Съвременният човек - ориентиран към по-малобройно поколение

Сексолог: Тенденцията е в цял свят ражданията да намаляват
2 мар 2020 21:10, Анисия Иванова
177
Съвременният човек - ориентиран към по-малобройно поколение
Снимка: Bulgaria ON AIR

Ражданията у нас продължават да намаляват, а процентът на тези, които са извършени със секцио, да се увеличава. Общо 54 762 са били ражданията у нас през изминалата година срещу 55 796 през 2018 г. и 58 237 през 2017 г.

"Това е тенденция, която съществува в целия свят. Съвременният човек е ориентиран към по-малобройно поколение, но такова, което се отглежда при много по-добри условия, за да се развие като по-пълноценна личност", коментира сексологът Румен Бостанджиев в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Той обърна внимание на това, че ако искаме да запазим потенциалите на нашата национална общност, въпросът е по-скоро как да създаваме условия, при които тези квалифицирани българчета да остават в България.

По думите му има неща, които остават скрити, а именно, че ние сме първенци в Европа по брой на малолетни раждащи момичета, което е предпоставка те да блокират своето социално развитие и децата, родени от тях, да имат неравностойна съдба.

"Политиката не бива да стимулира ранното раждания. Ясно е, че едно раждане под 18-годишна възраст води до много неблагоприятни промени в семейните общности на тези млади майки. Стратегията е да се разбие модела на гетото, защото там властват закони, които трудно могат да бъдат променени чрез държавна политика", заяви Бостанджиев пред Bulgaria ON AIR.

Според него е излишна паниката, че жената трябва да роди до 24 години и ако ражда на 34, едва ли не е вече възрастна.

"Нека да отчитаме емоционалните фактори, свързани с благоприятната семейна ситуация и отношенията между двамата родители и социалната ситуация, свързана с това човек да има стабилен статус", допълни сексологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
1
 
1
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
ДО 114:МИ ТВА ЕВТИНО УА КВО ПРАИШ ТВА 50 ЛЕВА САМО...... В ВИЕТНАМ ПО МОЛОВЕТЕ ВЪРВЯТ ПО 200 ЛЕВА АМА СА МЕСТНО ПРОИЗВОДСТВО А НЕ КИТАЙСКИ МЕНТАЦИ..... Я ВИЖ КВО ПИШЕ ОТДОЛУ ТВА ДА СА ТОЛКОВА ЕВТИНИ НЕЩО МИ НАМИРИСВА НА ФАЛШ
111
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И образованието в България е безплатно. Още повече при тая демографска криза има битка за студенти.Един студент може да живее на общежитие и да се храни в студентски стол.И изобщо няма да му излезе скъпо образованието.Това да не е Оксфорд,та да излиза скъпо образованието.
110
5
 
0
 
! Отговори
До 111 преди 4 години
Хахаха.Живея в къща 140 кв.м.Само хола ми е 42 квадрата.Освен това къщата е на три етажа и на другите етажи живеят родителите ми,които са на 77 и 70 години, а на втория етаж живее вуйчо ми,който също е на 71 години. Т.е като пораснат децата за всяко ще има по един етаж.И ти кога за последно пазарува та пишеш,че с 3000 лв заплата щели децата ми да износват дрехи.Ако искам всеки месец мога да им купувам нови дрехи.Оня ден си купих от аутлета маратонки"Адидас"за 50 лв.
109
1
 
1
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
ИНАЧЕ РАЖДАЕМОСТТА Е ВИСОКА ЕДИНСТВЕНО ПРИ МЮСЮЛМАНИТЕ,АФРИКАНЦИТЕ И ЛАТИНОСИТЕ ПРИ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ Е НИСКА И СА В ДЕМОГРАФСКИ КОЛАПС СЪЩО КАТО ПРИ НАС БУДИСТИТЕ ЕДНА БУДИСТКА ЖЕНА ТРУДНО ИМА НАД 3 ДЕЦА ДА НЕ ГОВОРИМ ПЪК ЗА 5 И НАГОРЕ.... МАСОВО БУДИСТКИТЕ ИМАТ ПО 1-2 И УСПОРЕДНО НА ТОВА ТРУПАТ КАРИЕРА И ОПИТ ДОКАТО ЕДНА МЮСЮЛМАНКА ИЛИ АФРИКАНКА НЕ МИСЛИ ЗА КАРИЕРА А ЕДИНСТВЕНО ДА РАЖДА НЕПРЕКЪСНАТО КАТО ИНКУБАТОР И СЛЕД ТОВА ДОРИ НЕ ЗНАЯТ ИМЕНАТА НА ДЕЦАТА СИ ХАХА ТА ТАКАВА Е РАБОТАТА В СВЕТА!!
108
2
 
