Съвременният човек - ориентиран към по-малобройно поколение

Сексолог: Тенденцията е в цял свят ражданията да намаляват
2 мар 2020 21:10, Анисия Иванова
177
Съвременният човек - ориентиран към по-малобройно поколение
Снимка: Bulgaria ON AIR

Ражданията у нас продължават да намаляват, а процентът на тези, които са извършени със секцио, да се увеличава. Общо 54 762 са били ражданията у нас през изминалата година срещу 55 796 през 2018 г. и 58 237 през 2017 г.

"Това е тенденция, която съществува в целия свят. Съвременният човек е ориентиран към по-малобройно поколение, но такова, което се отглежда при много по-добри условия, за да се развие като по-пълноценна личност", коментира сексологът Румен Бостанджиев в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Той обърна внимание на това, че ако искаме да запазим потенциалите на нашата национална общност, въпросът е по-скоро как да създаваме условия, при които тези квалифицирани българчета да остават в България.

По думите му има неща, които остават скрити, а именно, че ние сме първенци в Европа по брой на малолетни раждащи момичета, което е предпоставка те да блокират своето социално развитие и децата, родени от тях, да имат неравностойна съдба.

"Политиката не бива да стимулира ранното раждания. Ясно е, че едно раждане под 18-годишна възраст води до много неблагоприятни промени в семейните общности на тези млади майки. Стратегията е да се разбие модела на гетото, защото там властват закони, които трудно могат да бъдат променени чрез държавна политика", заяви Бостанджиев пред Bulgaria ON AIR.

Според него е излишна паниката, че жената трябва да роди до 24 години и ако ражда на 34, едва ли не е вече възрастна.

"Нека да отчитаме емоционалните фактори, свързани с благоприятната семейна ситуация и отношенията между двамата родители и социалната ситуация, свързана с това човек да има стабилен статус", допълни сексологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблема е,че бялото население намалява,европейското население намалява,а останалите се множат като зайци.
71
9
 
1
 
! Отговори
поправка преди 4 години
Ама ние не се притесняваме от ромите,важното е, че България ще продължи да съществува,па дори и С голямо ромско население.
70
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До BULGARISTANАма ние не се притесняваме от ромите,важното е, че България ще продължи да съществува,па дори и голямо ромско население.
69
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 72Не е само това , кой ти носи парцали в 21 век?При 7.5 милиарда население, бялата раса все повече намалява.Това пак е безначение за мен, но има значение за безразборното изразходване на ресурсите на планетата.
68
9
 
0
 
! Отговори
До 74 преди 4 години
Там е работата, нашите другари не щът църквата да се върне на власт, и да командва парада. Само дето, няма ли религия, няма семейни ценности, а няма ли такива ценности, няма държава. Нищо де, Карл Маркс ще ги спаси. Бързо у Русия да направите френска целувка на Ленин.
67
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като нещете големи семейства не ревете, че нациите ви се топят! В ислямските държави ще продължат да растът защото там семейството е мн важно. В Израел също раждаемостта е мн висока сред евреите.В Латинска Америка са католици и също се увеличават.Само в атеистичните, ултралиберални, феминистки, деградирали шитхoли има мизерна раждаемост.
66
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вариантът да създам дете, което да е добре в родината си, е да го възпитам като подъл тиквен крадец.За съжаление това не ми е възможно.
65
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 69Завои за коя баба говорим. Защото има една няколко умрели деца, а целелтив живеете ужасен живот. Днес не искаме това за децата си. То И аз мога да ги натръшкам 12 и да ядът по един картоф на ден, да не се къпят, да носят парцали от коша, ама ... това ли да сакаш за децата си?
64
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно си мислех да направя дете-роб в територията, в която воюва Трактора с Тиквата!Чудесна идея ми се вижда!
63
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямам нищо против човека, обаче все едно ми приказваше приспивна песен.Не знам дали е имал досег до ралния живот напоследак, но младите както и по старите не мислят за семейства.Разбира се тези които вече имат семейство, да не ми се сърдят.Аз виждам, не си затварям очите.Щом при такава раждаемост при ромите имаме отрицателна раждаемост и то забележете - втори или първи в света, значи нещата много куцат в БГ.
62
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно време баба ти е живяла в дворец . Всичко е в главата .
61
6
 
