Младите искат всичко и веднага - чужд предприемач за живота си у нас

Българската образователна система не става за нищо според бизнесмена
4 мар 2020 19:03, Елка Василева
131
Младите искат всичко и веднага - чужд предприемач за живота си у нас
Снимка: архив, БГНЕС

"Младите хора в България след половин година работа вече искат да са началници с високи заплати. Искат всичко и веднага, а всъщност изобщо не са подготвени." Как един чужд предприемач вижда България и българите, разказва Дойче веле.

Чешкият предприемач Ян Скварил има личен опит и интересна гледна точка за демографските проблеми в България: "Много предприемачи тук ми се оплакват, че все по-трудно намират персонал за своите предприятия. В същото време сякаш не предприемат нищо, за да задържат наличните си работници и служители", разказва Ян Скварил от консултантската фирма "Next Consult".

"Българската образователна система за нищо не става"

Преди 15 години Скварил основава своя компания в България и дори създава семейство с две деца. Предприемачът твърди, че има огромна разлика между излизащите сега на трудовия пазар млади поколения и по-старата генерация на заетите в икономиката и управлението.

Още по темата

Неговият биографичен опит в Чехия бил съвсем различен: "Когато навърших 18, моите родители ми казаха: Отивай в Прага да си изкарваш сам парите за висше образование. Наложи се да работя като строител, за да внасям семестриалните такси. Днес в България виждам "деца" на по 30-35 години, чиито родители още ги гушкат. Идват в моята фирма за интервю и се оказва, че не могат да си напишат автобиографията, не знаят как се организира среща или как се обобщава казаното на нея. А това означава, че българската образователна система не става за нищо. Напредък има единствено в обучението по чужди езици, защото преди 15 години тук ме разбираха по-добре на чешки, отколкото на английски. Ненормално е обаче стойностните млади българи да продължават да учат до 30-годишна възраст, без да получават практическа подготовка. Те бързо прехвърлят 40-те, докато започнат работа, която би им позволила да създадат семейство и да имат деца", обобщава Скварил.

Социоложката Елица Димитрова от БАН цитира едно ново национално изследване, което установява значително разминаване между желанието на младите българки да имат деца и крайната реализация на тези намерения. Анкетираните отдават най-голямо значение на парите в брой, които получават от работодателите и от държавата за отглеждането на децата.

В същото време те критикуват държавните институции и общините заради липсата на бърза и ефикасна помощ за осигуряване на места в детски градини, добри учебни заведения и извънкласни занимания. В България делът на записаните в детските ясли и градини, който е от огромно значение за възпитанието на младите поколения и особено за съдбата на децата от ромските квартали, е с една трета по-нисък от съответния показател за Европейския съюз като цяло.

Ян Скварил допълва изводите на социолозите със своя личен опит. "Да отглеждаш дете в България е уникално скъпо упражнение. Принуден съм да излизам от работа, за да карам децата си на училище и после да ги прибирам. На два пъти дори се регистрирах на чужд адрес, защото в близките училища нямаше места. Добре поне, че имам бавачка, защото в България проблем е и намирането на детегледачи. А тъй като съпругата ми също работи, за трето дете не можем и да мечтаем. Шокираща в България е и продължителността на училищните ваканции - цели 4 месеца децата фактически нищо не правят. А месец преди началото и след края на ваканциите те практически и не учат. Така половината от всяка година по време на детството и юношеството се оказва изгубена за развитието на децата. А родители като мен се чудят какво да правят децата си през този дълъг период", разказва Скварил.

Чешкият предприемач е недоволен и от учебните планове. "Децата могат да ви кажат точно в коя година са се разделили Източната и Западната римски империи. Но не разбират защо това се е случило и какви са били последиците. В училище просто не ги учат да анализират. В същото време, за да бъде записано в математическа гимназия, голямото ми дете трябва да решава извънредно трудни задачи - едва ли не на равнището на завършилите висша математика. За мен целта е ясна: учителите искат да взимат по 50 лева за частен урок. Много обичам България, страната е прекрасно място за живеене с много качествени хора. Но за жалост техните умения и усилия нерядко се насочват в грешна посока - измами, фалшификации, корупция. Всички тук го знаем, но си траем и нищо не правим за решаването на проблемите", обобщава с огорчение Ян Скварил.

