COVID-19 не е ебола! Краят му се вижда!

У нас няма да има пик като в Италия, оптимист е д-р Емануил Найденов
26 мар 2020 16:00, Красимир Ангелов
134
COVID-19 не е ебола! Краят му се вижда!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Разликата между грипа и коронавируса е, че вторият придоби известност. Той има всички признаци да се причисли към една стандартна въздушно-капкова инфекция, заяви д-р Емануил Найденов, неврохирург в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" пред bTV.

Лекарят посочи, че COVID-19 не е особено опасна инфекция и това, че някой се е заразил, не означава непременно, че ще загине.

Още по темата
По думите му броят на смъртните случаи вследствие на сезонния грип в Италия за сезон 2016/2017 е 24 981 души. В момента в световен мащаб жертвите на коронавируса са по-малко.

"Това не е ебола. Маса от нас ще прекараме вируса и може би до месец повечето от нас ще имат положителни тестове, че са прекарали инфекцията в някакъв момент", предположи неврохирургът.

Според него идеята да има извънредно положение е свързана с това, че има обществен натиск и има очаквания на обществото спрямо управляващите нещо да се случи. "Нашето общество очаква резултати и тези резултати ще ги има. Въпросът е на каква цена?", заяви д-р Найденов.

"По-добре да се застраховаме, нека има извънредно положение, отколкото да се стига до бедствено положение", заяви специалистът и допълни, че до бедствено положение може да се стигне и при пика на сезонен грип, когато много пациенти може да имат нужда от интензивно лечение.

Доктор Найденов изрази мнение, че у нас няма да има такъв пик на заразата, какъвто е в Италия. "Италия за момента показва в историята си, че и със сезонните грипни инфекции, нещата там явно протичат тежко. Може би има много фактори, които определят това, но това не значи, че ще се повтори при нас. Още повече с мерките, които в момента се взимат от щаба", посочи неврохирургът.

"Никой не може да каже дали коронавирусът също ще мутира и дали догодина ще се наложи да правим всичко това. След тази пандемия обаче ще има много изводи. Може би ще се окаже, като се тества популацията, че много от нас са прекарали това заболяване, без да разберат и ще се разбере кои са рисковите контингенти", посочи д-р Емануил Найденов.

"Не се страхувайте, на този вирус му е изпята песента. Краят му се вижда", успокои за финал той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако няма крути мерки ще има лавина и ще се мре и от леки усложнения защото няма да се вредите за лекарска помощ ! Няма млади няма стари поне 50 % филтър !
90
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това , че не е Ебола върви го кажи в Бергамо !
89
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
95Mister CroПроста математика! Но пък вие си го подценявайте това вирусче, няма проблеми :)
88
0
 
2
 
! Отговори
А дано... преди 4 години
99НиколетаХайде да мине 1на година че да направят статистика и за този вирус, пък после пак ще си говорим!Наистина, всяка година умират по много хора от различни болести, но ако този този вирус продължи с тази си скорост...
87
4
 
7
 
! Отговори
Станислав преди 4 години
Все го сравняват със смъртност при сезонен грип при който болните в цял свят са милиарди и то за период от цяла година. Тука при тотална карантина и малко болни смъртността е огромна. А този доктор, след като е доктор знае много добре какво е човек да изкара тежка бронхит пневмония, последствията за белия дроб са за цял живот и това ще станат милиони хора с хронични белодробни проблеми. Просто само си говорят глупости а не отиде да работи в Пирогов с болните от вируса и да помага.
86
6
 
5
 
! Отговори
I'm преди 4 години
Човека е прав! Направиха буря в чаша вода. Ако беше Ебола, тогава наистина щяхме да броим-body count, както му викат! Сега...драма...
85
2
 
