Германия се нуждае от работници, търси ги на Балканите

Корупцията в балканските страни води до голяма емиграция
18 фев 2020 15:12,
136
Германия се нуждае от работници, търси ги на Балканите
Снимка: БГНЕС

Германската икономика зависи от имиграцията. Затова федералното правителство стартира програма за привличане на чуждестранни специалисти под мотото „Make it in Germany“. Това е национален приоритет, пише БГНЕС.

Още по темата

„Без чуждестранни експерти не бихме могли да поддържаме благосъстоянието си. Не можем просто да чакаме тези хора, трябва да работим, за да ги привлечем, “каза министърът на труда Хубертус Хайл.

Германската статистическа служба твърди, че до 2035 г. броят на трудоспособните граждани в страната ще бъде намален от четири до шест милиона. В много отрасли има недостиг на работна ръка. Според Германската търговско-промишлена камара (DIAC) около 56% от фирмите смятат недостига на работна ръка за най-голям риск за бизнеса.

Земя на заселници

Федералното правителство най-накрая се вслуша в призивите на бизнесмените и от известно време работи усилено, за да създаде предпоставки за привличане на експерти от чужбина. След дълъг дебат беше приет Законът за миграцията на професионалния труд, в който федералното правителство призна, че Германия е страна на заселници – шест десетилетия след първата голяма вълна заселници.

Германия ще е сред най-големите губещи от Brexit

Основната цел на закона е да улесни достъпа на чуждестранните работници до германския пазар на труда – при това практически във всички отрасли.

“Всъщност няма значение откъде идва човек, най-важното е да се докаже, че иска да се интегрира в една държава, че иска да се сработва и да бъде част от обществото. И тогава не става въпрос за това откъде е човек, а как човек иска да се интегрира “, заяви федералният министър на образованието Аня Карличек пред Дойче веле (ДВ). В понеделник в Бон тя, заедно с колегата си Хайл, откри новата институция за признаване на професионални квалификации. В момента в Германия има около 1400 различни служби, които се занимават с признаването на чужди дипломи.

Процесът на признаване досега беше твърде сложен и отнемаше твърде много време, много по-дълго, отколкото в скандинавските страни или в Съединените щати и Канада. С новия център за признаване на дипломите това трябва да се коригира.

По-проста и по-бърза процедура

В бъдеще всички, които се интересуват от работа в Германия, трябва първо да се свържат с новия Център, който ще им помогне да подготвят пълната документация, необходима за признаване на квалификации, ще им бъде на разположение за консултиране и разпространяване на техните кандидатури до съответните органи във всички германски провинции.

Но това, което помага на Германия, от друга страна, отваря големи проблеми. А именно, югоизточната част на Европа не я напускат само най-добре квалифицирани кадри с висше образование, но и лица, които се грижат за тях, медицински персонал, майстори автомобилни механици и т.н. От страни като Северна Македония, Сърбия, Хърватия или БиХ в Германия идват повече от 100 000 работници.

Правителството на Германия знае ли какво означава това за пазара на труда в тези страни? Попитахме министър Хайл:

„Сключихме няколко двустранни споразумения, например да не изтегляме лицата, които се грижат за медицината, от онези страни, които се нуждаят от тези работници. Смятам обаче, че има нужда от свобода на движението, защото ако го организираме добре, тогава ще има ползи и за двете страни и това, в крайна сметка, засилва нашите отношения“.

Добре за Германия, лошо за Балканите?

На 1 март тази година в Германия влиза в сила новият Закон за миграцията на професионалната работна сила. С него ще се улесни пристигането и търсенето на работа в Германия за всички страни извън ЕС. В бъдеще гражданите на държавите-членки на ЕС вече няма да имат предимството. Един от регионите, към които традиционно се насочват германските работодатели, е Западните Балкани.

“В миналото получавахме много заявки от Западните Балкани. Това е един от регионите, който е много важен за нас, защото там намираме много добра, квалифицирана работна сила. От друга страна, има много хора, които знаят немски език, което е огромно помощ при интеграцията “, заяви пред ДВ Торстен Ролфсмайер от Федералната служба по заетостта.

Мотивацията за напускане не са само германските заплати, но корупцията, лошите перспективи и липсата на правова държава. От 2000 г. насам милиони хора от региона са го напуснали. Сред тях има голям брой млади, високо образовани кадри, оставяйки след себе си голяма пропаст на вътрешния пазар на труда и нарастващ демографски проблем. От друга страна, паричните преводи на новите гастарбайтери от чужбина помагат за поддържане на социалния мир в техните страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Германия е велика, искам и аз да живея и работя там!
120
1
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Дойчо да запретва ръкавите,и да започва да работи и мръс.ната работа.
119
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В окаяно състояние е здравната им система,имат 14 здравни каси работещи по пътеки,обаче от толкова много мигранти се чака с месеци за прегледи и изследвания,поне в България плащаш и си избираш болницата и лекаря ,в Германия не може!Само ако си с частна здравна осигуровка!Оставят те в коридора,нямат персонал и лекари за толкова много придошли!Е,ако си със здравна частна осигуровка става веднага ,но заплатата ти трябва да е бруто 6000евро,за да си с частна здравна осигуровка!
118
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега ако си лекар,мед.сестра,физиотерапевт,мебелист,шпахловчик,бояджия,фаянсаджия,ще диктуваш заплатата си в Германия,озеленител,водопроводчик,ел.техник,ел.инженер,само да знаеш малко немски!
117
4
 
