Без паника, но... COVID-19 тепърва набира скорост, вълната до 3 месеца

Топлото време може и да повлияе на коронавируса
Обновена: 13 мар 2020 12:26 | 13 мар 2020 12:26, Камелия Цветанова
219
Без паника, но... COVID-19 тепърва набира скорост, вълната до 3 месеца
Снимка: БГНЕС

България е в началото на сериозния емидемиологичен подем на коронавируса, смята доц. Ангел Кунчев, главен здравен инспектор.

Според него целта на обявеното извънредното положение от парламента днес е да се намали евентуалният брой на болните и да се отложи във времето подемът на разпространението на заразата.

"Вирус, който познаваме от 2 месеца, няма как да ни даде нужното знание, което да ни позволи да прогнозираме как ще се развие ситуацията“, посочи Кунчев.

Още по темата

Според него обаче на базата на преживяното от Китай може да се твърди, че сме в началото на сериозния емидемиологичен подем.

"Вълната би следвало да е с продължителност 2,5 - 3 месеца. Имаме си работа с доста непознат агент“, призна той.

Кунчев каза още, че лекарите се надяват, че и COVID-19 ще се ограничи със затоплянето на времето, както останалите вируси, но не може да се даде точна прогноза дали това ще се случи.

А пикът щял да зависи донякъде и от това какви мерки се предприемат, защото в света има няколко модела на реакции и те показват, че резултатът от мерките е доста различен.

"В Италия нещата се развиха зле, Испания върви по нейния път, а в същото време Виетнам, които има много активни връзки с Китай, доста успешно успяха да ограничат разпространението, но то е и свързано с манталитета и народопсихологията. По-голямата част от мерките са изцяло в ръцете на отделния човек, да спазва указанията, защото това ще е ключово колко заразени ще има“, посочи той.

Председателят на Националния щаб проф. Венцислав Мутафчийски обясни, че трите деца, които са с положителни проби за коронавирус нямат признаци на болеста и оплаквания.

"Дори и да имаха, от опита споделен от другите страни, се оказва, че децата боледуват изключително леко и при тях не се наблюдава фатален изход. В Италия не е съобщен смъртен случай под 50 години“, каза той.

Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ, допълни, че на тези деца вероятно просто им тече носът.

"Пролетно време няма дете на което да не му теча носа, това е коронавирусът при децата“, обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми един заразен да си избърше носа с ръка и след това се хване на някоя дръжка на автобус и е достатъчно да зарази 100 човека. Корона чумата тепърва ще се разпространява лавинообразо. До 3 месеца ще е пълен хаос- италиански вариант ще сме на Балканите
76
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези които въведоха извънредно положение, изглежда не знаят или немогат да обяснат какво включва то. Досега чувам само какво не включва.Но все пак е нормално като се има предвид какви са в Правителството и Парламента.
75
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 76Мизерията в Индия е брутална несравнима с нищо, същото е и по нашите гета...
74
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой ще обещети дребния и средния бизнес?Пепи ти в ред ли си? Бог ще обещети всички,ти незнаеш ли?Само чакате да ви обещетяват!
73
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе тия деца са навсякъде по рейсове, метро, молове преди детска градина и след това!И колко контакта осъществяват водещите ги!?Пак,, да ама не,, и полупроводници! Хубава работа ама бай ганьовска!
72
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Май за в бъдеще всеки, който има нещо общо с Китай (я бизнес, я пътувания), ще трябва да се позамисли. За ония хигиената е на нула, за екологията да не говорим. Всякакви мизерии могат да плъзнат оттам.
71
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
София ще гори от тази новосъздадена чума - коронавируса,взимайте сериозни мерки, пускайте обяви и по улиците и на обществени места,защото не всеки гледа телевизия и чете преса!Дезинфекцирвайте редовно всичко!Ограничавайте събиранията и алармирайте гражданите!
70
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи затварят едно кино дето в него има 30- 40 зрителя, но не затваярят моловете дето в него има 1000 човека?
69
0
 
4
 
! Отговори
As преди 4 години
направо се успокоих
68
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Половината българи не си мият ръцете след тоалетна, ти си се загрижил с кой се целуват италианците...
67
0
 
17
 
! Отговори
Пепи преди 4 години
Какво значи извънредно положение, без значение по кой чл.? Щезат ворят ли границите? Ще се затворят ли фабрики, заводи, предприятия...ресторанти, бърза закуска, кафенета, градския транспорт??? Кой ще обещети дребния и средния бизнес? Големия бизнес ще пусне работниците в платен отпуск, а, тези, които работят и се издържат сами, или имат 1-2 работниците как ще плащат наем, заплати, осигуровки, данъци, отделно м. Март се плащат Данък печалба и се изчиства ДДС. Ами енергетиката, там аварии те кой щ
66
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 68 А бе те хората на кварталния пазар преди малко като ходих не видях един с маска, а бяха около 50 човека, ти искаш да не излизат от домовете си. Не ги интересува- на принципа са" На мен ще ми се размине, няма начин да ме улови...пресилват нещата"
65
2
 
7
 
! Отговори
китайска чума преди 4 години
Абе д ебили дайте по строг режим. Гражданите да си стоят по домовете за 1 месец да не контактуват ако може с никой. Да излизат при нужда на улицата и само за храна. За 1 месец няма да остане помен и от вирус. То сега ако не обявят карантина на всички кога ще е когато станем като Италия ли
64
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 66 Имам предвид- пиши се заразен, а ако имаш късмет може и да не умреш!Ама то малко трябва да се мисли, ***, а не да влизам в обяснителен режим заради теб, както сега понеже не можеш да мислиш!
63
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аааааа, не е казано, че няма да се излекуваш...Това ли имаш предвид под "пиши се бегал"?
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е нали си бегал бе, какво влизаш в обяснителен режим?
61
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 62 Че всички които кихат според теб са заразени от вируса ли, че да ми говориш за бункери, бе смешен?
60
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 62 Е каква е моята логика, бе ***? Ако някой заразен кихне около теб 100% си заразаен, но не е казано, че няма се излекуваш.
59
2
 
8
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
ГЕШЕВ ИЗМИСЛИЛ НОВА МАСКА СРЕЩУ КОРОНАВУРУСА- МАСКА ТИП КАСКЕТ -ЛАСТИЦИТЕ СА ЗАЕДНО С КАСКЕТА И СЕ СВАЛЯ ЕДНОВРЕМЕННО МАСКАТА И КАСКЕТА!! БРАВО НА ЧОВЕКА!! СЕГА АКО ХВАНЕ И БОЖКОВ В ДУБАЙ -НАПРАВО НАЙ ГОЛЕМИЯТ ГЛАВЕН ПРОКУРОР НА ЕВРОПАТА ЩЕ СТАНЕ !!
58
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бе нека някой заразен с короната кихне около теб и ако щеш през 5 минути си мий ръцете и през един час се къпи все тая, приятелю- пиши се бегал!От бункер ли пишеш? Защото по твоята логика излиза, че така и така сме приключени.