Съюзът на артистите иска компенсации заради COVID-19

Христо Мутафчиев: Да се гарантира на актьорите, че ще получат заплатите си
137

25 представления, изложби, ателиета, премиери на книги и за финал - раздаване на престижни награди ИКАР - всичко това трябва да се проведе в рамките на 15-ия софийски театрален салон.

В неделя обаче Министерският съвет излезе с решение за отмяна на всички културни прояви на закрито с цел предотвратяване на разпространението на коронавируса.

Още по темата
"Няма как да не се съобразим с решението на правителството, нямаме никакво намерение да разболяваме някого в театралните зали. Ние ще се съобразим с тази ситуация. Събитията ни ще се случат, но ще бъдат отложени", каза в студиото на "България сутрин" председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев.

По думите му при добро стечение на обстоятелствата театралните събития може да се проведат пред април или май.

Той подчерта, че не може да се забрани на частни структури, каквито са например моловете, да работят. "Държавните театри и общинските театри са организации и институти под шапката на държавата и под шапката на общината", посочи той и продължи:

"Държавата и общината могат да поемат ангажимент за затварянето на държавни структури като театрите. Ние, от Съюза на артистите, ще поискаме заплатите в този луфт от затварянето на театрите заради карантината, да бъде поет от Фонда за бедствията и авариите", обяви Мутафчиев в ефира на Bulgaria ON AIR. По думите му това ще гарантина на актьорите, че ще получат заплатите си по времето, в което театрите не работят.

Той апелира хората да следят информацията в сайта на Съюза на артистите, където ще бъде оповестено за кога ще бъдат преместени събитията.

"Още от първи курс в академията моята преподавателка ни учеше, че театърът е храм. В театъра също би било хубаво да си свалиш шапката и да си изключиш любимия телефон", каза още Христо Мутафчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
23
 
! Отговори
Троль преди 4 години
Излизайте в сивия сектор и правете представления на улицата с маски. Трудно, а? Няма сцена, няма декори, иска се талант, импровизация. Не е само да назубриш някакви текстчета и да ги изиграеш по най-баналния и сух начин, нали?От НАТФИЗ идва това, дайте да си го кажем! Всичко в държавата е разбито, включително и този университет - няма модерни разбирания, учат ги на остарели работи, няма креативност... тва ако са артисти, аз съм Йохан Себастиян Бах
77
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Израел, САЩ, Англия, Франция и куп държави дават по милиард на година за финансиране на иновативни фирми. Тези фирми някой ден вкарват в страните им милиони и милиарди валута. Ние още даваме милиони на банда ритнитопковци, без капка покритие за тази пари. Това е очевАдна некомпетентност.
76
1
 
9
 
! Отговори
бай Спиро преди 4 години
Нали разблокираха държавния резерв на спирт. Да дадат на всеки "артист" по една туба да се ваксинира и проблема е решен !Щото нешенкия "артист" най- обича пиян до козирката да вие, че държавата нищо не прави за изкуВството....
75
4
 
5
 
! Отговори
Тато из Правец преди 4 години
Те и футболистите искат ! Скоро и кръчмарите ще искат ! А пари нема ,купуваме апартаменти в Барселона...
74
0
 
20
 
! Отговори
винкел преди 4 години
Абе, вчера хвалиха халтуриста Блатечки, че си купил палат за 1 милион. 1 млн. от простотии за 50 минути в залата. Сега малко да почине! И другите пишман артистчета, дета никой няма да ги знае слез 3-4 години. У лево!
73
0
 
20
 
! Отговори
31 преди 4 години
Не е истина!!! Наглост!
72
0
 
20
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Тоя като го подкарам с големите токати ще му дам едни компенсации!
71
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото по-бездарен, толкова по-нагъл. Искам обезщетение за идиотските Ви постановки, на които се излъгах да отида
70
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак аз искам държавата да дава пари и за моя бизнес - както за театри, стадиони и тн.Защо се дават 20 милиона за некви стадиони, които са частни?отделно те вадят ли ги тея пари и връщат ли се към нас данъкоплатците? С 20 милиона могат да се финансират поне 40 фирми с по 500 хиляди, за да стимулират икономиката. Квото е в хиляди пъти ппдобре от стадион.??
69
0
 
20
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
Ауу, артистчетата щели да поискат, държавата да им плати заплатите. Наглостта на тези алчни и посредствени кeлеши достигна ново измерение. Да направят някоя халтурка, вместо да чакат наготово от държавата. Така и така халтурите са единственото нещо, с което тия бездарни мyxльовци, горе-долу се справят.
68
0
 
15
 
! Отговори
Дърти Мадуpи преди 4 години
Няма да има пари за Синьо Джони тоя месец и са в паника.. Ми ще пиете Блек Рам един месец, алкохолици такива. Няма да умрете, стига да не пиете по 2 бутилки на ден, както обикновено.
67
1
 
16
 
! Отговори
Ами преди 4 години
Играйте си сценките при затворени врати и ги пуснете на платен стрйиминг по нета бре! Ако са толкова интересни, хората ще платят да ги гледат от вкъщи! Хем ще стигнете до повече хора!
66
0
 
12
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Тия много са изнаглели ве!Поне да правеха добро шоу!
65
0
 
21
 
! Отговори
Dido преди 4 години
Жо за наглост!!! Да ги искат от Китай! Държавата не стига, че взема мерки да ограничи заразата, а й да плаща на артистите! А останалите губещи? Вече има затворени фабрики в БГ заради липса на суровини! Тях кой? Целия свят губи освен производителите на маски, дезинфектанти и лекарства, ама нашите артисти не можело да са сред губещите
64
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоест данъкоплатците да ги обезщетим?! Ама аз като данъкоплатец, също ще претърпя загуби в моят бранш. И на мен ли трябва да държавата, сиреч данъкоплатците да ми платят? Дайте всички един на друг да си размениме едни кинти и всеки ще е обезщетен!
63
0
 
30
 
! Отговори
Моля! преди 4 години
А ние в частния сектор да поискаме и ние компенсации! дето ви плащаме да ни се правите на артисти и то некадърни!
62
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Засилете интереса към изкуството.Увеличете броя на голите сцени за компенсиране на зрителите след спиране на лотарийните билетчета, явно досегашните са недостатъчни. Същото се отнася и за рекламите. Сериалите да обхванат нови социални сфери, например афтеките, ветеринарна медицина, таксита, тирове, затворите, строителството, вузовете, търговски обекти, молове, обществения транспорт, фолка, що не и честотата... И нови народни пенсии на нуждаещите се...
61
1
 
42
 
! Отговори
Владислав преди 4 години
В днешно време всеки е актьор, певец, блогър, влогър, вдъхновител, мотиватор...Няма кой една гайка да завие!Театърът бил храм, пък те сигурно са жреци, будната съвест и духa на народа. Глупости
60
0
 
29
 
! Отговори
публиката преди 4 години
Ицо (Мутафчиев), напъваш се пич да го раздаваш, но тук се изложИ яко.
59
2
 
5
 
! Отговори
До Актьорите преди 4 години
Не се бутайте толко много. Първи ще получат заплати топкоритковците от Пловдив, вие не сте фактор.~ Бойко Футболист и Премиер