Д-р Кунчев: Масов скрининг за COVID-19 е невъзможен и ненужен

Картината се променя ежедневно, информацията от тестовете няма да е актуална
28 мар 2020 10:08, Елка Василева
111
Д-р Кунчев: Масов скрининг за COVID-19 е невъзможен и ненужен
Д-р Ангел Кунчев. Снимка: архив, БГНЕС

Масов скрининг на населението за COVID-19 e невъзможен. Това заяви пред bTV главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му няма как да се набавят 7 млн. теста, защото нито една страна в Европа не разполага с подобен брой.

„Представете си каква логистика и организация трябва да се направи за това, при положение, че основната ни задача в момента е да осигурим лечение на хората, които се нуждаят от него“, добави членът на Националния оперативен щаб.

Още по темата

Той уточни, че броят на тежките случаи се увеличава ежедневно. Д-р Кунчев коментира, че подобен масов скрининг би бил много полезен, но в момента е ненужно.

„Това ще бъде една снимка на моментното състояние, което само 2-3 дни по-късно ще бъде коренно различна. Вирусът циркулира, това е въздушно-капкова инфекция. Не трябва да хвърляме такъв огромен ресурс“, посочи още той.

Д-р Кунчев обясни, че предстои да се тестват 1000 души, които са на първа линия със заразата.

„Това са хора от МВР, които са ангажирани на границата и с издирване на контактни лица. Можем да увеличаваме тази бройка. Важно е ресурсът да не се хвърля в проучвания и научна информация, а в практиката“, допълни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 38 Много си информиран " ВЕЕЕЕЕ"! Американофилче малко! Имаш ли 16 г?! Що ли питам -:) Седнало детето за Америка да ни обяснява!!
46
3
 
7
 
! Отговори
Хайде без изолация преди 4 години
Щом ще караме на половинчати, а често глупави и безсмислени "предпазни" мерки, да стиснем зъби, да се прежалим и да се примирим, че всички участваме в лотария с живота. Който извади късата клечка, оплакваме го и продължаваме. Така поне няма да досъсипем икономиката, която и без това е опоскана до гол кокал и стъпкана в калта от ненаситниците, които са ни яхнали и все не можем да ги метнем където им мястото.
45
1
 
1
 
! Отговори
мишана преди 4 години
До МишокНякои са в къщи, но други не. Когато му дойде времето всичко ще с9върши.
44
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бате Ви Боко пълни залите с войнишки дюшеци за Вас. Какво смята да прави тоя човек направо не знам?!
43
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Д-р Кунчев: Масов скрининг за COVID-19 е невъзможен и ненуженАБЕ ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ ТВЪРДЯТ ОБРАТНОТО....И НИКОЙ НЕ ГОВОРИ ЗА НЯКОЛКО МИЛИОНА ТЕСТА - ЩЕ СТИГНАТ И 300 000
42
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама то никой не ви ще ни логистиката, ни организацията - ясно ние, че са ви невъзможни. Внесете лесни за употреба и сравнително надеждни тестове чу се, че има такива - и ги пуснете по аптечната мрежа. Така всеки, който желае, ще вземе нещата в свои ръце. Или предпочитате всички да живеем в неизвестност и да разчитаме изцяло на щаба?
41
2
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
ДО 36 ПРАВ СИ. ЕДНО Е ДА ВАДИШ ЛИСТА ПО НЯКОЛКО ПЪТИ НА ДЕН И ДА ИЗБРОЯВАШ КОЛКО ЗАБОЛЕЛИ, КОЛКО УМРЕЛИ, КОЛКО КАРАНТИНИРАНИ И ПАК. А ОТГОВОРНОСТТА Е НЕЩО СТРАШНО. КОЙ БИ СЕ НАЕЛ ОТ ВИСШИТЕ ГОСПОДА. НИКОЙ. ВАЖНО Е ПАРАТА В МОМЕНТА. РИБА СЕ ЛОВИ В МЪТНИ ВОДИ. И ПОСЛЕ НЯКОИ СТАНАЛИ ПО БОГАТИ А ОСТАНАЛИТЕ ОЩЕ ПО БЕДНИ. КАКТО СТАВА ВИНАГИ ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНИ.
40
3
 
14
 
! Отговори
Мишок преди 4 години
Въпрос до щабъ:Докога бройката на заразени ще се увеличава ,докато сме в къщи ?
39
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хаха Масов скрининг...малко по малко ще си дойдем на думата че има едни пари за усвояване от ЕС
38
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докторът знае ли, че тестовете не се правят само заради статистиката?Тестовете се правят, за да диагностицира пациента и да му се назначи лечение. Да си останем вкъщи и да си умираме, така ли?Тоя доктор ли е или служител на статистическа агенция?
37
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има нещо смутително в данните, които генералът дава: 313 ЗАРАЗЕНИ, а от тях колко са хоспитализирани, сиреч в болница - oколо 100 човека. От останалите някои от тях от нямат оплаквания, някои само кихат или кашлят. По-важно е, колко са хоспитализирани!
36
4
 
5
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Отговорност за 7 000 000млн. БЪЛГАРИ Бойко Борисов и щабът му !Чакаме в къщи !
35
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мале-мале кви смешници са българите.Тоя къв е вееее????Американците имат вече тест който за 5 мин казва дали си заразен а Тиквата щял да купува от Германия тестове за 2 часа.
34
5
 
8
 
! Отговори
Вътко преди 4 години
Истината е, че пишат всеки починал, който е тестван позитивно, за жертва на вируса. А фактите са, че половината са били в болницата преди това с тежки състояния, друга голяма част са възрастни със съпътстващи заболявания. Остава една много малка част, които са починали основно от вируса. И логиката ама 10 млади умряха, УЖАС е ***, защото всяка болест има някаква смъртност. От 500 000 доказани, вероятно няколко милиона реални случая имаме 1000 починали млади.
33
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така Отговорност искам да носят тези от Щабът и кабинета Борисов!Но не само да водят статистики по телевизията, а да носят отговорност !
32
3
 
1
 
! Отговори
До анонимен 27 преди 4 години
По -точен коментар не съм срещала!!!!!!Тъка е !Ама нали знаеш народа е ***!!!!!!!
31
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бай Дончо заповяда на ДМ да започне да произвежда респиратори.Според нашто премиеро, България разполага с мощна промишленост.Защо няма заповед на нашто премиеро за стартиране на производство на тестове и респиратори?
30
6
 
5
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Радвам се че премиера Бойко И щабът ,ще носят отговорност за 7 000 000млн.Българи !Само да не кажат че не зависи от тях после !
29
3
 
0
 
! Отговори
пери преди 4 години
До Майко майкоИ аз слушах, прави са момчетата, ама няма да го направят. Сети се защо.
28
5
 
9
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Ок д-р Кунчев !Ще стоим по - къщите и ще чакаме под карантина евентуално да не се разболеем от covid19!Защото ти така смяташ !