Откъде дойде коронавирусът у нас? Версии за пътя му

Все още нулевият пациент за България не е установен
9 мар 2020 07:00, Елка Василева
114
Откъде дойде коронавирусът у нас? Версии за пътя му
Снимка: БГНЕС

Четири случая на коронавирус бяха установени у нас. Заразени са двама мъже в Плевен на 27 г. и на 61 г., както и две жени в Габрово – пациентка на 75 г. и жена на около 40 г. от медицинския персонал.

Мистерия е откъде дойде коронавирусът у нас. Първата версия беше, че нулевият пациент, който разпространи коронавируса у нас, най-вероятно е влязъл от Гърция. Тази версия обаче отпадна, категоричен бе шефът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски.

Вторият вариант - от италиански работници у нас. “Вече имаме и много италиански фабрики в България, имаме мениджъри, технолози, инженери, които са от Северна Италия”, обясни премиерът Бойко Борисов на извънредно заседание на правителството вчера.

В Плевен, в хотел “Балкан” са настанени около 60 специалисти за строителството на “Балкански поток”. “Част от строителите са и в частни квартири, имаме и много студенти от Италия в Медицинския университет, шивашки фирми”, заяви пред “Труд” кметът на града Георг Спартански.

Още по темата

От Габрово пък дойде версия за пътували до Италия на екскурзия. Става въпрос за близо 40 души, като много от тях не спазвали карантината след завръщането си.

Все още нулевият пациент за България не е установен, стана ясно от изявление на Националния щаб срещу коронавируса.

75-годишната първа болна в Габрово е самотно живееща. Имала само двама близки, с единия не е контактувала въобще, а другият е издирен и изследван, каза шефът на РЗИ д-р Николай Пенчоков, който оглавява и кризисния щаб.

Болната не е излизала от дома си в последните дни, преди да постъпи в болницата на 3 март с бронхопневмония. За нея се грижела друга жена, което ограничавало кръга от възможни други заразени.

Жената е в добро състояние, засега не се налага промяна на лечението ѝ с антибиотици, обясни шефът на болницата в Габрово д-р Минко Михов.

В неделя при трети тест категорично бе потвърдено, че възрастната габровка е заразена, без да е пътувала в чужбина или да е имала връзка с рискови дестинации, пише „24 часа“.

Жители на Габрово твърдят, че са очаквали да ги споходи вирусът, тъй като преди около две седмици хора от града пътували до Италия, за да не им “изгорят” билетите от по 200 евро. После не спазвали домашна карантина, а ходели на работа.

Потвърдиха го и от РЗИ, където са получили 38 карти на лица, които са пресекли границите на България и са поставени под карантина. При насрещни проверки са установили, че 8 от хората, които трябвало да бъдат в доброволна изолация, не са си стояли в домовете. Мярката спрямо тях е единствено неплащане на 14-дневния болничен от НОИ.

“Голям е броят на контактните лица, които се изследват. Само в Габрово са 140. В Плевен все още не е установен окончателният брой на контактните лица”, обясни ген. Мутафчийски.

“Има поголовен скрининг на персонала в болниците, дори на такива, които са без симптоми. Екипите от щаба не спят повече от 48 часа вече, за да идентифицират, извикат и вземат проби от контактните лица”, допълни шефът на щаба.

В двете болници се работи без паника, нормално и спокойно, но с контролиран достъп от МВР, каза още доц. Кунчев.

Най-вероятно през следващите седмици ще има повече случаи на заразени с коронавирус у нас, прогнозира доц. Атанас Мангъров пред bTV.

По думите му всеки доказан случай заразява поне трима и в рамките на две седмици от един се появяват 40 нови.

Кметовете на малки населени места около Плевен бяха натоварени със задачата да следят дали поставени под карантина хора не я нарушават. Това обяви шефът на регионалната здравна инспекция д-р Атанас Гарев, след като в Плевен бяха открити два случая на коронавирус.

В момента в региона има 143-ма поставени под карантина, допълни той.

Под наблюдение са поставени и италиански работници на територията на област Плевен, защото са рисков контингент. При симптоми дори за грип ще бъдат преглеждани и ако се наложи - хоспитализирани и изследвани за коронавирус, съобщи пък вицепремиерът Красимир Каракачанов след заседание на областния кризисен щаб.

Под карантина е цялата белодробна клиника на болницата в Плевен, след като там бяха установени двама мъже - на 27 и на 61 години, с коронавирус. Клиниката се пази от полиция, а карантината важи и за 14 души от персонала.

Болницата в Габрово се озова под полицейска охрана в нощта срещу неделя, когато се оказа, че жена с пневмония, настанена в стационара, е с коронавирус. Униформени с маски застанаха на входовете и не допускаха външни лица освен медици по списък. Започнаха непрекъснати дезинфекции на линейки, коридори и стаи.

