Нереално е хората, спечелили от лотарията, да си получат парите

Лотарийните билетчета са в историята, хората могат да се надяват на чудо
Обновена: 4 мар 2020 10:48 | 4 мар 2020 10:48, Ния Христова
213

Лотарийните билетчета бяха забранени от държавата и вече официално са в историята. Много хора, които имат неизплатени печалби могат само да се надяват и да водят съдебни битки, за да получат парите си.

"Хората, които са спечелили награди, но не са си получили парите, законът предвижда да си ги получат съобразно правилата на съответната игра. Въпросът е, че тази законова възможност много трудно може да бъде реализирана. Да, проблемът е частно-правен. Въпросът е, че тези хора, дори да имат права, няма как да ги реализират реално", коментира адвокат Валя Гигова пред Bulgaria ON AIR.

Тя поясни, че при всичките претенции на държавата към "Национална лотария" АД няма как частно-правни субекти или физически лица да се конкурират с нея. Държавата винаги е привилегирован кредитор за публично-правните си вземания, подчерта адв. Гигова.

"Струва ми се абсолютно нереално хората да получат каквито и да било пари. В конкуренция с държавата тези хора няма как да си получат сумите. Тези лица нямат специална привилегия", допълни тя.

Адв. Гигова отбеляза, че същото важи и за търговците на дребно, които не са успели да продадат билетите преди да се отмени лиценза и да бъде прекратена дейността. Законът ясно казва, че талончетата трябва да бъдат унищожени от издателя им.

Как може да ги унищожи при положение, че ги е продал на търговци на дребно, които от своя страна не са ги продали на крайни потребители, разпоредбите не казват?

Според адв. Гигова ще бъдат заведени дела срещу България в съда в Страсбург. И изтъкна, че когато не можеш да получиш защита от националния си съд, единствената форма на защита остава съдът на ЕС.

"Не харесвам хазарта. Смятам, че той е опасен за развитието на човека. Но това е единият проблем. Решавайки въпроса, че хазартът ще бъде само държавен, не знам как решаваме въобще въпроса с хазарта... Лица под 18 години въобще не би следвало да имат досег до хазартни игри", каза още юристът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
3
 
9
 
! Отговори
И.И.564 преди 4 години
До ГробокопачГолям ликвидатор си ти бе, мишок жалък. С толкова много злоба, най-много да се ликвидираш сам.
58
1
 
8
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
Кой казва че е нормално. Пак ние да плащаме за човешката алчност, като на ония в КТБ деним наплатихме. Що да е нормално, аз пък казвам,че не е нормално
57
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПораОчевидно водиш доста жалък живот, за да събереш толкова много злоба и жлъч.
56
10
 
1
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
До И.И.564Нъл се досещаш за какво ми е НРБ?:))) За да ликвидирам таквиа като теб! на мен праи и привилегии не ми трябват. Не живея с преходност, а само с надеждата за вашата смърт!
55
8
 
8
 
! Отговори
И.И.564 преди 4 години
До ГробокопачЧервените ***, само за "народната" република ревете, понеже тогава получавахте всичко наготово от държавата по партийна линия.
54
10
 
7
 
! Отговори
Пора преди 4 години
Колко трябва да си мало.умен да хванеш да спонсорираш тая мафия като търкаш билетчета? Колко? Няма величина която може да измери глупостта на тези хора!! И сега същите тия *** се надяват да вземат пари след като са 'спечелили'! Абе - толкова ли ви е акъла бе!! Защо сте купували билетчета? Защо? Не виждате ли че всичко е мафия....Радвам се за такива малоу.мници - да страдат!!
53
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като започнеш от тоя, дето е одобрил общите условия, по които при 10 годишен лиценз се допуска 20 годишно разсрочване на печалбата, та до последния експерт от тази комисия, всички трябва да минат през съда. Иначе най-вероятно ако държавата бъде осъдена в страсбург, всички ние ще плащаме за тарикатските номера на черепа, каскета, владиту и симеонката.
52
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонимеНКак допреди два месеца,държавата не виждаше измамата,а сега изведнъж реши,че има такава и погна Божков?
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЕм питай Цацата бе
50
12
 
10
 
! Отговори
Пора преди 4 години
А най ме кефят тия дето спечелили взели една сума и сега си чакат 'остатъка' ХАХАХАХА голям кеф че нищо повече няма да вземат!! ХАзарта трябва да се забрани със закон - не може да си мислят че ще им дойде всичко на готово без работа!!
49
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименДа пият една студена вода
48
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПораПрав си,като цяло но тук въпросът е принципен! Доколкото знам,Божков е играл по правилата,които държавата му е наложила!
47
3
 
7
 
! Отговори
42 преди 4 години
Логиката е ясна Държавата забранява съответен вид игра, значи билети с последни печалби трябва да се осребрят от нея. Другото са празни приказки.
46
7
 
11
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
До АнонименЛотария "България" защото държавата вече не е НРБ, а е само РБ, т.е. тя е частно притежание на едно лице, понастоящем Бойко Методиев Борисов или на група от лице, подобни на Божков. Толкова. Ако искате Държава, която да мисли за вас, пред нея трянва д аима едно "Н", т.е. да е "Народна". Така виждам,а з нещата. Иначе, те казват, че държавата е на "всички", *** гато им поискаш оставките, 10 години управление им се струват малко;)))
45
14
 
6
 
! Отговори
Пора преди 4 години
Реват за печалби дето не са работили 1 ден за тях! Да реват колкото искат - всеки иска лесни пари - ако може да му падне отгоре без да работи - щом са толкова *** да си дават парите за билетчета и си мислят че ще спечелят сега да реват - балсам за ушите ми!!
44
1
 
22
 
! Отговори
- преди 4 години
Ок - хората да си носят риска! А къде е отговорността на държавата? Къде е отговорността на чиновниците допуснали това ? Отговорността на финансовия министър, на премиера???
43
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да допълня 33А как така Лотария България? Защо се ползва името на държавата за бизнес на частно лице?
42
2
 
18
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
Симеонов, не ми бий минуси, а плащай, бургаски тарикат!
41
14
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ТЕЗИ КОИТО СА ЗНАЕЛИ, ЧЕ КУПУВАТ ИЗМАМАТА НА БОЖКОВ СИ ЗАСЛУЖАВАТ ВСИЧКИТЕ БЕДИ!А ТЕЗИ КОИТО НЕ СА ЗНАЕЛИ ДА СА СЕ ИНФОРМИРАЛИ , ЧЕ НАЦИОНАЛНАТА ЛОТАРИЯ ООД ЧАСТНО ДРУЖЕСТВО НА БОЖКОВ НЕ Е ДЪРЖАВНА!
40
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
много противно изказване. ако тя беше спечелила друга песен щеше да пее, но щом е за други хора било нереално. ами то си има закони, адвокатке. щом не предлагаш решение на проблема си много странна адвокатка.