Ердоган: Вратите към Европа остават отворени за мигрантите

Въпросът е приключил, заяви турският президент
2 мар 2020 18:30, Елка Василева
104
Ердоган: Вратите към Европа остават отворени за мигрантите
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че границите на Турция към Европа ще останат отворени за мигрантите, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Още по темата

Европа ще трябва да помогне на Турция и да поеме част от „тежестта“ на мигрантската и бежанската вълна, заяви още Ердоган.

"Когато отворихме вратите, започнаха да идват обаждане след обаждане по телефона - "Затворете вратите". Ние казахме: "Този въпрос приключи, вратите вече са отворени. Сега вие ще поемете своя дял от тежестта", посочи Ердоган.

Пред политици от управляващата Партия на справедливостта и развитието Ердоган каза, че западните страни не са удържали дадените на Турция обещания по отношение на бежанците. По думите му в продължение на 9 години Анкара изцяло е поемала бежанското бреме и "ерата на едностранните жертви от страна на Турция е приключила".

Турският лидер припомни, че преди месеци е предупредил, че ако тази тежест не бъде споделена, Турция ще отвори вратите си.

По думите му до момента стотици хиляди хора са напуснали страната към Европа и скоро бройката им ще достигне милиони.

Той заяви, че на предстоящата в четвъртък среща с руския си колега Владимир Путин в Москва ще обсъди най-новите развития в Сирия. Надявам се да бъдат взети необходимите мерки като прекратяване на огъня и че ще намерим решение на този въпрос, каза той.

"Няма да дадем възможност на онези, които се стремят да обсадят нашата страна с терористични организации, да я заплашват с режими, хвърлили око на наши градове, и да я спъват с икономически капани", заяви още турският президент, цитиран от БТА.

По-късно днес в турската столица Ердоган ще се срещне с премиера Бойко Основен акцент в разговора между двамата ще бъдат възможностите за преодоляване на напрежението около увеличения мигрантски поток между Турция и Европейския съюз през последните дни и мерките за деескалация на напрежението в Сирия.

Двамата лидери ще проведат работна вечеря в президентския дворец „Бештепе“ в Анкара. Бойко Борисов и Реджеп Тайип Ердоган ще обсъдят и възможните двустранни действия за намаляването на мигрантския натиск, както в района на съвместната ни граница, така и в целия регион.

Руският президент Владимир Путин пък ще приеме турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в четвъртък, каза днес Кремъл, потвърждавайки съобщение на турското президентство от по-рано през деня. Очаква се Путин и Ердоган да обсъдят ескалацията на насилието в северозападната сирийска провинция Идлиб, която граничи с Турция.

Придаваме "голямо значение" на сътрудничеството "с нашите турски партньори" в Сирия, увери говорителят на руския президент Дмитрий Песков. В същото време той потвърди ангажимента на Русия към "териториалната цялост на Сирия" и "борбата срещу терористите".

Песков обърна внимание на предупреждението на руското министерство на отбраната, че Русия вече не може да гарантира безопасността на турските самолети над Сирия, след като сирийското правителство затвори въздушното пространство над провинция Идлиб.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НЕма страшно, Вожда е там на вечеря и ще оправи нещата со дупе.
45
2
 
30
 
! Отговори
Знаещ преди 4 години
Никой не желае тея бежанци в Европа, почти няма немец който да има положително мнение по темата бежанци. Самите бежанци, огромна част от тях са толкова неблагодарни, при най малкия проблем от страна на властите са агресивни и цинични с обиди кън държавата която ги храни и се грижи за тях. Курсове, аусбилдунги, соц помощи, безплатни жилищТрябва да има единно мнение и категорично решение от страна на всички държави в Европа че просто повече бежанците не са добре дошли и няма повече да се приемат
44
1
 
12
 
! Отговори
въпрос преди 4 години
абе за другарката меркел нищо не се пише, що така?! нема ли поне едно добре дошли?
43
3
 
