрантския натиск, както в района на съвместната ни граница, така и в целия регион.

Руският президент Владимир Путин пък ще приеме турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в четвъртък, каза днес Кремъл, потвърждавайки съобщение на турското президентство от по-рано през деня. Очаква се Путин и Ердоган да обсъдят ескалацията на насилието в северозападната сирийска провинция Идлиб, която граничи с Турция.

Придаваме "голямо значение" на сътрудничеството "с нашите турски партньори" в Сирия, увери говорителят на руския президент Дмитрий Песков. В същото време той потвърди ангажимента на Русия към "териториалната цялост на Сирия" и "борбата срещу терористите".

Песков обърна внимание на предупреждението на руското министерство на отбраната, че Русия вече не може да гарантира безопасността на турските самолети над Сирия, след като сирийското правителство затвори въздушното пространство над провинция Идлиб.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
2
 
7
 
! Отговори
Мунчо преди 4 години
Абе само на мене ли Ердоган ми прилича на някакъв огромен преял хамстер.С тоя шкембак дето го е отпрал и с тоя *** поглед, хамстер същински ...
85
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На този му трябва един Майдан и е готов.
84
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
време беше хайде при Меркел всички да задвижат икономиката
83
1
 
6
 
! Отговори
Иванчо+Марийка преди 4 години
Ако Германия и Франция решат за 1 седмица ще затворят заводите си и турците сами ще го свалят.
82
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко Борисов още ли е там?Днес е 3-ти март - денят на Освобождение от османско робство?
81
1
 
4
 
! Отговори
Буткан преди 4 години
когато Америка и европа демократизирваха там , за туристите и през ума не им минаваше,
80
2
 
5
 
! Отговори
българин преди 4 години
И вратите към Ада са отвореви за СДС-аро-СИК-аджийската Шайка и техните слуги с каскети и без каскети.
79
1
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
"Тази нощ няколко малки групи са забелязани да приближават зелената граница между Турция и България; след като от гранична полиция са съобщили на турските си колеги, групите са върнати към Одрин."Копирам новина от днес от друг сайт. Засега вратите са отворени към Гърция. Васалитета от Турция поне върши една хубава работа засега .
78
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До SSVAZDU6NOTO PROSTRANSTVO E ZATVORENO OT SAMOTO NA4ALO. NO TURCITE GI LOVQT KAT MI6KI.VLEZ YUTUBA I GLEDAY KADRITE DAJE OT DNESKA.TURCITE IM ZASLEPIHA RADARITE I LIKVIDIRAHA RISKITE SISTEMI PANCIR I DRUGI ZA VAZDU6NA SAMOOTBRANA.ZATUY RUSNACITE MN MN NE SE PER4AT ZA VSEKI SLU4AY
77
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Докато не се затвориKAM EVROPA NE IDVAT ANADOLCI A ARABI I AFGANISTANCI NA KOITO ZEMITE IM SA PREVARNATI NA REKI OT KRAV ZARADI PETROLA.
76
2
 
10
 
! Отговори
Докато не се затвори преди 4 години
вратата на Европа за Турция, вечно ще бъде изнудвана от анадолците!
75
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
чорбалан яде дръвце в Идлиб, понеже е голям стратег и е много отворен.Сега се мъчи да се прави на важен, но да не си въобразява, че ще го търпят още дълго.
74
6
 
16
 
! Отговори
SS преди 4 години
обърнахте ли внимания на последното изречение в този текст?Означава, че всичко турско, което навлезе в тази част от сирийското въздушно пространство, няма да бъде обстстрелвано, но просто ще изчезва (или пък ще се "обърква" и пада при неизвестни обстоятелства, както хамеркнаските хеликоптери преди 40 г. в Иран)
73
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой си ти,че да говориш от името на Европа?Да не си диктатор на Европа,че да се изказваш от нейно име?Ти не можеш да ни кажеш кой да влиза и да излиза в Европа и в нашите държави,не се намираш в азиатския Анадол,че да командваш,това не са ти кюрдите в Турция!Не ти исакме главорезите и терористите в Европа,а искаме една дебела яка стена с терористична и агресивна Турция,която рекетира Европа!
72
7
 
6
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 4 години
Ердоан РЕЙС
71
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро свършва войната в Сирия. Приемат се последни жалби от Турция, Европа, САЩ по техните ислямски храненици.
70
8
 
11
 
! Отговори
Су 34 преди 4 години
Нищо не сте ослепили, днеска загубихте Серакиб!
69
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Erdogan pokaza kak se vaorujava armiya s dronove kamikadzeta i samoleti.Vmomenta gledame kak turskite radari KORAL oslepqvat ruskite radari i samoleti i turskite dronove unishtojavat ruskite radari,i sriyskite tankove
68
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Голямата екскурзия" на Ердоган към демократичните европейски страни.
67
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** какво още се церемонят с тоя клоун се чудя и Русия и САЩ. *** си въобразява, че се намира на чаршията в Истанбул и може да си прави пазарлъци. Време е да му свият сърмите и да се приключи.