Областната болница в Габрово остава под карантина и под полицейска охрана. Ще се приемат само пациенти с животозастрашаващи състояния. Всички останали болни ще бъдат насочвани към съседни болници. Д-р Пенчоков съобщи, че има много недоволни, лежащи в болницата, и техни близки, които искали да влязат в здравното заведение и апелира за спокойствие и проявяване на разбиране към приложената мярка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 107Глупости. Кодът е на Фортран, лично Путин го е пратил на Радев.
98
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев го получава на Шипка по телефона - има снимка от дрон и на телефона пише: "СТАТУС КОРОНАВИРУС ЗАРЕДЕН!". Затова първо в Габрово имаше случай. Нулевият пациент няма да го окрият защото кодът на този вирус е на Паскал, не е на Си.
97
0
 
0
 
! Отговори
Откъде? преди 4 години
От коремното.
96
0
 
1
 
! Отговори
панголин преди 4 години
До Бирено Мечемисля, че китаецът е опънал панголин...
95
2
 
11
 
! Отговори
Няма такава държава преди 4 години
Събрахме бойлука на света /чак от Нигерия има/, за да си напълнят алчните герберунгели ненаситните гуши и заразата плъзна. А Бойко /на него е кръстен бойлука/ обикаля като гламав с вертолета , ама не вижда планините от бойлук.Гешефтаров вместо да обвини Тиквун за бездействие с власт , се опитва да ни баламосва с някакви безсмислени операции и гръмки милиционерски
94
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прополис и чесън ! Висока лична хигиена ! Домовете с белина !
93
2
 
16
 
! Отговори
Офф ,да се омитат преди 4 години
Вируса дойде от безхаберието и невежеството на управляващите герБерунгели.Преди 3 месеца се появи ,но главния тъпана.рин в държавата чакаше до вчера ,че да се сети за най-обикновени маски.Колко трябва да си гламав ,че да чакаш вируса-убиец да те заобиколи, при условие че целия свят и околните държави са пламнали?А парче плат и два ластика са уши се оказаха непосилно технологично бреме за герберската индустрия.Леваци ни управляват ,всичките до един са неграмотни ,алчни и нагли!
92
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Видя се, че българския "бизнес" е менте. Не може елементарни продукти да произведе, само препродава внос. Даже маски от парче лигнин поръбено с по един оверлок.
91
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От кашлящата мисирка дето обиколи всички медии да се вайка, че само кашля, ама хич не е болна. После журналистките и фотографите се измешаха с тълпата на Шипка. Сега даже и Николай Дойнов вече хъхри в новините.
90
0
 
12
 
! Отговори
se преди 4 години
Заразата е отдавна у нас. Просто сега се прояви.Виновни не е правилни по скоро егоисти и безотговорни сънародници и чужди граждани.Късно се реагира в Европа и ето го резултата.Това което се случва тук е същото в над 100 страни.Явно човека е най *** и егоистично същество на тази планета.
89
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С италианския бойклук
88
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С италианския ***.
87
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ...............Не, просто Турция според мен не ги обявяват, за да си спасят летния туристически сезон, нищо повече... Не може в Германия да има толкова много заразени, а в Турция нито един, при положение, че 10-15% от населението в Германия са турци...
86
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има много българи, особено българки, на които само екскурзии, молове и кръчми са им в главите. Каква карантина, какви 5 лева!
85
7
 
6
 
! Отговори
............... преди 4 години
Гадния вирус удари всички държави.За сега само в Турция няма коронавирус защото правят дезинфекция 7/24.Явно комшиите пият повече ракия от нас.
84
2
 
15
 
! Отговори
Бирено Мече преди 4 години
СПИН-а е дошъл от някой, който е правил ceкс с шимпанзеЕболата от ceкс с африкански добитъка MERS от ceкс с овца в Близкия ИзтокВъпроса е да разберем #КОЙ в Чайна е правил ceкс с прилеп и колко малка трябва да е била пишкaтa му - само така ще знаем на кого да се подиграваме.
83
2
 
7
 
! Отговори
Dark Lord Cthulu преди 4 години
МНОГО Е ВАЖНО да се намери първият заболял китаец, защото така ще разберем кой психично болен е правил цуни-гуни муш-муш с прилеп, а това е важно, защото трябва да знаем на кого да се подиграваме.
82
6
 
12
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Бойко Борисов след като се върна от турция, не беше подложен на 14 дневна карантина, а се знае че султана има температура, кашлица и болки в гърлото. ББ му препоръчал ракия с чесън, а Ердоган го заплюл и то като се изхрачил дълбоко. После Бойко в България плюл наляво и дясно.
81
5
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
па и не стана ясно дали "Прокурор 1" на Републиката сай самосезирал и възбудил "досъдебно производство" срещу неизвестен извършител на тежко престъпление,комбинирано с организирана престъпна група....некой да е чул нещо по въпроса?
80
5
 
13
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
нещо не мога да схвана:-НА КОГО И ЗА ЧИЙ.."Х" му е "нужен "НУЛЕВИЯ" пациент?!?!?!?!какви са тия ДИВОТИИ?!?!..И защо не попитат тия от Китай кой всъщност е "нулевия"?!..Пожара пламти с пълна сила,а тия ,вместо да го гасят,търсят.."Кой е драснал клечката?"....ей,се е било микроумие по нашите земи,но такова,каквото се шири в последните Тиквогодини ,НЕ Е БИЛО!!!!!!