10
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 4 години
...Erdogan ne e vinoven a vinovna e liberano-demnonokraticna Evropa ,koiato se darji kato prostitutka ...I saotvetno shte bade tretirana kato takava !!!
42
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Блокиране на границите с Турция, нито един турски тир да не влиза в Европа и тоя отворко е свършен за един месец.
41
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво ни интересуват нас вратите за Европа,ние бг врати да затворим,и охраняваме. Европа ми е последна грижа. Много е грозно точно в навечерието на 3-ти март да сеправят срещи с турския султан,който ни запалшва с мигарнстко цунами. Брутален е опита на властта да отмени националния ни празник,за да не бъде освирквана. Стойте си в София,кой ви кани на местата където народа празнува? Още по-хубаво като ви няма.
40
17
 
6
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
Другарите пишещи тук много се радваха на "царя и султана,че били големи приятели":):):):)А са реват колко лош бил султана:):):):):)А на нас ни е мноооооого смешно:):):):)На Просото само,ако му копипейстна няколко поста за Ердоган ше му стане лошо:):):):):)
39
2
 
27
 
! Отговори
SS преди 4 години
Ако близо 4 милиона тръгнат към Западна Европа това ще е края на ЕС.Соц системи ще се сринат.А на нас само милион да преминат от тук,ще ни изедят и ушите!!
38
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ги праща, ние трябва с 7.62 да ги посрещнем.
37
15
 
6
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
До РеалистНа парламентарните през 2021 обаче,победител отново ще бъде ГЕРБ:):):):):):)
36
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
дали ще си вземат хотел или стая за почивка фа се любят на воля .кой ще е пасивния обаче се пита
35
14
 
10
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
А само допреди няколко седмици,кога Тайпи купи от Путин С400,другарите пишещи тук го имаха за "наш човек":):):):):)Сега кога Тайпи ги подпука Руснаците,реват колко бил лош:):):):)А аз още тогава им казвах,че се самозалъгват:):):):)
34
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко е за пари.Турция е окупирала северна Сирия,защото от там минава пътя на петрола и трябва да стигне до турското пристанище Искендерун.Освен това огромните залежи в морето около Кипър изисква турция да присвои северозападна Сирия,което и прави.Ще делкат със Изсраел и САЩ.Не случайно за там са се запътили американски самолетоносачи.
33
4
 
19
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
От цялата тази работа май големият победител ще е Русия.
32
3
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
"Много объркана ситуация"...Какво всъщност става?..-Ердо,добре,кавардисал сай за нещо,но какво е това нещо?Турската армия настъпва в Сирия безогледно,предизвиквайки мигрантски потоци,но това май не смущава Ердоган?!ТУРЦИЯ И ОСТАНАЛИТЕ ХИЕНИ ,захапали Сирия, ПРОИЗВЕЖДАТ мигранти с милиони,обаче некой друг требало да поеме грижата за тях ?.."Много объркана ситуация".Едва ли някой е наясно какво става в тоя регион.Поне "Сирия още не е паднала",както отговори баба Ванга на въпрос "Ще има ли Тре
31
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вината е изцяло на Европа,оставиха го да безчинства в Турция, после нахлу и окупира Сирия, Европа мълчи. Сега ще нападне и Гърция само гледайте
30
4
 
21
 
! Отговори
въпрос преди 4 години
чудя се, тоя на снимката що още диша, няма ли свободни снайперисти?!
29
6
 
7
 
! Отговори
antifashizam преди 4 години
idvat rqza nite pushki, she se lee sperma, bulgarkite shte rajdatt
28
11
 
38
 
! Отговори
БАЛКАНСКА ФЕДЕРАЦИЯ! преди 4 години
Незабавна Балканска федерация! Всички балканци мразим Турция. Това ни обединява. Мразим исляма. БЪЛГАРИЯ + РУМЪНИЯ + ГЪРЦИЯ + СЪРБИЯ. Добавете и ХЪРВАТСКА И УНГАРИЯ! Имали сме дрязги в исторически план, но сега е време за ОБЩ ФРОНТ срещу Турция. Само заедно можем да победим държавата терорист, пълна с ***!
27
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако мнозинството мигранти бяха свестни хора, мжеше и да ги приемат, но не са.