12
 
! Отговори
BULGARISTAN преди 4 години
След 30 години територията ще се владее от ромите
60
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 51има още избори в Европа, САЩ, Канада и т.н. нали? та кой управлява се решава на тези избори! така, че не знам какво искаш?!--------------------------------Ама те са едни марионетки,каквото им казват от задкулисието което управлява света,това ще правят,дълбоко се съмнявам,че дори и американския президент има 100% власт.
59
7
 
5
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
АЗ СИ СТЯГАМ ВИЗАТА И ЗАМИНАВАМ ЗА ВИЕТНАМ ПОНЕЖЕ ИМАМ ЗА МИСИЯ ДА ВЪРНА КОРАВИЯ ВИЕТНАМСКИ НАРОД ОБРАТНО КЪМ КХМЕРСКО-БУДИСТКИЯ ИМ ПРОИЗХОД А НЕ ДА СЕ ПОДЛЪГВАТ КЪМ ТЕЧЕНИЯ ОТ ИЗТОЧНА АЗИЯ(ГЛАВНО ОТ КИТАЙ) КИТАЙЦИТЕ СА ГИ ВЛАДЯЛИ 10 ВЕКА НО ТАКА И НЕ УСПЯХА ДА ПРЕЧУПЯТ ВИЕТНАМСКИЯ ДУХ НАЦЯЛО НО СЕГА Е ВРЕМЕТО ВИЕТНАМСКИЯ НАРОД ДА СЕ ВЪРНЕ КЪМ БУДИСТКИЯ СИ КОРЕН ЗА НАЧАЛО ДА ПОКАЖА КАК ТРЯБВА ДА СЕ РАЗВИВА БУДИСТКИЯ СВЯТ КАТО НАПРАВЯ НА НЯКОЯ ВИЕТНАМКА ПОНЕ 10 ДЕЦА ЗА ПРИМЕР НА ВСИЧКИ БУДИСТИ!!!
58
7
 
3
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
КИТАЙЦИТЕ ОТ ВЕКОВЕ ТОРМОЗЯТ БУДИСТКИЯ ТИБЕТСКИ НАРОД И ЗАТОВА ИМ СЕ НАТРЕСЕ ТОЯ ВИРУС ДЕТО ГИ МОРИ ГЛАВНО ТЯХ КАКТО СЕ КАЗВА ТЕ МОЖЕ И ДА СА БЕЗБОЖНИЦИ НА ГОСПОД НАКАЗВА ПРИЧИНИТЕЛИТЕ НА СТРАДАНИЕ НА НЕГОВИТЕ ХОРА(В СЛУЧЕЯ ТИБЕТСКИТЕ МЪЧЕНИЦИ) КИТАЙЦИТЕ СА БЕЗКРУПОЛНИ КОМУНИСТИ ЗА ТЯХ НЯМА НИЩО СВЯТО И ЗАТОВА ВСИЧКИ ТЕХНИ СЪСЕДИ ИМ СА ВРАГОВЕ НАЙ-ВЕЧЕ ТЕЯ ОТ ЮГОИЗТОЧНА АЗИЯ... КИТАЙЦИТЕ СИ МИСЛЕХА ЧЕ ЗАГРАБЯТ РЕСУРСИТЕ ИМ Е ДА АМА НЕ ПОЛУЧИХ ЗДРАВ РИТНИК ОТЗАДЕ И СЕГА *** РАНИТЕ СИ
57
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След 30 години територията ще се владее от ромите. Ромките започват да раждат от 13 годиши и раждат по седем деца. В момента ромите са два милиона. Имаше период на стагнация във възпроизводството им понеже пътуваха в чужбина. Сега разбраха че в чужбина нема гювеч и започнаха да се прибират. Те са бъдещето ви. А жените и момите ви да си пазят дупките за туршия.
56
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 43Ти май не разбираш живота.Европа е с най много държави на континент.Всички промени в нашата цивилизация до сега идват от Европа, не че е нямало арабски или китайски учени, просто европейците асимилират с цел забогатяване.Сега за омразния социализъм или комунизъм по старо му.Почти всички западно развити държави имат социализъм, тоест безплатна храна, транспорт, образование и т.н...само че разликата че не е руски и тогава се успокояват джендърите.
55
6
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
ГЛЕДАМ ПО КЛИПОВЕТЕ В ЮТУБ ИМА ДОСТА КРАСИВИ ВИЕТНАМКИ ЗАТОВА Е ХУБАВО ДА СИ ХВАНА ЕДНА И ДА И НАПРАВЯ 10 БУДИСТЧЕТА КАТО ПЪРВО Я НАКАРАМ ДА ПРИЕМЕ БУДИЗМА И СЛЕД ТОВА И ДЕЦАТА НИ!!!! ТА ТАКА ЩЕ СЪМ СИ ИЗПЪЛНИЛ ДЪЛГА КЪМ КУЛТУРАТА,ЦИВИЛИЗАЦИЯТА,РЕЛИГИЯ КЪМ КОЯТА СПАДАМ И САМО ТОГАВА БУДА ЩЕ ВЪЗНАГРАДИ УСИЛИЯТА МИ ДА ЗАПАЗЯ БУДИСТКИЯ СВЯТ ЖИВ НЕ КАТО НЯКОЙ ШМАТКИ ЦЯЛ ЖИВОТ БЕЗ ДЕЦА САМО КУПОНИ И ЗАБАВЛЕНИЯ И ПОСЛЕ СЕ ЧУДЯТ ЩО МУСЛИМИТЕ СЕ УВЕЛИЧАВАТ В БУДИСТКИТЕ СТРАНИ АМИ ТЕ ИМАТ ПО 20 ДЕЦА БЕ..
54
6
 
