Германия се нуждае от работници, търси ги на Балканите

Корупцията в балканските страни води до голяма емиграция
18 фев 2020 15:12, Павел Гълъбов
136
Германия се нуждае от работници, търси ги на Балканите
Снимка: БГНЕС

Германската икономика зависи от имиграцията. Затова федералното правителство стартира програма за привличане на чуждестранни специалисти под мотото „Make it in Germany“. Това е национален приоритет, пише БГНЕС.

Още по темата

„Без чуждестранни експерти не бихме могли да поддържаме благосъстоянието си. Не можем просто да чакаме тези хора, трябва да работим, за да ги привлечем, “каза министърът на труда Хубертус Хайл.

Германската статистическа служба твърди, че до 2035 г. броят на трудоспособните граждани в страната ще бъде намален от четири до шест милиона. В много отрасли има недостиг на работна ръка. Според Германската търговско-промишлена камара (DIAC) около 56% от фирмите смятат недостига на работна ръка за най-голям риск за бизнеса.

Земя на заселници

Федералното правителство най-накрая се вслуша в призивите на бизнесмените и от известно време работи усилено, за да създаде предпоставки за привличане на експерти от чужбина. След дълъг дебат беше приет Законът за миграцията на професионалния труд, в който федералното правителство призна, че Германия е страна на заселници – шест десетилетия след първата голяма вълна заселници.

Германия ще е сред най-големите губещи от Brexit

Основната цел на закона е да улесни достъпа на чуждестранните работници до германския пазар на труда – при това практически във всички отрасли.

“Всъщност няма значение откъде идва човек, най-важното е да се докаже, че иска да се интегрира в една държава, че иска да се сработва и да бъде част от обществото. И тогава не става въпрос за това откъде е човек, а как човек иска да се интегрира “, заяви федералният министър на образованието Аня Карличек пред Дойче веле (ДВ). В понеделник в Бон тя, заедно с колегата си Хайл, откри новата институция за признаване на професионални квалификации. В момента в Германия има около 1400 различни служби, които се занимават с признаването на чужди дипломи.

Процесът на признаване досега беше твърде сложен и отнемаше твърде много време, много по-дълго, отколкото в скандинавските страни или в Съединените щати и Канада. С новия център за признаване на дипломите това трябва да се коригира.

По-проста и по-бърза процедура

В бъдеще всички, които се интересуват от работа в Германия, трябва първо да се свържат с новия Център, който ще им помогне да подготвят пълната документация, необходима за признаване на квалификации, ще им бъде на разположение за консултиране и разпространяване на техните кандидатури до съответните органи във всички германски провинции.

Но това, което помага на Германия, от друга страна, отваря големи проблеми. А именно, югоизточната част на Европа не я напускат само най-добре квалифицирани кадри с висше образование, но и лица, които се грижат за тях, медицински персонал, майстори автомобилни механици и т.н. От страни като Северна Македония, Сърбия, Хърватия или БиХ в Германия идват повече от 100 000 работници.

Правителството на Германия знае ли какво означава това за пазара на труда в тези страни? Попитахме министър Хайл:

„Сключихме няколко двустранни споразумения, например да не изтегляме лицата, които се грижат за медицината, от онези страни, които се нуждаят от тези работници. Смятам обаче, че има нужда от свобода на движението, защото ако го организираме добре, тогава ще има ползи и за двете страни и това, в крайна сметка, засилва нашите отношения“.

Добре за Германия, лошо за Балканите?

На 1 март тази година в Германия влиза в сила новият Закон за миграцията на професионалната работна сила. С него ще се улесни пристигането и търсенето на работа в Германия за всички страни извън ЕС. В бъдеще гражданите на държавите-членки на ЕС вече няма да имат предимството. Един от регионите, към които традиционно се насочват германските работодатели, е Западните Балкани.

“В миналото получавахме много заявки от Западните Балкани. Това е един от регионите, който е много важен за нас, защото там намираме много добра, квалифицирана работна сила. От друга страна, има много хора, които знаят немски език, което е огромно помощ при интеграцията “, заяви пред ДВ Торстен Ролфсмайер от Федералната служба по заетостта.

Мотивацията за напускане не са само германските заплати, но корупцията, лошите перспективи и липсата на правова държава. От 2000 г. насам милиони хора от региона са го напуснали. Сред тях има голям брой млади, високо образовани кадри, оставяйки след себе си голяма пропаст на вътрешния пазар на труда и нарастващ демографски проблем. От друга страна, паричните преводи на новите гастарбайтери от чужбина помагат за поддържане на социалния мир в техните страни.


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
1
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 месеца
Дойчо да запретва ръкавите,и да започва да работи и мръс.ната работа.
129
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В окаяно състояние е здравната им система,имат 14 здравни каси работещи по пътеки,обаче от толкова много мигранти се чака с месеци за прегледи и изследвания,поне в България плащаш и си избираш болницата и лекаря ,в Германия не може!Само ако си с частна здравна осигуровка!Оставят те в коридора,нямат персонал и лекари за толкова много придошли!Е,ако си със здравна частна осигуровка става веднага ,но заплатата ти трябва да е бруто 6000евро,за да си с частна здравна осигуровка!
128
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сега ако си лекар,мед.сестра,физиотерапевт,мебелист,шпахловчик,бояджия,фаянсаджия,ще диктуваш заплатата си в Германия,озеленител,водопроводчик,ел.техник,ел.инженер,само да знаеш малко немски!
127
4
 
15
 
! Отговори
шоп преди 3 месеца
Ами те си внесоха работници, само че такива дето само лежат и лапат помощи. Сега ние да им работим.
126
0
 
