Съюзът на артистите иска компенсации заради COVID-19

Христо Мутафчиев: Да се гарантира на актьорите, че ще получат заплатите си
137

25 представления, изложби, ателиета, премиери на книги и за финал - раздаване на престижни награди ИКАР - всичко това трябва да се проведе в рамките на 15-ия софийски театрален салон.

В неделя обаче Министерският съвет излезе с решение за отмяна на всички културни прояви на закрито с цел предотвратяване на разпространението на коронавируса.

Още по темата
"Няма как да не се съобразим с решението на правителството, нямаме никакво намерение да разболяваме някого в театралните зали. Ние ще се съобразим с тази ситуация. Събитията ни ще се случат, но ще бъдат отложени", каза в студиото на "България сутрин" председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев.

По думите му при добро стечение на обстоятелствата театралните събития може да се проведат пред април или май.

Той подчерта, че не може да се забрани на частни структури, каквито са например моловете, да работят. "Държавните театри и общинските театри са организации и институти под шапката на държавата и под шапката на общината", посочи той и продължи:

"Държавата и общината могат да поемат ангажимент за затварянето на държавни структури като театрите. Ние, от Съюза на артистите, ще поискаме заплатите в този луфт от затварянето на театрите заради карантината, да бъде поет от Фонда за бедствията и авариите", обяви Мутафчиев в ефира на Bulgaria ON AIR. По думите му това ще гарантина на актьорите, че ще получат заплатите си по времето, в което театрите не работят.

Той апелира хората да следят информацията в сайта на Съюза на артистите, където ще бъде оповестено за кога ще бъдат преместени събитията.

"Още от първи курс в академията моята преподавателка ни учеше, че театърът е храм. В театъра също би било хубаво да си свалиш шапката и да си изключиш любимия телефон", каза още Христо Мутафчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
19
 
7
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Артистите може да са всякакви ама с това си изкарват хляба... Като ги задължат да не работят се получава неприятно.
97
1
 
20
 
! Отговори
от мен преди 4 години
АБЕ ТО СВЕТА СЕ ПОДПАЛИЛ , ТЕ ... КУЛТУРА!
96
1
 
10
 
! Отговори
БОШЕВ РЕХАБИЛИТАТОР преди 4 години
НЕ МУ СЕ СЪРДЕТЕ НА МУТАВЧИЕВ АЗ ГО ИЗПРАВИХ НА КРАКА ,НО УМА МУ БСТЪР ИСКА КОМПЕНСАЦИИКИ ЯВНО РЕХАБИЛИТАЦИЯТА МУ СЕ ОТРАЗИЛА ОСВЕН НА ДВИГАТЕЛНИТЕ МУ СПОСОБНОСТИ НО И НА КОГНИТИВНИТЕ КОМУНИКАТИВНИ ВЪЗМОЖНОСТИ ,КАКТО И НА ХРАНИТЕЛНИТЕ МУ НАВИЦИ
95
0
 
6
 
! Отговори
1914 преди 4 години
До Панагюрски бикма *** дьек на дьек ***, тос си намери мющурия
94
1
 
14
 
! Отговори
Панагюрски бик преди 4 години
От къдя на къдя ва?
93
1
 
17
 
! Отговори
ЩОМ ИСКАТ. преди 4 години
ТОВА СТАВА САМО НА ПЕРВАЗА НА ПАРТИЙНИЯ ДОМ СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА МАЯ КОСТИНБРОДСКА.
92
2
 
37
 
! Отговори
Ангел преди 4 години
До гуша ми е дошло от тея артисти .Все искат и искат .Все едно някой им е длъжен .Тея *** още не могат да проумеят ,че това което правят е БИЗНЕС и доходите им зависят от това колко са амбициозни, трудолюбиви и професионалисти са !!!Никой не им е длъжен .Най малко данакоплатците !!
91
1
 
14
 
! Отговори
до 94 дано преди 4 години
претенций и компенсаций сигурно са римски императори, преподавали ти по български език?Иначе учителите, които са ти преподавали български, наистина трябва да ги "исповолнат"
90
4
 
6
 
! Отговори
Пак ли преди 4 години
Пакли с тези претенций на учителите. Не имли писна да ни тероризират за пари? Какво искат оште?
89
1
 
23
 
! Отговори
преди 4 години
В частния сектор заплата няма, ако не работиш. Откъде следва,че трябва да е по-различно в субсидирани от държавата сектори?
88
2
 
27
 
! Отговори
мнение преди 4 години
Къде по света има актьор на заплата? Актьорът е свободна професия ,това е доброволен избор, получава хонорара за участие в пиеса. Ако няма пиеса, няма хонорар. Да не би в Миланските теарти да има плащания, при спрени постановки. Няма, освен, ако в договора не е предварително уговорено друго.Докато трае ситуацията актьорите могат да работят друго-в мол-както хиляди хора-и то висшисти, в хлебопроизводството(там няма вариант да не се работи, каквато и да е ситуацията) и тн.
87
1
 
28
 
! Отговори
SS преди 4 години
Ще има компенсация, ако имате застраховки.Ако не сте си застраховали т.нар. "постановки" - тогава театрално пиете по една студена вода.Компенсации ще получите друг път, като си направите застраховките! Времето на тарикатлъците мина... ако ще и да се мислите за супер-"гениални"...
86
17
 
10
 
! Отговори
Дано преди 4 години
Учителите се надявам да не им плащат заплати, защото от декември не са ходили на работа. То ми писна от техните претенций и компенсаций. Дано всичките ги исповолнат.
85
0
 
32
 
! Отговори
вв преди 4 години
По скоро от фонда за бедствията и авариите трябва да се дадат повече пари на медицинските служители които си рискуват живота в момента, военните полицаи които мръзнат по границата също мисля заслучават повече в този момент. Тоя няма пари за пиячка, но ще издържи 2 месеца, държавата искал да го обезщетява...
84
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Време е да се изгонят търговците от храма! Поредният Барба Ганио!Не можело моловете да се затворят?! Щото били частни?!Мозъкът е емигрирал от тази територия, а най-посредственото и лекото е изплувало на повърхността и задушава всички и всичко!
83
0
 
24
 
! Отговори
Алкохолици преди 4 години
Компенсирайте ги по 3 бутилки Блек Рам и ще се успокоят.
82
2
 
22
 
! Отговори
майорски преди 4 години
Е по голяма простотия не бях чувал ...Компенсаций !!!!!!Ми и за футбола компенсаций ....и за фирмите компенсаций ....и всичко това от данъците на народа ....Нагляри ....не стига че изкуство в българия правят 30 човека ...останалите простеят ами и Копенсаций искат ...
81
0
 
29
 
! Отговори
Мечето Ръкспин преди 4 години
Навремето като кандидатствах в НАТФИЗ (за техническа специалност), изпита ми беше по Литература, все едно съм отишъл да ставам писател. Много са глyпави горките, за тва и нищо читаво не излиза от там. Правят се на големи, ама не са. Просто няма друга такава школа в България и те са си повярвали... Излагация.
80
0
 
23
 
! Отговори
Продуцент преди 4 години
Българските актьори, ако искат някога да участват в чуждестранен филм като нещо различно от статисти, могат да се насочат към филмите за възрастни. Там взимат всякакви и плащат добре.
79
1
 
14
 
! Отговори
Бай Вълчо преди 4 години
В първия момент си помислих, че е Орхан Мурад...