Съвременният човек - ориентиран към по-малобройно поколение

Сексолог: Тенденцията е в цял свят ражданията да намаляват
2 мар 2020 21:10, Анисия Иванова
177
Съвременният човек - ориентиран към по-малобройно поколение
Снимка: Bulgaria ON AIR

Ражданията у нас продължават да намаляват, а процентът на тези, които са извършени със секцио, да се увеличава. Общо 54 762 са били ражданията у нас през изминалата година срещу 55 796 през 2018 г. и 58 237 през 2017 г.

"Това е тенденция, която съществува в целия свят. Съвременният човек е ориентиран към по-малобройно поколение, но такова, което се отглежда при много по-добри условия, за да се развие като по-пълноценна личност", коментира сексологът Румен Бостанджиев в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Той обърна внимание на това, че ако искаме да запазим потенциалите на нашата национална общност, въпросът е по-скоро как да създаваме условия, при които тези квалифицирани българчета да остават в България.

По думите му има неща, които остават скрити, а именно, че ние сме първенци в Европа по брой на малолетни раждащи момичета, което е предпоставка те да блокират своето социално развитие и децата, родени от тях, да имат неравностойна съдба.

"Политиката не бива да стимулира ранното раждания. Ясно е, че едно раждане под 18-годишна възраст води до много неблагоприятни промени в семейните общности на тези млади майки. Стратегията е да се разбие модела на гетото, защото там властват закони, които трудно могат да бъдат променени чрез държавна политика", заяви Бостанджиев пред Bulgaria ON AIR.

Според него е излишна паниката, че жената трябва да роди до 24 години и ако ражда на 34, едва ли не е вече възрастна.

"Нека да отчитаме емоционалните фактори, свързани с благоприятната семейна ситуация и отношенията между двамата родители и социалната ситуация, свързана с това човек да има стабилен статус", допълни сексологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такива сте ми ясни-лузъри без жена и деца,без образование,без собствен дом,без добра работа.Бачкате някъде за мизерна заплата или разчитате мама и тате да ви издържат и мислете,че всички са като вас.Ами не са.
131
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И нека съм селянин.Одеве точно ти оплюваше панелките,сега обърна другата плоча.Това показва,че си един злобен комплексар.То не беше нужник на двора, животни и домашна ракия, накрая и *** ме изкара.
130
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахаха.Завършил съм езикова гимназия и "Право" ,ама щом си казал може и *** да съм.Нито животни гледаме,нито пък домашна ракия варя.Даже изобщо не пия алкохол. Спортувам и теглото ми е даже под нормата. Да не съм луд да гледам животни,вместо да си купя месо от магазина?
129
2
 
2
 
! Отговори
До 130 преди 4 години
Как пък от милион мъже не намери един, който няма да се напива и да ти крьшка ?Дали проблемът е в мъжете или в теб?Познавам поне 10 свестни мъже ,които не пият и не кръшкат,ама жените не ги харесват, щото са добри момчета.Търсите лошите,пък после решете защо ви биели и кръшкали
128
4
 
1
 
! Отговори
СССР2 преди 4 години
До Анонимен1во. Бяха НЕзаконни частните къщи на 3 етажа! Това всеки, който е строил тогава го знае!2ро. Бас държа, че обичате плюскането, тежките трапези и имате наднормено тегло, ти, децата ти и жена ти!3Не, нямате добри доходи. Вие сте *** военен, а жена ви даскалица. И фактът, че живеете извън града и имате на двора кокошки и прасета ви прави селяни. За мен "буркан-икономиката" не е мерило за щастие! Вие бъдете щастливи плюскайки и варейки ракия, а от мен светът чака да бъде покорен!
127
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-голямо спокойствие ли има някой емигрант в Лондон, който живее като скот с още 10 човека на етаж с обща баня и тоалетна?Който прекарва по 2 часа на ден в метрото,блъска по строежите по 10 часа на ден?
126
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахаха.Викаш нужник на двора.Това ли ти измисли кратуната?Ами нямаме нужник на двора.Още като се строеше къщата имаше тоалетна и баня на всеки етажИ пълни глупости са,че по време на комунизма не са разрешавали да се строи на три и повече етажи.Разходи се до някое село близо до София или Пловдив и ще видиш дали няма къщи по на три -четири етажа.И спокойствието си го имам-живея си в къща близо до града,не ме притесняват престъпници,получаваме добри за България доходи.
125
3
 
4
 
! Отговори
do 128 преди 4 години
Еми ето заради такива коментари жените не щат да раждат. За какво да раждам като детето ще си е само мое и само аз ще го гледам? Пък оня ще си развява байрака, ще се напива и ще ми кръшка? Я сиктир от тука... По-добре без деца от колкото деца от такъв!
124
1
 
1
 
! Отговори
СССР2 преди 4 години
До АнонименАми мерилото, господине, не е плюскането и трупането на вещи и дрехи вкъщи, нито 10 годишната таратайка. Мерилото е спокойствието на живота и достойното заплащане. За мен мечтата не е да съм като вас в къща от 80-те едва, че при това и соц. колиба с нужник на двора, на която последните 20 години достроявате третия етаж, защото по времето на тоя соц повече от 80 квадрата къща (апартамент да, но къща не) не даваха да имаш, така че 100 % като типичен българин сте достроявали с години.
123
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПотърпевшаБрей.И като сте толкова години заедно как пък жената не забременява?Моята жена още на втория месец забременя.Явно и жената не иска деца, щом не е забременяла при дългогодишна връзка.А мъжът не го бъркат толкова децата,щото жената ги гледа.Така че рядкост са мъже, които не искат деца.
122
3
 