12
 
! Отговори
едно към едно преди 3 месеца
А аз се чудех защо фондация Ханс Зайдел чрез Боко управлява така безкруполно БГ,а то за да гонят хората от страната,а на останалите да им пробутват немските коли!
125
1
 
9
 
! Отговори
Де ги букетите? преди 3 месеца
Не става със статии, дойчовци. Искаме цветенца, плюшени меченца, сърчица, прегръдки и селфита с мама Меркел.
"Па видя щем по подир" - както е казал навремето цар Симеон Велики.
124
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Наши хора ми пишат от Германия, че там са изгърмели масово вторите пенсионни фондове и сега, който си е внасял за втора пенсия, ще пие по една студена вода. "Край с богатите германски пенсионери" - така ми пишат. Изобщо, нещо става в таз държава.
123
1
 
22
 
! Отговори
Имат си преди 3 месеца
Към два милиона здрави и прави млади мъже си внесоха от Азия и Африка, как така няма кой да работи?
122
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Искат да изсмучат човешките ресурси и от балканските държави, които останаха извън ЕС. Горките балканци, не им стигат войните, сега и западняците ще ги опоскат. Златните им залежи край Бор ги грабят като нашите.
Преди няколко години бях в Сърбия, храната им все още беше истинска, не знам сега как е, но това ги чака. Ще им вземат всичко ценно, а ще им внасят *** за хранене и дрехи втора употреба.
121
0
 
11
 
! Отговори
Джо преди 3 месеца
Държавата смуче парите на хората а Пеевки смуче парите на държавата. Как да вярваш на държава в която сивата икономика е 40%. И добре че е сивата икономика защото другата икономика в България е смачкана тотално. Запитайте се защо чуждите инвестиции са толкова мизерни и защо нашите емигранти в чужбина са най-големия "инвеститор" в страната.
120
0
 
11
 
! Отговори
Найден преди 3 месеца
Бизнесо и държавата мислеха че са много тарикати и затова почнаха да остават без хора. Ние нямаме нужда от България, но България ще има нужда от нас. Старите номера вече няма да вървят.
119
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е добре де, нали Мъркел вкара толково черни и арабески. Мисля казаха че над 10% от населението са мигранти вече.
Значи черните смучат социялки а робите от балканите да работят... малко нагли са това германците.
Между другото който не е имал вземане даване с арабески и черни - много нахални, безкруполни, нагли, манипулативни и винаги гледат как да те прецакат. Мислят всички други за балъци ... бягайте далеч
118
0
 
17
 
! Отговори
Пешев преди 3 месеца
Има ли смисъл да се натискаш за работно място където ще те ползват 6 месеца и после ще те изхвърлят като ***? Всички работодатели ще получат това което заслужават. Не е вярно че българите не искат да работят. БГ работодателите просто не искат да плащат. А БГ държавата е най-големия мошеник от всички.
117
2
 
10
 
! Отговори
В Бг. нищо не става! преди 3 месеца
В германия търсят роби, ами в България какво търсят? Глупави да работят денонощно за 20 лв. и не се знае дали ще си вземеш парите. Който е отишал не се е върнал.
116
5
 
19
 
! Отговори
Иво преди 3 месеца
ТАРСЯТ РОБИ
115
6
 
27
 
! Отговори
Хемус преди 3 месеца
Как няма да търсят,като чистият германец от бачкатор се е превърнал в ***,мислещ само какво да яде и гледа тъпи риалита по ТВ!За младите да не говорим иди разбери,кой е момче кой момиче!Нация от зомбита!
114
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 114 не се коси, тая статийка е от Нела Неуката. Тя така може!

Та тука съм със 3 индийци, един румънец, една американка, един италианец, един китаец и 5 немци, та праим конструкционни дейности, а има и един нашенец в производството, но той гледа много особено и не контактувам с него. А бе като навсякъде с българските ибрикчии - далече от тях. Само тука в днес.бг да не забраим българскио. Айде лека!
113
0
 
6
 
! Отговори
ПАК НЕЩО ЛИПСВА преди 3 месеца
ЛИПСВАТ ЗА" АГЕНЦИЯТА ЗА ПРФЕСИОНАЛНО ПРИЗНАВАНЕ"
1/ ПОЩЕНСКИ АДРЕС
2/ ИНТЕРНЕТ АДРЕС
3/ КАКТО ИНТЕРНЕТ АДРЕС НА " Законът за миграцията на професионалния труд"
СТАТИЯТА ВИ Е БЕЗАДРЕСНА И РЕАЛНО СИ Е ЧИСТО ПРАЗНОСЛОВИЕ.
НАУЧЕТЕ СЕ ДА ПИШЕТЕ ГРАМОТНО
112
3
 
34
 
! Отговори
Ива преди 3 месеца
"Германия се нуждае от работници, търси ги на Балканите"
- на Меркел и трябват БУДАЛИ, да плащат пенсиите и да хранят 3-те милиони араби и неегрроиди (черните от африка) дето ги импортира... Бейби-Бумърите излизат в пенсия и няма да има кой да храни гостите - германеца ще си иска пенсията, а арабите и негггрооидите социалните помощи... ще отрежат пенсиите и готово.. както до сега правеха...
111
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Живея и работя в Германия вече 6 год.
Ако не са чужденците Германия ще се закрие като държава.Повече от 50% от персоналът е чужденци. Също така те (чужденците) работят много по-мотивирано от немците. Немците като цяло се скатават особено от тежка работа.
В училищата германчетата са около 20-25% от състава което ще рече че, след 10 год. Германия ще е интернационал. Свърши се вече с "онази" Германия.