В борба с COVID-19: Българинът си мие по-често ръцете, пие витамини

В София спазват най-много мерките, най-малко – в малките населени места
18 мар 2020 19:35, Красимир Ангелов
62
В борба с COVID-19: Българинът си мие по-често ръцете, пие витамини
Снимка: БГНЕС

От близо седмица България е в извънредно положение заради разпространението на COVID-19. Редица препоръки и ограничения заляха българина, но как се предпазва той от коварния коронавирус?

По-честото миене на ръцете е най-масовата практика за предпазване от COVID-19 у нас
. В дните преди обявяване на ограничителните мерки 71% от хората в страната са започнали да мият по-често ръцете си, сочат данните от проучване на агенция Arbitrage Research, проведено в периода 12-17 март 2020.

Още по темата
Второто най-разпространено предпазно средство до петък, 13 март, когато се обяви извънредното положение, е приемането на витамини и хранителни добавки за укрепване на имунната система, практикувано от 29% от хората в страната.

На следващо място е дезинфектирането на дома (21%), избягването на обществения транспорт (19%). Да се хранят навън бяха престанали обаче едва една пета от хората в големите градове.

След обяваването на извънредното положение повече хора започват да взимат мерки, за да се предпазят от вируса.

Най-чувствително се промени мобилността ни - 36% от хората в страната избягват да излизат от дома си, докато само 6% са ограничавали движението си навън преди това. В най-голяма степен призивът да не се излиза се спазва в София, където 49% от хората започват да ограничават движението си, най-малко това се случва в малките населени места.

Втората, най-чувствителна промяна, до която доведе извънредното положение, е запасяването с храни и лекарства. Това е основно феномен на София, където 44% са се поддали на паниката. В малките градове хората изпитват най-малко притеснения и само 10% са купили запаси от храна, 12% - от лекарства.

В селата около една пета от хората са се запасили с храни и и лекарства.

Третата най-чувствителна промяна в начина, по който хората се предпазват от новия коронавирус, е дезинфекцирането. Хората, които дезифенкцират дома си, се увеличават от 21% преди обявяването на извънредното положение до 38% след това.

Като цяло най-активни в прилагането на всички дейности за ограничаване на разпространението на вируса и самоизолиране са жителите на София. Те са и тези, които в най-голяма степен са ограничили пътуванията си – 22% са се отказали от пътуване в страната, а 25% - от пътуване в чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
2
 
! Отговори
Доктор Хаус преди 4 години
Няма аптека ,в която да има витамин D , витамин C на таблетки също , има го но на ампули като едната е 1.20 лв. За маски и спирт да не говорим ! До кога ?!
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Младите като толкоз искат да ходят на работа - Хайде на полето - лук,картофи,домати.....е,така ще си изкарате прехраната -дори около София селата пустеятне може продавачка в мола , маникюристка, продавач на телефони - нема нужда !
42
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 4 години
" И лучец яж,водица пий и викай пак дий,дий, дий...
41
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя Корона -вирус е Китайска ИЗМАМА. Тия разпространяват зараза, за даможе, веднага след това, да продават защитни маски и други лекарства..Китайците да бяга към Китай !! Посланика им - също...
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българинът пие витамини с вредни оцветители и подсладители, които след време могат да му отнемат здравето.
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм за изолацията, но не и за затварянето дни наред в къщи. Всеки ден излизам и купувам по-малко спазвайки препоръчаната дистанция от другите хора и мерките за дезинфекция. Днес ми направи добро впечатление в Лидл, че като влизах техен човек от охраната пръскаше ръцете на всеки влизащ с дезинфектант.Само с дисциплина и спазване на мерките ще се отървем по-скоро от заразата. И дано със затоплянето през април-май да приключим с извънредното положение.
38
3
 
2
 
! Отговори
До Здрасти преди 4 години
Абе стой си вкъщи да се научиш да пишеш, да станеш грамотен.
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А краката, не дай си боже, трябва ли да ги мием?
36
6
 
2
 
! Отговори
здрасти преди 4 години
Аз си карам по старо му . Здраво *** съм на 25 така , че който го е страх да си стои удома мен и да ме хване ще го преудолея
35
2
 
5
 
! Отговори
И това ще мине, преди 4 години
И това ще отмине.Цар Соломон
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
каква била ползата от маската? - Че човек нямало да си пипа лицето.Защото, видите ли, човек несъзнателно бил си пипал лицето поне по 40 пъти на ден, Друга полза няма от маската. А от миенето на ръце: "току виж, че на закуска 100 микроба си изхрускал" ( Асен Босев), ако не са чисти.
33
1
 
10
 
! Отговори
Бойк Мет Ун преди 4 години
Честита С.Корея
32
4
 
3
 
! Отговори
Ай честито преди 4 години
На Бочко всичко му дойде дюшеш, направи без усилие държавата каквато искаше и хем вълка сит хем агнето цяло! :)
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Остава да започне да се къпе и да си мие зaдникa след cpaне!
30
0
 
19
 
! Отговори
Идеалист преди 4 години
Днес, посетих супермаркет "Абсолют + " в гр. Павликени и останах възхитен от направената противоепидемична организация там. На входа клиентите трябва да си вземата безплатно ръкавици за еднократна употреба. Охраната от 3 метра следи за това. Персоналът на щандовете е с маски, които закриват и носовете им, имат качествени ръкавици. Касиерките са със същите предпазни средства и са защитени с прозрачна пластмасова преграда. Такова нещо няма в цялата област Велико Търново. Браво на собственика!
29
0
 
11
 
! Отговори
усещате ли? преди 4 години
Не забелязвате.. А трябва!Има едно грандиозно табу по родните медии - и това са мерките, които вземат държавите за подпомагане на малкия бизнес и гражданите - САЩ, Франция, Гърция, Австрия, Германия, Италия, Дания, Хърватска............Не ви ги пишат тези неща, да не вземете и вие да ги посикате.Щото за вас ще има не подкрепа, а кукиш.
28
0
 
10
 
! Отговори
Гъзибаров преди 4 години
Ръцете добре, а други части от тялото?
27
4
 
2
 
! Отговори
Адил преди 4 години
Не говорете наизуст. Без да сте видели и говорели с болни или преболедували, как се изказвате за симптоми, кого ловило, как се оздравявало. Не е вярно, че са само стари хора застрашени. В Турция вторият починал е на 28. 28, не 82.
26
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е сега вярвам, че много хора са разбрали кои са комунистите в парламента!
25
2
 
7
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
От милиционерска държава, казвате, че ще станем полицейска държава.И в двата случая командва ДС !!

Спонсорирани публикации