При извънредни мерки - да се изземе ли оръжие от гражданите?

Ловно-рибарският съюз: Създават се ненужни страхове!
99
При извънредни мерки - да се изземе ли оръжие от гражданите?
Снимка: БГНЕС

Правителството да изземе огнестрелното оръжие от гражданите за времето на извънредното положение. Това предложи бившият военен министър Николай Ненчев в свой личен профил в социалните мрежи. Той обосновава предложението си с възможното напрежение, което може да се получи заради ситуацията с коронавируса.

Още по темата

Бившият министър на отбраната смята, че правителството трябва да прекрати и дейността на неправителствени организации и военни съюзи, за които има данни или се предполага, че действат като паравоенни организации.

Ненчев не прави разлика по същество между паравоенните организации и ловците, обединени в неправителствени организации като ловните сдружения, коментира пред БНР Васил Василев, председател на Националния ловно-рибарски съюз.

"Тези намеци, че е възможно възникване на безредици, едва ли не хора с оръжия да превземат контрола в държавата, означава, че той предрича крах на институциите, на системите в държавата и неспособност на нашето правителство да овладее задаващата се криза за овладяване на Covid-19 и последващата я, вероятно не по-лека, икономическа и социална криза", коментира Василев.

По думите му подобно изказване в момента "създава ненужни страхове в обществото" и изказа предположение, че вероятно се търси "някакъв тип евтин политически популизъм".

Българските ловци са представителна извадка на обществото – в редиците им има както високообразовани и квалифицирани хора, така и такива от средния ешелон, изтъкна Василев. То посочи, че подобни обвинения са несериозни.

Васил Василев цитира данни, според които по-малко от 1% от престъпленията, извършвани с огнестрелно оръжие, са тези със законно притежавано такова. "Недопустимо е да изземем правата на граждани, които спазват обществения ред, спазват законоустановените норми, защото някой има страхове и притеснения", допълни той.

В приетите текстове на антикризисното законодателство няма записано изискване за изземане на оръжие. В рамките на извънредното положение МВР не е съобщавало дали се прекратяват процедурите по придобиване на оръжие. Според Ненчев обаче не става въпрос за тези случаи, а за такива, за които дори като министър е предупреждавал премиера Бойко Борисов - паравоенни формирования.

Според него след решение на парламента МВР трябва да вземе и ловното, и спортното оръжие, както и оръжието на частни притежатели с разрешителни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боят настанаа, тупат сърца ниЕето ги иидат наште душмани...музикално отклонение за разведряване.
80
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нека да помисли дали е по добре да му пуснат един куршум или да го дерат жив.
79
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вместо да е в затвора съвети дава без никой да му ги е искал.При извънаредно положение в каквото сме Ненчев трябваше вече да е в затвора за създаване на паника. Не сме ли равни всички пред закона? Питам?
78
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
***. Това с какво ще спре разпространението на болеста. Нали трябва да се ограничават контактити, а това ще доведе до обратното!
77
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредното Безумие
76
2
 
10
 
! Отговори
SS преди 4 години
Въоръжавайте се кой с каквото може! Докато и там не са дигнали цените!
75
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нема как да стане това, Ловнорибарския съюз може да помете българската армия за окло 3 часа
74
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще скочат откраднатите оръжия ми се струва.
73
1
 
16
 
! Отговори
123 преди 4 години
Боко трепери от страх щото народа му писна.
72
2
 
11
 
! Отговори
Роналдо от Сливен преди 4 години
Aз съм си приготвил едно малка брадва.
71
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да ИЗХВЪРЛЯТ всички китайци, които са в БЪлгария, към границата с Турция и към Китай. Китайците РАЗПРОСТРAНЯВАТ КОРОНА- вируса, за да разболяват хората в Европа и да ВЗЕМАТ парите на богатите( а бедните ще измрат). Китайците правят ДЪМПИНГ и искат да ОТКРАДНАТ бизнеса , работата и парите на българските фирми и работници.. И затуй трябва пълна ЗАБРАНА за китайски магазини или ресторанти в БЪлгария. Хем да НЕ ни заразяват с коронавируси, хем да НЕ ни вземат Бизнеса и работата.
70
0
 
14
 
! Отговори
Тоя преди 4 години
има грехове страх го е.
69
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не е верно. швейцарците имат по една кутия вкъщи. май са към 20 патрона. запечатана. ако я отпечаташ в мирно време жална ти мажка. въпреки това има доста случаи на швеицарци дето не се справят с кредити, губят си работата и т.н. превъртата и бам бам жена, деца и на края себе си. тука ако си беден не умираш от глад ама си в такава социална изолация че мамата си трака. а колко автомата изчезват годишно от казармите им да не ти казвам. хиляди бройки.
68
2
 
12
 
! Отговори
Искаме преди 4 години
Да си купим като у фащ.
67
1
 
13
 
! Отговори
Допреди малко преди 4 години
Всички искахте да стоите в къщи по чехли. Сега се сетихте за оръжие. Женчовци с дрънкалки.
66
1
 
29
 
! Отговори
Ото преди 4 години
Най-лесно е да се изземе законно-притежаваното оръжие от съвестните хора. Айде първо да видим как изземвате незконното оръжие от бандюгите, ама наистина всичкото и тогава може си дадем и нашето - с разрешително.
65
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А Винкелите ше ги сбират ли щото моя е фанал ного ръжда. Дръжим го под навесо и го вали снег и дажд. Ного убав Винкел беше ама снего го ръждася. Летото ше го носим да го никелират. Ше светне като сланце.
64
2
 
14
 
! Отговори
До 61 преди 4 години
Така са правели и комунистите в СССР. След войната с царските власти, са взели оръжията на пролетариата. Щото не са могли да си изпълнят обещанията и ги е било страт от хората. Само американците са що годе свободни. В Швейцария също имат огнестрелно оръжия, но техните патрони не са у тях, а в склад на правителството. Така излиза, че тия техни автомати са едно голямо нищо.
63
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Народа да се държи в шок и ужасСега по БНТ върви филм за отвличания и терор.
62
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Световна диктатура.Край с демокрацията , преди да я има у нас даже