11
 
! Отговори
Потърпевша преди 4 години
Истината е, че и на мъжете не им се правят деца. Всеки когото познавам ми е заявявал, че смята след 35 години да става баща а пък щял да си търси млада 20-27 годишна. През това време докато станат на 35 тези мъже сменят безброй жени, изяждат им ценното време и изведнъж тези жени се събуждат на 30+ с цъкащ вече биологичен часовник и в търсене на партньор, който да иска деца. Само дето такъв партньор много рядко се намира. Не обвинявайте само жените, мъжете също са не по-малко виновни.
121
2
 
3
 
! Отговори
СССР2 преди 4 години
До До 121Господине, ако мерилото за стандарта на живот на човек за вас са ви вещите вкъщи и пътуванията с раздрънката кола из родната провинция, то нито аз, нито някой западняк има за какво да ви завижда. Разбирам, че е трудна глътка да преглътнеш истината, че си роб на системата и на 1 къща с ниски тавани от 80-те, с 4 климатика и 4 телевизора както и нуждата да наричате всекиго *** заради това, че ви дава с лъжица да опитате от тази горчива истина в 1 глътка, но положението ви е сиромашко.
120
3
 
3
 
! Отговори
До 121 преди 4 години
Не бе ,***.Аз съм военен,жената е учителка.Къщата е строена през 80-е години и съм й правил основен ремонт. Има си локално парно,слънчеви батерии на покрива.Имам и 4 климатика и 4 телевизора.140 кв.метра етажът.На такава къща Тодор Колев й казваше прогимназия.Имам си и двор с ливада,цветя,люлки за децата,барбекю.И не ходим само на море.Всеки месец сме някъде на курорт-Велинград,Банско,Хисаря.За такъв живот и много западняци могат да мечтаят.
119
4
 
5
 
! Отговори
№ 42 точно и ясно преди 4 години
формулира и проблема, и решението му. Ако не искаме да се самоунищожим чрез свръхпренаселване на планетата, не бива да сме повече от 1 милиард. Ако днес наложим ограничение занапред всеки да създава не повече от 2 деца,след 3-4 поколения ще сме около един милиард.Ама кой да мисли хуманно? Предпочитат да наливат помощи на пр_ими_тивни племена, за да грабят ресурси от земите им, та някои корпорации да станат свръхбогати. И след 2-3 века ще унищожат 90% от човечеството,за да останем 1 милиард.
118
6
 
2
 
! Отговори
До 117 преди 4 години
Стига глупости. В България образованието е безплатно.Има евтини общежития и студентски стол.Така че изобщо не е скъпо да завърши висше образование .А има и задочно образование-някой може да работи и да учи. Това да не е САЩ с платените университети. Просто на жените не им се гледат деца и си търсят оправдания.
117
3
 
2
 
! Отговори
СССР2 преди 4 години
До АнонименИ като се вишисти и двамата какво? Ти сигурно си дистрибутор на кроасани, а тя работи в някоя канцелария или като касиерка. И като обикаляте пустите села в България с 20 годишната кола и най-великото ви преживяване е морето през лятото и плюскането на тежки трапези по празниците, какво? И после пак обратно в тясната с ниски тавани схлупена къща, която достроявате вече 20 години и бачкане, бачкане, бачкане... Това ли е неробският нескотски живот?
116
1
 
0
 
! Отговори
До 116 преди 4 години
В аутлетите продават стоки ,които са по-стари модели.Затова са и по евтини.Ама мен не ме бърка,че ще нося модел 2017г,вместо 2019г.Нали са"Адидас".Преди 5 години от същият аутлет си купих "Пума"пак намалени. Постоянно обикалям с тях и не са мръднали.
115
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
***-и двамата с жената сме с висше образование.И постоянно обикаляме из България с децата по историческ забележителности.Ходим на кино,театър,в парка.Ти ако поискаш само и нямаш пари да се снимаш,си е твой проблем.
114
2
 
4
 
! Отговори
СССР2 преди 4 години
До До 111То е ясно, че за българина колибата с нужник на двора може да бъде "къща/вила", че и манталитета ми е ясен "за всяко дете по 1 етаж" та да може вие като нямате препитание на дърти години да си имате болногледачи в лицето на децата, които никъде няма да мърдат! Нали за всяко ще има по 1 етаж! И щат не щат ще ви гледат! Туй то! С 3000 лв ще им осигурите на всички в къщи плюскане и това е достатъчно! За друго освен плюскане и дрехи на намаление от някой мол няма кой знае каква нужда...
113
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
когато едно общество се развие дотолкова,че животът е сигурен и комфортен и има всичко необходимо,тогава приоритетите стават други,количеството отстъпва на качеството,хората имат малко но осигурени и образовани деца,в които са вложени отношение и направляване.В бедните общности количеството е определящо,пък което оцелее,оцелее.Това е валидно навсякъде по света,дори китай,като се разви,раждаемостта падна значително,в индия все още са като хамстери,вкючително и нашите индийци