Съвременният човек - ориентиран към по-малобройно поколение

Сексолог: Тенденцията е в цял свят ражданията да намаляват
2 мар 2020 21:10, Анисия Иванова
177
Съвременният човек - ориентиран към по-малобройно поколение
Снимка: Bulgaria ON AIR

Ражданията у нас продължават да намаляват, а процентът на тези, които са извършени със секцио, да се увеличава. Общо 54 762 са били ражданията у нас през изминалата година срещу 55 796 през 2018 г. и 58 237 през 2017 г.

"Това е тенденция, която съществува в целия свят. Съвременният човек е ориентиран към по-малобройно поколение, но такова, което се отглежда при много по-добри условия, за да се развие като по-пълноценна личност", коментира сексологът Румен Бостанджиев в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Той обърна внимание на това, че ако искаме да запазим потенциалите на нашата национална общност, въпросът е по-скоро как да създаваме условия, при които тези квалифицирани българчета да остават в България.

По думите му има неща, които остават скрити, а именно, че ние сме първенци в Европа по брой на малолетни раждащи момичета, което е предпоставка те да блокират своето социално развитие и децата, родени от тях, да имат неравностойна съдба.

"Политиката не бива да стимулира ранното раждания. Ясно е, че едно раждане под 18-годишна възраст води до много неблагоприятни промени в семейните общности на тези млади майки. Стратегията е да се разбие модела на гетото, защото там властват закони, които трудно могат да бъдат променени чрез държавна политика", заяви Бостанджиев пред Bulgaria ON AIR.

Според него е излишна паниката, че жената трябва да роди до 24 години и ако ражда на 34, едва ли не е вече възрастна.

"Нека да отчитаме емоционалните фактори, свързани с благоприятната семейна ситуация и отношенията между двамата родители и социалната ситуация, свързана с това човек да има стабилен статус", допълни сексологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
2
 
3
 
! Отговори
До 100 преди 4 години
Ами гледай структурата на населението. 25 процента са над 60 години.И тепърва делът им ще расте.Младите хора до 15 години са едва 14 процента. От тях голяма част са неграмотни ***.Е кой ще работи,кой ще плаща данъци и осигуровки?Само след 20 години населението в трудоспособна възраст ще намалее с 1 милион.Това са една трета от всички работещи .
91
5
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
България е предимно планинска страна, тъй че не са толкова много местата за заселване. Живеем в технологичен век и е глупаво да се множим като индийците, дето се мятат в реките заедно с кравите си и вършат всичко в същите тези реки. По-добре малко, но цивилизовани.
90
2
 
4
 
! Отговори
До 98 преди 4 години
През 1980г коефициента на плодовитост беше 2,19,сега е 1,56.А и при соца имаше много аборти.В някои години са били повече от ражданията.Тогава имаше жилищни проблеми и властта не насърчаваше висока раждаемост.Аз смених три училища и никъде нямаше съученик от семейство с повече от две деца.
89
2
 
3
 
! Отговори
До 97 преди 4 години
От 28 държави в ЕС България е на 23-о място по населеност.Единствено балтийските държави плюс Швеция са по-рано населени,ама там има много места,където не могат да се обитават.А в България такива места са малко, изключвайки няколко планински района.
88
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При соца раждаемостта също беше ниска въпреки ергенския данък и пр.Просто храта не искаха да раждат роби на комнистите.Само ромите раждаха , защото влстта се грижеше само за тях.Комунистите са слуги на руснаците а те имаха интерес да ни затрият като племе ,а ромите няма да защщават България и са безопсни за плановете им.
87
5
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
България съвсем не е една от най-рядко населената държава - направете си справка и доста ще се изненадате! А що се отнася до раждаемостта - поне две деца е добре вкл. и заради самите деца.
86
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Не спорете - един ще има едно, друг пък повече. Важно е да се гледат както трябва, а не да се мятат по магистрали и да се обучават за джебчии и тем подобни.Ако човек е добронамерен, работлив и поне малко оптимист, независимо от световната несправедливост, нещата му се подреждат!
85
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Каква пустиня ви гони? Направете справка да се информирате за гъстотата на населението тук и после пишете апокалиптични сценарии - да не говорим, че преди много год. сме били мноооооого по-малко! Друг е въпросът кой се размножава, но пък те са безм........озъчни и доникъде няма да стигнат от прототия и мързел, самите те също напускат страната, защото нямало да работят за пенсиите на българите и чужда страна, каквато явно е за тях нашата държава.....
84
7
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Напротив, трябва да се ограничава раждаемостта, защото ще има непредвидими последствия, то вече има. А който си въобразява, че е някакъв гений и трябва да си оставя гените - обикновено това са ***, да бъде така добър да си плаща за удоволствието, а не обратното, както е сега! Ще затриете хубавата планета с размножителните си инстинкти, и не ви идва наум, че повечето само плюскат и пълнят тоалетните!
83
6
 
