Директорът на Александровска: COVID-19 не е особено опасна инфекция

Трябва обаче фанатична лична хигиена, посочи той
Обновена: 9 мар 2020 09:38 | 9 мар 2020 09:20, Красимир Ангелов
89
Директорът на Александровска: COVID-19 не е особено опасна инфекция
Снимка: БГНЕС

Страховете на хората от коронавируса са оправдани, но голяма част от тях са безпочвени, заяви пред bTV директорът на Александровска болница проф. д-р Костадин Ангелов.

Още по темата

Той посочи, че е необходимо да се спазва "фанатична лична хигиена" и постоянно да се мият ръцете на човек.

"Хубавото е, че пациентите с коронавирус в България са в добро състояние и попадат в групата на тези, които нямат нужда от интензивно лечение в болнично заведение", каза той.

Професор Ангелов успокои, че коронавирусът не е особено опасна инфекция и може да бъде контролирана.

"Ако имаме 100 пациенти, от тях около 80-90 ще прекарат заболяването без симптоми. Около 10 ще проявят симптоми и едва четирима ще имат нужда от болнично заведение“, поясни шефът на Александровска болница.

Той увери, че лечебното заведение разполага с достатъчно предпазни облекла, които да обезпечат работата евентуален бум на коронавирус в рамките на около две седмици.

"Благодарение на договорката с Турция нуждите ще бъдат обезпечени за месец-два. След като българската индустрия изработи необходимото количество предпазни средства, ние ще гарантираме за изключително дълъг период безопасността на служителите във всички лечебни заведения в страната", каза още проф. Ангелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
22
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 4 години
Никой не би си правил усилието да прави карантина в такива огромни мащаби ако коронавирусът беше безобиден при положение, че така се нанасят огромни икономически вреди. В Италия смъртността на коронавируса е над 5%, а от обикновения грип тя под 0.2% за САЩ например за 2019/2020. Корона вирусът е поне 20 пъти по-смъртноносен от грипа, но чиновници и лекари лъжат масово българите защото ги е страх, че след като случаите нараснат хората ще спат да ходят на работа и икономиката ще се срине...
18
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
продължава се с *** публикации.Вижте какво става с Италия
17
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо не се връзват нещата. Хем не е толкова опасен, хем 16 милиона в северна Италия под карантина. Поредния празнодумец.
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"постоянно да се мият ръцете на човек."На кой човек? Ако всички му мият постоянно ръцете, ще му се повреди кожата много бързо.
15
11
 
4
 
! Отговори
Jj преди 4 години
Ейййй, чета коментарите и си мисля.. мале, мале.. тук само доктори и специалисти са се събрали да коментират. Тц тц тц .. всички знаят и всички са прави, само истинските специалисти са глупави и нищо не разбират.
14
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво толкова все едно да те удари ОРВИ и СПИН едновременно ... а след като се излекуваш цял живот да не ти достига въздух заради пораженията на белите дробове ...
13
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е то и аз да бях шеф на болница и аз щях да съм спокоен, че ще ме излекуват ако се разболея, ама народа не е шеф на болница и ще окапе като мухи докато стане ясно кой бил нулевия пациент... нищо не са научили досега. новини ако бяха гледали от Ухан и от Италия вече трябваше да мислят следващата стъпка, като виждат там какво правят властите и пак не дава резултат, ама толкова им е капацитета
12
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
многознайковци като тия да ги командироват в Ухан и в Ломбардия и там на място да обясняват как не е опасен вируса, как няма нужда да са 16 милиона под карантина в Италия и още сто милиона под карантина в Китай. понеже тези мерки са крайни, нали разбирате, нищо че не дават ефект и продължават да се увеличават случаите на заболели, въпреки тези мерки... ама разбира се, че не е опасен, как ще е опасен...
11
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Паниката определено не е полезна, но и де билното спокойствие също е вредно. Значи представете си, че сте група от 20 човека и един от тези 20 ще умре! А сега кажете - опасно ли е или не е особенно опасно?
10
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно затова е опасна. Мислете с мозъка. Ако имаме 90 без симптоми, заразените след седмица ще бъдат поне 3600, а след 2 седмици - 100 000.
9
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На фона на невижданите досега мерки за ограничаване на заразата в световен мащаб, подобни изказвания изглеждат тъпо и хората започват да се семняват във всичко. Защо на спрете пропагандата за успокояване на населението, не сме толкова смотани.
8
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Досега какво пречеше да се мисли в тази посока - за защитните облекла. Да имаме като цивилизована държава готовност и в резерв. Защо у нас винаги се върви след проблема(бедствието), както примера с остарелия тръбопровод в Перник(почва да се ремонтира след като е дал фира)??? Винаги се чака да се случи и после се действа. Ама хора, превенцията е за мислещите общества.
7
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е опасен, не е! Затова в Израел за нарушение на карантината заплашват със седем години затвор. Тия глупави евреи... а ние сме умни.
6
1
 
20
 
! Отговори
Сестра преди 4 години
моля, Значи Алексадровска болница ще ви приемат всички болни и кашлящи с температура народе ходете в Александровска всички там имат добри условия изградени и специалисти инфекционисти, които могат да ви излекуват за дни.Не забравяйте и лично да благодарите и на Директорът на Алексанровска: COVID-19 не е особено опасна инфекция му кажете занесете му бомбони и го целунете в уста за здраве тоя ***/к
5
9
 
19
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
ВАЖНО Е ХОРАТА ПО СВЕТА ДА ЖИВЕЯТ ВЪВ СТРАХ ТАКЪВ Е СЦЕНАРИЯ
4
24
 
7
 
! Отговори
Той преди 4 години
Виждам,че коментиращи под статията за завършили медицина, специализирали са вирусология по целият свят. :D Що не си гледате ракията и не оставите професионалистите да се изказват.
3
4
 
24
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Ам'че какво опасно да има? Е, само за една нощ в Италия са умрели 130 души, ама от този вирус умират само италианци....
2
0
 
29
 
! Отговори
.. преди 4 години
Как ли са го изнудили за да каже такова нещо... или той е виждал и по-страшни... Е, има и по-страшни, вярно е :)
1
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този професор трябва да го обясни това на италианците, да не се притесняват и да не спират футболното първенство там...