2
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
ДО 110:САМО ДЕТО ЖЪЛТА РАСА НЯМА И НИКОГА НЕ Е ИМАЛО ИМА МОНГОЛОИДНА РАСА И 90% ОТ ТАЯ МОНГОЛОИДНА РАСА ИМАТ БЯЛА КОЖА И САМО 10% СА МАТОВИТЕ И СА ГЛАВНО В ФИЛИПИНИТЕ И ИНДОНЕЗИЯ.... ХОРАТА ПО СВЕТА СА БЕЛИ,ЧЕРНИ,КАФЯВИ НО НЯМА ЖЪЛТИ ИЛИ ЧЕРВЕНИ.......... ДАЖЕ САМИТЕ АЗИАТЦИ НЕ СЕ САМОУПРЕДЕЛЯТ КАТО ЖЪЛТИ ПОНЕЖЕ НЕ СА А НА СВЕТЛИ И ТЪМНИ(ТЕЯ С КАФЕВИЯ ПИГМЕНТ) НАПРИМЕР В ВИЕТНАМ Е ДОСТА СРАМНО ДА СИ ТЪМЕН(ПОНЕЖЕ СЕ СВЪРЗВА С РАБОТА НА ПОЛЕТО И БЕДНОТИЯ) ВСИЧКИ ИСКАТ ДА СА СВЕТЛИ И КРАСИВИ!!!!!!!
107
2
 
2
 
! Отговори
СССР2 преди 4 години
До До 104С тези ви доходи те гарантирано ще износват едно на друго дрехите и обувките си докато растат натясно в общи стаи и ще развиват комплекси за малоценност. А и на 3-те ли ще осигурите добро образование, за да имат що-годе по-читаво бъдеще? Дори и да можете с 300 зора, искате ли в действителност да живеете така? В панелката? На тясно? Износвайки дрехите си като гаврошовци? Нищо лично, но май сте от хората, за които най-важно е плюскането, за което 3 к определено стигат, но това ли е живот
106
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жълтата раса и тя изчезва. Имат много ниска раждаемост. Дори Китай ще почне да намалява до 6 години.
105
3
 
1
 
! Отговори
До 104 преди 4 години
Каква сиромашия?Имам приятел фермер,който дава по 50 лв на ден и пак не може да намери работници.А на по работните надника отива на 70-80 лв.Сметни по 22 дена в месеца колко прави.Ще дам и пример с моето семейство-жената взема като учителка 1300 лв, аз взема 1700 лв. И не живеем в някой от големите градове.Тия 3000 лв ни стигат спокойно да си гледаме двете деца,даже мислим и за трето.
104
2
 
1
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
НАПРИМЕР В ЕДИН ВИЕТНАМ ЖЕНИТЕ МНОГО ДЪРЖАТ ДА БЪДАТ БЕЛИ(И ТО КАТО МЛЯКО БЕЛИ) НА ЦВЯТ И АКО НЕ СА ТАКИВА ПОЛЗВАТ ХИЛЯДИ КОЗМЕТИКИ ЗА ИЗБЕЛВАНЕ НА КОЖАТА ТАКА ЧЕ СПОКО БЕЛИТЕ В СВЕТА НЯМА КАК ДА ИЗЧЕЗНАТ ПОНЕЖЕ ИМА МНОГО НАТУРАЛНО БЕЛИ ОТ ДРУГИТЕ РАСИ КАКТО И МНОГО ДЕТО СЕ ИЗБЕЛВАТ..... НО АКО ВИЗИРАТЕ БЯЛАТА ЕВРОПЕЙСКА РАСА ДА ТЯ Е ЗАСТРАШЕНА СЪЩО КАТО НАШАТА БУДИСТКА РАСА И ДВЕТЕ РАСИ СМЕ ПО 500 МИЛИОНА НАСЕЛЕНИЕ И ДВЕТЕ РАСИ ИМАМЕ ОТРИЦАТЕЛЕН ПРИРАСТ НА НАСЕЛЕНИЕТО ТАКА ЧЕ...................
103
2
 
1
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
НЕ Е ФАТАЛНО АКО БЯЛАТА(ЕВРОПЕЙСКАТА) РАСА ИЗЧЕЗНАТ НО ЩЕ БЪДЕ ФАТАЛНО АКО НИЕ БУДИСТКАТА РАСА ИЗЧЕЗНЕМ ПОНЕЖЕ СМЕ ЕДВА 500 МИЛИОНА И ИМАМЕ УЖАСНИ ДЕМОГРАФСКИ ПОКАЗАТЕЛИ..... БУДИСТКАТА ЖЕНА РАЖДА МАЛКО ПО 1-2 3 НАЙ МНОГО ДЕЦА...... ДОКАТО ХРИСТИЯНИТЕ И МУСЛИМИТЕ СЕ ПЛОДЯТ КАТО ЗА СВЕТОВНО..... А ИНАЧЕ БЯЛОТО(ПО ЦВЯТ) НАСЕЛЕНИЕ В СВЕТОВЕН МАЩАБ НЯМА КАК ДА ИЗЧЕЗНЕ ПОНЕЖЕ МНОГО ХОРА ОТ ДРУГИТЕ РАСИ СА БЕЛИ НА ЦВЯТ(БЕЗ АФРИКАНЦИТЕ) НАПРИМЕР 90% ОТ МОНГОЛОИДНАТА РАСА ИМАТ БЯЛА(СВЕТЛА) КОЖА ТАКА ЧЕ.
102
1
 