3
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
ДРУГИЯ ВАРИАНТ Е ВИЕТНАМ ДА ПРИЕМАТ МАСОВО БУДИЗМА И ТАКА ВСИЧКИ ОТ КОНТИНЕНТАЛНА ЮГОИЗТОЧНА АЗИЯ(БЕЗ ОСТРОВИТЕ) ЩЕ СА ОТ ЕДНА РЕЛИГИЯ(ТОЕСТ БУДИЗМА) И ТАКА ЩЕ СЕ СЪЗДАДЕ МОЩЕН ЩИТ СРЕЩУ ОРДИТЕ ОТ МУСЛИМИ И ХРИСТИЯНИ ДА НЕ СЕ МЕСЯТ В НАШИЯ БУДИСТКИ СВЯТ!!!! ПО ПРИНЦИП ВСЕКИ ТРЯБВА ДА СИ ЗНАЕ МЯСТОТО ЗАТОВА Е НАЙ ДОБРЕ ХРИСТИЯНИ ПРИ ХРИСТИЯНИ МУСЛИМИ ПРИ МУСЛИМИ И БУДИСТИ ПРИ БУДИСТИ И ТАКА НЯМА ДА ИМА РАСИЗЪМ ДИСКРИМИНАЦИЯ ОМРАЗА И КУЛТУРНИ РАЗЛИЧИЯ
53
6
 
3
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
РЕШЕНИЕТО Е НАМАЛЯВАНЕ НА РАЖДАЕМОСТТА В ХРИСТИЯНСКИТЕ И МУСЛИМСКИТЕ ДЪРЖАВИ ПОНЕЖЕ МЮСЮЛМАНИ+ХРИСТИЯНИ СА 6 МИЛИАРДА ОТ ОБЩО 8 МИЛИАРДНИЯ СВЯТ..... ЗА СВЕДЕНИЕ НИЕ БУДИСТИТЕ СМЕ ЕДВА 500 МИЛИОНА(АБСОЛЮТНО МАЛЦИНСТВО) ДОКАТО ХРИСТИЯНИТЕ И МУСЛИМИТЕ СЕ ПЛОДЯТ КАТО ЗАЙЦИ НАШИТЕ БУДИСТКИ ЖЕНИ БЛЕЯТ И ГЛЕДАТ ДА ЖИВЕЯТ И ДА ГРАДЯТ КАРИЕРА........... АБСОЛЮТНО ПАГУБНА И ГРЕШНА СТРАТЕГИЯ НА БУДИСТКАТА РАСА И ТРЯБВАТ ДЕЦА А НЕ КУПОНИ И ЗАБАВЛЕНИЕ... И ТОВА Е ВАЖНО НО ДЕЦАТА СА НА ПЪРВО МЯСТО.....