Д-р Кунчев: Масов скрининг за COVID-19 е невъзможен и ненужен

Картината се променя ежедневно, информацията от тестовете няма да е актуална
28 мар 2020 10:08, Елка Василева
111
Д-р Кунчев: Масов скрининг за COVID-19 е невъзможен и ненужен
Д-р Ангел Кунчев. Снимка: архив, БГНЕС

Масов скрининг на населението за COVID-19 e невъзможен. Това заяви пред bTV главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му няма как да се набавят 7 млн. теста, защото нито една страна в Европа не разполага с подобен брой.

„Представете си каква логистика и организация трябва да се направи за това, при положение, че основната ни задача в момента е да осигурим лечение на хората, които се нуждаят от него“, добави членът на Националния оперативен щаб.

Още по темата

Той уточни, че броят на тежките случаи се увеличава ежедневно. Д-р Кунчев коментира, че подобен масов скрининг би бил много полезен, но в момента е ненужно.

„Това ще бъде една снимка на моментното състояние, което само 2-3 дни по-късно ще бъде коренно различна. Вирусът циркулира, това е въздушно-капкова инфекция. Не трябва да хвърляме такъв огромен ресурс“, посочи още той.

Д-р Кунчев обясни, че предстои да се тестват 1000 души, които са на първа линия със заразата.

„Това са хора от МВР, които са ангажирани на границата и с издирване на контактни лица. Можем да увеличаваме тази бройка. Важно е ресурсът да не се хвърля в проучвания и научна информация, а в практиката“, допълни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой може ли да отговори защо са толкова малко тестовете? Около 6 000 от началото на вируса.
66
4
 
4
 
! Отговори
опетков преди 4 години
До Анонимен В момента държавата прави най-разумното, съобразено с възможностите и. Теоретичните разработки си остават само теория, много далеч от реалностите. Любопитно е да се знае и колко души са починали незаразени в БГ извън обсега на щаба, има ли рязко повишение на техния брой в сравнение с други години. Това ще покаже има ли наистина много по-голямо разпространение на вируса и жертви, които се прикриват и правилността на възприетата стратегия.
65
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как да разбирам логиката на доктора- тестове само за богоизбраните, а народът да не се тества, щото народът е само статистика? Това ли е новата доктрина на лекарите в Бг? Затова ли милиони хора внасят здравни осигуровки всеки месец, затова ли бяха направени милиони дарения за болниците? За да има за елита, а народът да си умира тихо по домовете. Докога ще давате поле за медийна изява на всеки "доктор" пред името?!
64
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
моля погледнете какво представлява полева болница в Италия и каква българщина е в зала Армеец
63
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мерките ще са още, поне 2 месеца...В оптимистичен вариант. Всичко останало е илюзия на хора с нисък интелект...
62
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи си лекуваме болните в БГ .Но пък си пускаме и нови заразени през границата? Затворете я най после бе хора! Само тировете да минават! Затваряй!
61
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи съм бил прав и без да съм професор...Освен сегашните мерки всичко друго е излишно...Вируса ще циркулира вероятно докато зарази почти всички. Важното е да не е почти изведнъж. Трябва само да се доставят нужните лекарства, които са ефикасни.
60
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дайте ги тия тестове за антитела, за да може всеки, който има съмнения, че е изкарал вируса да се тества и да види има ли или няма антитела и кво да прави! Много ясно, че с тест за антитела е тъпо да търсиш заразени, особено такива, които току-що са се заразили. Ми няма да ти е достоверен, да. Ама можеш да видиш колко са го изкарали, което освен всичко друго ще ти покаже и по-ясна картина как и къде се разпространява вируса.
59
1
 
2
 
! Отговори
опетков преди 4 години
До Иванчо+Марийка Кажи го на баба си.
58
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не искат да правят масови тестове ,защото ще покажат истинската картина и тогававсички ще разберат че царя е гол? Пример: При прибирането си от Банско всички израелци се оказали заразени при направения им тест в Израел,това се написа в пресата в България, което означава че заразените в България са хиляди, може и милион и др Мангъров ви го каза в прав текст докато 70% не преболедуват вирус не затихва. Сега щаба чака да мине пика и от самосебеси вируса да отшуми. Тогава гръмко ще си препишат зас
57
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Феномена Швеция: НИКАКВИ МЕРКИ за овладяване на епидемията - починали от вируса 105! В съседна Дания - драконовски мерки - починали 52, но Швеция е с два и половина пъти по-голямо население от Дания!Извод: коронавируса е обикновен грип, а управляващите в България го използват за налагане на диктатура!
56
1
 
7
 
! Отговори
Zlatena преди 4 години
Има една истина алчните бизнесмени в България не ги интересува дали хората в България са заразени с болеста коронавирус интересува ги само как да лапат пари от нас Българите и нищо друго не ги интересува
55
3
 
16
 
! Отговори
123 преди 4 години
А за такива като Домузчиев скрининг винаги е възможен и ги излекувате за 5 дни. Гербавите ще ни изтрепят като мухи.
54
2
 
6
 
! Отговори
Zlatena преди 4 години
Има една истина алчните бизнесмени в България не ги интересува дали хората в България са заразени с болеста коронавирус интересува ги само как да лапат пари от нас Българите
53
3
 
3
 
! Отговори
Капиталист преди 4 години
Ковиде, Ковиде! Избави ни от червените комунисти, Ковиде!
52
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като чета мненията на червените *** ме хваща срам, че това са Българи. Не можете ли да спрете да спамите , като знаете , че сте неграмотни.
51
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се притеснявайте учениците трябва да тръгнат на училище...и то съвсем скоро. А тръгнат ли със щаба на Боко е свършено. Няма да ги виждаме всеки час по ТВ
50
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората трябва да започнат да вярват повече на себе си и по - малко на това, за което се шуми. "Интуицията е господар, а умът слуга" . Интуитивният човек трудно можеш да го измамиш.
49
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да сме готови за излизане от сегашната карантина. Това поражда необходимост от скрининг. След скрининг, ще се знае достатъчно за разпространението, което ще успокои обществеността.Има различни варианти кога да почне и колко бързо да падне карантината. Но ако няма познания и подготвена инфраструктура в тази насока, кога и как ще излезем от карантината? В момента има няколко нови теста които се изграждат - примерно от Бош. За изграждане на инфраструктура - в БГ да се правят е супер
48
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Вътко 37Умират хората с придружаващи заболявания, ама що ли досега не са умрели от заболяванията си? Що ли 1 диабетик живее 20 или 30 години с диабета си, ходи на работа, създава семейство, отглежда деца, плаща данъци, такси, осигуровки? И хоп!- коранавирусът го убива. И ти искаш да го пишат "умрял от диабет". Ами не! Не е умрял от диабета. Ти знаеш ли, че почти няма напълно здрави хора дори сред младите?!