6
 
! Отговори
Николета преди 4 години
Чета коментарите и не мога да повярвам колко заблудени хора има... Смърноста при сезонния грип е в пъти по висока... Официално е между 30и 50к на година, но неофициално, от усложнения от съпътващи заболявания е в пъти пъти повече.... Ще добавя, че миналата година по време на грипната епидемия, за 5 годишното ми дете с бронхопневмония съм обикалял болниците в Пловдив и съм се молил на докторите, някой да го приеме. Навсякъде ме препращаха към друга болница понеже бяха на 150% на капацитета си.
84
1
 
2
 
! Отговори
Нервохигрух преди 4 години
Гледам да си гледам скалпела ама пуста мания за внимание...
83
0
 
1
 
! Отговори
Инфо!! преди 4 години
до#95 Тук не бъркаш, само да добавя че таз статистика която казваш се отнася за здрави хора преди да се заразат. А за болните не ми се смята сега тъкмо се сабуждам, и ми се ссере !
82
0
 
0
 
! Отговори
Инфо!! преди 4 години
ахахахахахахахЧе кой каза ???Ааа мозък имате ли в тез гллави празни хахах
81
4
 
13
 
! Отговори
Mister Cro преди 4 години
Този дрънка абсолютни глупости! Защо? Значи за един грипен сезон били починали около 25 000 италианци, като това е за около 5 месеца. Така. При коронавируса и то при условията на тотална карантина смъртните случаи стигнаха до 800 на ден. Тридесет дни по 800 души прави 24 000 само за един месец, което за 5 месеца ще направи 120 000 души. Това е при тотална карантина, ами ако няма нали смъртниъе случаи ще са по 3-4 000 на ден ....., което за 5 месеца е 450 000 хиляди мъртви!!!!!
80
1
 
0
 
! Отговори
Di преди 4 години
До ТъпомерАми като си стоят вкъщи и не шофират, например...
79
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще се види, ако властта не го бута назад във времето. Целта на кампанията е да се унищожи икономиката. Който не го вижда да се гръмне в главата, не му върши работа. Сега ще ни спасяват за да ни уморят след няколко месеца. Не, благодаря.Новият икономически и политически модел, който същите тези които ще разбият настоящия ще предложат, няма да включва свобода, демокрация(колкото и да е дефицитна и сега).
78
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв ***. Аз при сезонен грип не съм виждал хора да лежат по земята защото няма легла за тях както в Испания. Да заминава доброволец да помага като не е по-опасен от сезони грип.
77
1
 
4
 
! Отговори
До .. Какво е това преди 4 години
Нали това е целта на мерките,да не се напълнят тези 12000 легла
76
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еее напълни се с всякакви откачалки обясняващи как вируса бил просто настинка. Цял свят е под карантина и се бори против разпространението нa covid19 , те тръгнали да обясняват че било настинка. Няма държава която умишлено да се вкарва в икономическа криза ако вируса беше ташакк
75
8
 
10
 
! Отговори
Какво е това преди 4 години
Имам чувство, че правят някакъв световен експеримент с нас. Този вирус не е толкова страшен, колкото го представят. Държат ни като затворници вкъщи, което е вредно и за тялото и за душата, за да задържат това минимално разпространение на заразата - по 20 човека дневно. С това темпо ще останем завинаги изолирани, а уж само в София има 12 хил легла, а сега са хоспитализирани 30?!
74
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обществен натиск нямаше. Повечето не бяха и чувал за вируса По скоро имаше и има Икономически натиск. Медиите пеят под икономически натиск и рекламираха надлъж и на шир вируса. Замисъла на всичко ще се разясни по късно през годината.
73
3
 
32
 
! Отговори
славянин преди 4 години
Единственото хубаво нещо от тази пандемия съпроводена с истерия е, че краят на мулти-култи философията е почти сигурен, вече никоя вразумена държава няма да си отваря широко междукрачието за обладаване от всякакви мераклии!
72
12
 
18
 
! Отговори
Тъпомер преди 4 години
Не разбрахте ли че в Италия и Испания,лъжат на поразия,как така никой там вече не умира от нещо друго,дори и от катастрофа го пишат заразен,или по точно има трилион и полвина за богоизбраните членки на ЕС за подялба (за борбата против контравируса),та къде е създадена мафията.....