6
 
! Отговори
До 9$ преди 4 години
Каква Земя ? Живеем в България, която е една от най-рядко населените държави в света и с най-бързо намаляващо население в света.Хайде стига с тия джендърски,либерастки пропаганди.Голяма част от България е демографска пустиня,а скоро ще останат няколко големи града и другаде ще има малобройно население.
82
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съжалявам че имам само две деца.Много ми се искаше да имам 4 или пет, но поради обективни причини, свързани със здравето ми,не мога да имам повече деца.Чак толкова скъпо не излиза гледането на деца.Просто много хора не искат да се ангажират с отглеждане на деца.А те са най-голямата радост.Малката ми дъщеря вечер ме вика на вечеря с думите:"Тате, ам ам"и това е най-прекрасното нещо в живота ми.
81
6
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Стига с тая раждаемост! Едно - две деца е нормално, всичко друго е мизерия и примитивизъм! Да не си мислите, че Земята е някаква дъвка и се разтяга или пък че има безкрайни ресурси? Дори и прясната вода не се възобновявала напълно, както аз си мислех доскоро! И не ви ли идва наум, че един трактор работи вместо стотици, така е и сдругите машини и какво ще прави тази пап.....лач - ще се трепе помежду си ли, що ли, хайде мислете с главите си спрете с това развъждане, та развъждане!!!!!!!!!
80
2
 
4
 
! Отговори
Имали са 91 преди 4 години
Когато те са решили по тяхно желание, а не както ти искаш насила на 18 години да раждат за щяло и нещяло. Също така никой не пожелава да е роден нали.
79
5
 
6
 
! Отговори
до Мда преди 4 години
добре,че родителите ти са имали повече мозък от теб.
78
15
 
14
 
! Отговори
jojo преди 4 години
Няма нищо по-жалко от 30плюс лонгур или лонгурица,неженени,без деца и практикуващи екстремни спортове,работещи по 10 часа на ден и мислейки си,че това е животът.
77
3
 
16
 
! Отговори
Я преди 4 години
Що пък да не може държавата да спре "модела на гетото"? Плаща детски до 2 деца и мигяните спират да се множат, като ***. Предвид и на кофти начина им на живот, умират рано и те така европейската раса ще доминира.
76
16
 
5
 
! Отговори
Един преди 4 години
Никой не ни е виновен за ниската раждаемост . Нито е Бойко, нито Станишев, нито Доган, нито Тръмп, нито Ран-Ът, нито масоните. Питайте младите искат ли деца и всичко ще ви стане ясно.
75
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ражданията намаляват защото живота е супер безмислен.А като добавим и опростачването на човеците които избират за лидери тотални *** като Боко, Трумпи, Ердо и т.н. та за какво да правим МЪЧЕНИЦИ че не разбрах?!Човеците са обречени на изтребление и това една много добра новина.
74
1
 
2
 
! Отговори
179 преди 4 години
да създадат държава. Невъзможно е защото нямат лидери. Така са от както ги има първите Европейски държави. Роми има навсякъде на Евро континента. Изключение прави само Естония.
73
4
 
10
 
! Отговори
179 преди 4 години
Само в Африка имат над 10 деца и живеят като животни. Къде в Малайзия имат по 15-20 деца. Това са пълни глупости. Там хората гонят стандарт ,който е по висок от нашия и се доближава до Западният. Невъзможно е със над 5 деца да имаш пари. Обречени са на мизерия. Само хората в Израел могат да си го позволят защото са спонсорирани от Русия и Сащ. Ромите в Бг да имат макс 4 деца вече . По-млади са защото се възпроизвеждат по бързо и живеят по малко. Ще станат повече от нас но никога няма да успеят..