1
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
ЗА НАС ЩЕ БЪДЕ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНО ДА НАПРАВИМ 100 МИЛИОНЕН ВИЕТНАМ ИЗЦЯЛО БУДИСТКИ ТЕЯ ХОРА СА МНОГО БОРБЕНИ И НЯМАТ ЗАГУБЕНА ВОЙНА ОТ КОГОТО И ДА Е.. ПИТАЙТЕ МОНГОЛЦИТЕ,ЯПОНЦИТЕ,КИТАЙЦИТЕ,ФРАНЦУЗИТЕ,АМЕРИКАНЦИТЕ КАК СИ ТРЪГНАХА ОТ ТАМ С ПОДВИТИ ОПАШКИ И ПОВЕЧЕ НИКОГА НЕ СЕ ВЪРНАХА ТА ТАКИВА БОРБЕНИ ХОРА НИ ТРЯБВАТ НА НАС ЗА ДА ЗАПАЗИМ БУДИСТКИЯ СВЯТ ЧИСТ ОТ ВРЪХЛИТАЩИТЕ ХРИСТИЯНСКИ И МУСЛИМСКИ БАШИБОЗУЦИ ОТВСЯКЪДЕ И ОТ ВСЯКАКЪВ ВИД И ТИП!!! ДАНО ВИЕТНАМЦИТЕ ПРИЕМАТ ТЕРАВАДСКИЯ БУДИЗЪМ!! ХА ДАНО
101
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То затова Мел Гибсън и Еди Мърфи имат по 9 деца, щото да неудачници.Тръмп и Орбан са с по 5 деца. И те сигурно осмислят живота си с децата.
100
2
 
2
 
! Отговори
СССР2 преди 4 години
До Анонимен 102Бе не те е ли срам да манипулираш така, бе? Колко от младите семейства имат 5000 лв нетен месечен доход, та дори и в София? Програмистите сигурно ще визираш, любимият пример, но те да не представляват 4 милиона души от населението в страната ни, бе, ей? Абе, ей... караш ме да се изнервям чак...То ситият на гладния не вярва просто... Кога е била такава масова сиромашия в страната? За мен свобода не е да чакаля за намаления в магазините и да мога да си изплащам айфона на мутрите
99
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално е при съвременния технологичен и равноправен свят да намалява нуждата от деца.В миналото деца са се раждали предимно за работна ръка. После - да запълнят емоционални липси при родителите. Ако погледнем как е в природата - животните се грижат за малките си само до момента, в който те са способни да се грижат сами за себе си. Няма го това да се вкопчиш в децата си и да ги направиш смисъл на живота си, просто защото не си способен да се справиш с живота си сам.
98
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви роби те гонят?В София средната заплата минава 1500 лв.За образованите е от 2500 нагоре.Двама образовани родители са с общо доходи 5000 лв.1000 да плащат за ипотека и пак им остават 4000 лв месечно.На това ли му викаш робство?В провинцията заплатите са по-ниски,ама там повечето живеят в собствени жилища.Среден доход на образовани семейство е 3000 лв.
97
3
 
2
 
! Отговори
СССР2 преди 4 години
Разбирасе за малоукият по-смислено от това да прави секс и да наснася едно количество деца няма.Правете дЯца, че да може да има повече хора да работят, за да изплащат на комунистите скъпите им вили, частни самолети и коли.Бедният българин така и не се научи, че от всякъде е вързан като роб с ниски доходи, кредити, лоша образователна и здравеопазваща система (за елитът има правителствена болница) и обрича на същото робство и своето поколение, защото робът може да направи само друг роб...
96
2
 
6
 
! Отговори
До 99 преди 4 години
Кои са прекалено много-българите ли?Българите са не повече от 5,5 милиона в България и намаляват с по 70 хиляди на година. Само след 40 години българите ще са под 3 милиона.А до края на века ще са под милион.А това, че не искаш деца си е твой избор. Ама недей да пишеш глупости, че сме били прекалено много.
95
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пък нямам и едно и не смятам а имам. Прекалено много сме и е време съзнателно да намалим популацията си.
94
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нашият премиер-слънце пък на стари години създаде поколение.
93
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добри новини- малцинствата вече не раждат толкова много- от приятели лекари го знам. Същото важи за бачкаторите от крайните квартали- мерси, нямаме нужда да храним гърла на бъдещи миячки, берачи на малини и камериерки. Масовият профил на дете, родено в София, е такова от родители с добро образование, добре платени специалисти около 30-те, които не са бързали да снесат на 19 и да хвърлят бебето на бабите и то да израсте в простотия и в липса на адекватни ценности.