Съюзът на артистите иска компенсации заради COVID-19

Христо Мутафчиев: Да се гарантира на актьорите, че ще получат заплатите си
137

25 представления, изложби, ателиета, премиери на книги и за финал - раздаване на престижни награди ИКАР - всичко това трябва да се проведе в рамките на 15-ия софийски театрален салон.

В неделя обаче Министерският съвет излезе с решение за отмяна на всички културни прояви на закрито с цел предотвратяване на разпространението на коронавируса.

Още по темата
"Няма как да не се съобразим с решението на правителството, нямаме никакво намерение да разболяваме някого в театралните зали. Ние ще се съобразим с тази ситуация. Събитията ни ще се случат, но ще бъдат отложени", каза в студиото на "България сутрин" председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев.

По думите му при добро стечение на обстоятелствата театралните събития може да се проведат пред април или май.

Той подчерта, че не може да се забрани на частни структури, каквито са например моловете, да работят. "Държавните театри и общинските театри са организации и институти под шапката на държавата и под шапката на общината", посочи той и продължи:

"Държавата и общината могат да поемат ангажимент за затварянето на държавни структури като театрите. Ние, от Съюза на артистите, ще поискаме заплатите в този луфт от затварянето на театрите заради карантината, да бъде поет от Фонда за бедствията и авариите", обяви Мутафчиев в ефира на Bulgaria ON AIR. По думите му това ще гарантина на актьорите, че ще получат заплатите си по времето, в което театрите не работят.

Той апелира хората да следят информацията в сайта на Съюза на артистите, където ще бъде оповестено за кога ще бъдат преместени събитията.

"Още от първи курс в академията моята преподавателка ни учеше, че театърът е храм. В театъра също би било хубаво да си свалиш шапката и да си изключиш любимия телефон", каза още Христо Мутафчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
1
 
! Отговори
отл преди 4 години
Какво значи искат? Ситуацията е кризистна, те за пари лумтят. По тая логика да вземе и Безос да иска компенсации или арабските шейхчета дето петрола им поевтинява и те да искат някой да ги компенсира ... ?
117
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Молчета и веригите с привилегии ,че театри и кина затварят
116
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато всичко се пука по шевовете,предлагам да вземем да осиновим съюза на артистите!
115
0
 
1
 
! Отговори
Тим преди 4 години
Направиха грешка че не пуснаха кепенцата на моловете
114
0
 
5
 
! Отговори
Бай 100ян преди 4 години
Тея *** хем са делеч по професионализъм от колегите им на запад ,хем искат все едно още са на хранилка при бай Тошо .И стига глупостите!!!Театъра бил храм ,Хаххааххахахах!! Ако театъра е храм то телевизора е неговия пророк !!!! ***!
113
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този пък ако е артист :) Квартален алкохолик.
112
0
 
4
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
Да отиват на чист въздух на къра да копат и сеят.
111
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мега нагли парчета тези артистчета, дайте им по една кирка да ходят да копаят и ремонтират улиците. Поне с нещо ще са полезни
110
0
 
8
 
! Отговори
Мамино момченце? преди 4 години
Само изказването, че театърът бил 'храм' ме настрои да искам да го наплюя този псевдо интелектуалец. Компенсация искал, маминия ***. Да се качва на перваза при медицинските сестри. Последната пиеса, от която си тръгнах, беше все с разни наши имена и репликата 'Който си има балдъза си има два г.за'. След тази реплика си излезнах от салона. То текстовете на Пайнерките не са такава простотия
109
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лаещият Бау,ако на теб ти забранят да тролИш,ще стане много ПРИЯТНО!
108
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да не забравите заплатата и на оня Явор Бахаров ли беше Бахуров ли беше , абе дето пие и кара,......
107
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде бегай да си пиеш ракията и не говори глупости бе Ристьо! каква компенсация от кого да дойде? От държавата ли? Ами по същата логика и ресторантьори , хотелиери, магазинери и тем подобни и те ще поискат компенсация!
106
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да се вдигне стандарта трябва бизнеса да изнася и да му плащат. Това е като едно семейство - нямаш ли заплата, няма как да се вдига семейния бюджет. Просто е. За да е конкретен обаче на други държави трябва активно да се подпомага от държавата известен период и после да има възвращаемост с годините напред, както и работа. Толкова ли е трудно за разбиране?Няма как да има ВИСОК СТАНДАРТ със слаб износ.
105
1
 
7
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До идея #107: Точно такива стриймвани по интернет живи предавания и представления са заместили разни реалити формати с публика в Китай след избухването на епидемията!!! Добър вариант хем за телевизиите и артистите, хем безопасно за публиката... Да вземат да се приспособяват тия, а да не реват! Най-много некой лев за техническо оборудване да поискат, и това е!!!
104
1
 
30
 
! Отговори
sudo преди 4 години
Артистите искат пир по време на чума?
103
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Соцализма не си е тръгвал!
102
0
 
46
 
! Отговори
Мария преди 4 години
Със съпруга ми продаваме закуски в павилионче под наем и сме редовни данъкоплатци. Нас кой ще ни компенсира? Заради Коронавируса клиентите са по-малко и ще стават все по-малко, може да ни затворят, но наема, тока, водата и други разходи разходи, като данък печалба и ДДС трябва да се платят този месец. Артистите ли, ами дребничкия бизнес, който едвам крета?
101
0
 
25
 
! Отговори
общак преди 4 години
Артист е свободна професия, ако си талантлив ще имаш висока посещаемост на представления и съответно висок хонорар. Ако неси си правил добре разчет на парите и свалят няколко представления от афиша и нямаш кинти, това си е твой проблем. Защо държавата трябва да обгрижва хора със свободни професии, ако сте свикнали власта да ви сипва гранули в пахарката за да я възхвалявате, то тоя път няма да ви се получи.
100
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
г-н Мутафчиев ,малко е нагло сега да търсите компенсации ,някак аморално ....Държавните заплати 100% ще си ги получите , ама ако мрънкате за допълнителни хонорари,изложби,представяне на книги раздаване на награди и тн халтури някак баш сега не върви
99
0
 
17
 
! Отговори
идея преди 4 години
Какво пречи да се направи интернет представление?Билетът който е заплатил всеки да е с парола за гледане на постановката.Така пак ще има театър само,че през интернет.Ако постановката се договори с някоя телевизия постановката ще се излъчи по телевизията.Така гледахме телевизионен театър преди 40 години.И сега трябва да може.Дори сега има повече телевизии.Давам идеята с добри пожелания и им пожелавам успех.