"Младите тук искат всичко и веднага"

Като предприемач той самият изобщо не разчита на българската образователна система - сам подбира и обучава кадрите си. Предпочита по-възрастни и улегнали специалисти, защото младите след половин година вече искали да са началници с високи заплати, бонуси и служебна кола. "Но за това са виновни и родителите, и държавата, и мъчителният български преход към демокрация и пазарно стопанство. Младите тук искат всичко и веднага, защото много сме ги разглезили. А трудът става все по-автоматизиран и дигитализиран и нуждата от работна ръка постепенно намалява. Ето защо си мисля, че демографските проблеми на България не са чак толкова остри и опасни. За какво ѝ е на страната висока раждаемост при сегашното състояние на образователната система?", пита риторично чешкият предприемач.

Социоложката Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч" смята за безсмислен дебата колко млади българи понастоящем напускат и колко се завръщат трайно в родината си. Тя припомня, че през 1997 година покупателната способност на българите е представлявала едва 29% от средния показател за членките на Евросъюза, но в края на 2018 вече възлиза на 51%. Защо този показател е важен в случая? Димитрова обяснява: "На базата на нашите проучвания, а и въз основа на опита на бивши комунистически страни като Полша, ние установихме, че едва когато средният доход на българите достигне поне 75% от този в ЕС като цяло, броят на завръщащите се може трайно да превиши броя на заминаващите. Точно това се случи в Полша, която през миналата година за първи път е отбелязала траен превес на броя на завърналите се над този на напускащите", казва Димитрова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чехът е прав за образованието - погледнете синтактичните, граматичните и.пр. грешки в коментарите. За висшето, което практически е средно специално във средна Европа, да не говоря изобщо. Актуалното висше е просто срам за българското образование, но щом физкултурници и пожарникари "водят" проспериращата държава, какъв резултат ще очаквате. Но принципно казано коя фирма в България има нужда от инженери или специалисти щом в "rabota.bg" търсят зидари или оператори на машини с висше.
118
0
 
2
 
! Отговори
Ани преди 4 години
Резултат на социалистическия преход в България.В родината все още има хора които мислят че думата социализъм е нещо добро.Това са деца на родители които не са получили жилище с труд, а от държавата, защото са били нуждаещи се. Получавали са социални придобивки, без да са се изпотили.В резултат, онези които са им робували за да им доставят тези придобивки, се оттегляме да работим за други страни и народи.А който не си е носил сам водата не знае стойността на всяка капка.
117
5
 
0
 
! Отговори
извод преди 4 години
Предприемачи като този, дал бог в излишък. Има и за износ, но .....Каква е ползата от неговите консултантски изводи, само той си знае.
116
3
 
6
 
! Отговори
Един от Германия преди 4 години
Когато един човек (важи и за народ ) е необразован и *** - много лесно се управлява. Дай му лесни развлечения, направи го КОНСУМАТОР, всеки ден да купува онлайн дрънкулки и парцалчета от е-бей и амазон. Това иска НСР, да няма критично-мислещи, а само консуматори, далеч от политика - това искат и световните концерни. Рзвитието на обществото, не само в БГ и ЕС, е планирано и планът се изпълнява.
115
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не зная за чеха от статията, до колко е прав или не, но българина не може да търпи критика. Не може да приема, когато му казват истината за бего самия.Чуе ли нещо, което не му харесва за себе си, вместо да се замисли...започва веднага да атакува отсрвщния и нещо от рода...абе ти ли ще ми кажеш на мене...и т.н.
114
6
 
3
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
И дойче велв и тоси чужд "предприемач" ДГД!
113
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чешкия предприемач е направил един брилянтен и невероятно точен анализ на българската действителност, действителност която българските политици не пожелаха никога да видят и проумеят за съжаление!
112
0
 