15
 
! Отговори
шоп преди 4 години
Ами те си внесоха работници, само че такива дето само лежат и лапат помощи. Сега ние да им работим.
116
0
 
12
 
! Отговори
едно към едно преди 4 години
А аз се чудех защо фондация Ханс Зайдел чрез Боко управлява така безкруполно БГ,а то за да гонят хората от страната,а на останалите да им пробутват немските коли!
115
0
 
11
 
! Отговори
Джо преди 4 години
Държавата смуче парите на хората а Пеевки смуче парите на държавата. Как да вярваш на държава в която сивата икономика е 40%. И добре че е сивата икономика защото другата икономика в България е смачкана тотално. Запитайте се защо чуждите инвестиции са толкова мизерни и защо нашите емигранти в чужбина са най-големия "инвеститор" в страната.
114
0
 
11
 
! Отговори
Найден преди 4 години
Бизнесо и държавата мислеха че са много тарикати и затова почнаха да остават без хора. Ние нямаме нужда от България, но България ще има нужда от нас. Старите номера вече няма да вървят.
113
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е добре де, нали Мъркел вкара толково черни и арабески. Мисля казаха че над 10% от населението са мигранти вече.Значи черните смучат социялки а робите от балканите да работят... малко нагли са това германците.Между другото който не е имал вземане даване с арабески и черни - много нахални, безкруполни, нагли, манипулативни и винаги гледат как да те прецакат. Мислят всички други за балъци ... бягайте далеч
112
0
 
17
 
! Отговори
Пешев преди 4 години
Има ли смисъл да се натискаш за работно място където ще те ползват 6 месеца и после ще те изхвърлят като ***? Всички работодатели ще получат това което заслужават. Не е вярно че българите не искат да работят. БГ работодателите просто не искат да плащат. А БГ държавата е най-големия мошеник от всички.
111
2
 
10
 
! Отговори
В Бг. нищо не става! преди 4 години
В германия търсят роби, ами в България какво търсят? Глупави да работят денонощно за 20 лв. и не се знае дали ще си вземеш парите. Който е отишал не се е върнал.
110
5
 
19
 
! Отговори
Иво преди 4 години
ТАРСЯТ РОБИ
109
6
 
27
 
! Отговори
Хемус преди 4 години
Как няма да търсят,като чистият германец от бачкатор се е превърнал в ***,мислещ само какво да яде и гледа *** риалита по ТВ!За младите да не говорим *** разбери,кой е момче кой момиче!Нация от зомбита!
108
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 114 не се коси, тая статийка е от Нела Неуката. Тя така може!Та тука съм със 3 индийци, един румънец, една американка, един италианец, един китаец и 5 немци, та праим конструкционни дейности, а има и един нашенец в производството, но той гледа много особено и не контактувам с него. А бе като навсякъде с българските *** - далече от тях. Само тука в днес.бг да не забраим българскио. Айде лека!
107
0
 
6
 
! Отговори
ПАК НЕЩО ЛИПСВА преди 4 години
ЛИПСВАТ ЗА" АГЕНЦИЯТА ЗА ПРФЕСИОНАЛНО ПРИЗНАВАНЕ" 1/ ПОЩЕНСКИ АДРЕС2/ ИНТЕРНЕТ АДРЕС3/ КАКТО ИНТЕРНЕТ АДРЕС НА " Законът за миграцията на професионалния труд"СТАТИЯТА ВИ Е БЕЗАДРЕСНА И РЕАЛНО СИ Е ЧИСТО ПРАЗНОСЛОВИЕ.НАУЧЕТЕ СЕ ДА ПИШЕТЕ ГРАМОТНО
106
3
 
34
 
! Отговори
Ива преди 4 години
"Германия се нуждае от работници, търси ги на Балканите"- на Меркел и трябват БУДАЛИ, да плащат пенсиите и да хранят 3-те милиони араби и неегрроиди (черните от африка) дето ги импортира... Бейби-Бумърите излизат в пенсия и няма да има кой да храни гостите - германеца ще си иска пенсията, а арабите и негггрооидите социалните помощи... ще отрежат пенсиите и готово.. както до сега правеха...
105
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Живея и работя в Германия вече 6 год.Ако не са чужденците Германия ще се закрие като държава.Повече от 50% от персоналът е чужденци. Също така те (чужденците) работят много по-мотивирано от немците. Немците като цяло се скатават особено от тежка работа.В училищата германчетата са около 20-25% от състава което ще рече че, след 10 год. Германия ще е интернационал. Свърши се вече с "онази" Германия.
104
4
 
6
 
! Отговори
Бочко преди 4 години
Дойчланд моята родина!
103
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То и тука вече нема.
102
3
 
23
 
! Отговори
Djo преди 4 години
Представете си всички мигранти и гастербайъери си тръгнат от Германия в рамките на 3 месеца. Тогава какво става?