2
 
! Отговори
Емил преди 4 години
Тук сме си малко по безотговорни.
111
1
 
5
 
! Отговори
Смешник преди 4 години
Да така е ,но факторът че 750? се смята за цяло състояние.
110
27
 
9
 
! Отговори
ноби преди 4 години
абе *** и пульо дошъл да прави далавери у нас и недоволства. я си заминавай за бохемия и си намери евтини чехи, ***
109
3
 
11
 
! Отговори
+- преди 4 години
Никой предприемач няма да иска да загуби добрият си работник ,а не този който иска 2000 лв ,а работи за 600-700 лв,те качествените избягаха,у нас останаха за съжаление -некачествените ,които искат само пари ... .Един пример : Отидете до някоя бг футболна "звезда" и го попитайте ,доволен ли е заплата си -не ще Ви отовори ,малко плащат ,а искат да им тичам по полетто ....я вижте има ли някой наш "гениален" футболист в първите 5 първенства по футбол -НЯМА,еми ходи на Запад-там ще ти платят ХХХХХ
108
3
 
7
 
! Отговори
До 112 преди 4 години
Ти се позна ,бе ,работникО!)Ето 112 е по-цял ден тук във форума и се практикува как да работи ... .)
107
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А чуждите предприемачи искат ако може да им се работи за без пари. Като не му харесва тука, да си ходи в Чехия или някъде другаде.
106
3
 
10
 
! Отговори
Мияч на чинии преди 4 години
"Младите българи искат всичко и веднага", а баба ми казваше: Българино не е беден за малко, а е беден за млого !Всички знаеме и мотото на Андрешко: Абе я да напраим един удар, па не ме тръсете за работа !
105
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прав е чеха за всичко.Само да вметна,че дори и сега когато се говори за коронавируса,в софийските училища рядко има *** в тоалетните,да си мият децата ръцете.За състоянието на самите тоалетни изобщо не искам да говоря.Много деца се стискат за да не ходят в тях.Държава в чиято столица сапуните и тоалетните в училищата се считат за излишен лукс за децата какво образование да има?И как децата да обичат училището и държавата?
104
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубав анализ на бг действителността. Този няма да го мислим, предприемач с бавачки и чистачки и пак се оплаква, че му излиза скъпо да си гледа децата, а какво да кажем ние на заплата, без помощен персонал?! Тук ценностите ни са много сбъркани освен затъналите институции, като образование, здравеопазване и т.н, което и да хванеш, нищо не работи, както трябва.
103
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както обикновено истината е по средата. Да, за доста неща е прав чехът, обаче за 500 Евро заплата какво очаква?! Хем заплатите като в Африка, хем работа като в Япония. Е, как да стане? Като имат изисквания за това и онова, ама почнете да плащате АДЕКВАТНО! Просто е. Все едно е да идеш в магазина да си избереш най-евтиния модел телефон и да се чудиш защо няма функциите на последен модел смартфон. Същото е. Качествените хора струват пари! За заплати от 600-1000 лв какво очакват? Чудеса?
102
3
 
25
 
! Отговори
шопендар преди 4 години
винаги е било така,чужденците да виждат по добре от нас какви са кусурите ни,но никой не обръща внимание на това.децата ни губят в мързелуване половината от всяка година а досега никой в държавата не го забеляза.
101
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората на 20 в момента са *** като краставици между звездите - толкова са ***, че дори не им стига акъла да усетят колко са *** :)
100
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
105,Мой роднина преподава в университет. Сам ми се е оплаквал какви безумия учат децата му в училище. Вика, учебниците им са написани от хора, които хал хабер си нямат за кого ги пишат. Огромен обем информация, който просто не им е интересен и те съответно го намразват. Отделно, че не ги учат изобщо да мислят сами. Вика, деца на по 12 години, вземеш ли му телефона и не може и до магазина да иде. Тотално неоправни.

Спонсорирани публикации